Belić i Eraković su u prošloj sezoni bili prvi bonusi večitih
Belić i Eraković su u prošloj sezoni bili prvi bonusi večitih

Podmlađuju se bonusi za sezonu 2024/2025! Doneta odluka i o potencijalnim odlaganjima zbog Evrope

Vreme čitanja: 2min | pet. 09.06.23. | 12:16

Bitne odluke IO FSS i Zajednice Superligaša

Iza srpskog fudbala, odnosno klubova Mozzart Bet Superlige, je istorijska sezona. Prvi put od kada postoji ovakav sistem takmičenja pod okriljem UEFA imaćemo sigurno tri predstavnika u grupnim fazama, uz mogućnost da taj broj naraste i na pet. Nadaju se klubovi, ali i čelnici FS Srbije da će progres biti nastavljen. Upravo zbog toga radi se na infrastrukturnim projektima, poboljšavanju uslova, ali donose se neke vrlo bitne odluke na Terazijama.

Bilo je različitih mišljenja, čak i spekulacija u poslednje vreme o potencijalnom ukidanju bonus pravila, ali nadlaženi organi ostali su tvrdi u stavu. I dalje će klubovi Mozzart Bet Superlige morati da počnu utakmice domaćeg prvenstva sa jednim igračem rođenim posle 1. januara 2002. godine.

Izabrane vesti

Međutim, neke promene su usvojene. Od naredne takmičarske godine, tačnije od sezone 2024/2025 na snagu stupa podmlađivanje bonusa. Tada u tu kategoriju neće biti svrstavani igrači rođeni 2003. godine, već 12 meseci mlađi momci. I to iz prostog razloga. Žele u FSS da bonusi budu usklađeni sa mladom reprezentacijom Srbije, kako bi selektori reprezentacije do 21 godine imali veći izbor. Primera radi u takmičarskoj godini za nama to nije bio slučaj. Govorio je o tom problemu i direktor mlađih selekcija FSS Nikola Lazetić.

Status bonusa imali su igrači rođeni 2001. godine, dok su za mladu selekciju Srbije poziv mogli da dobiju godinu dana mlađi igrači....

Nadležni organi FSS I Zajednice Superligaša usvojili su još neka bitna pravila. Jedno se tiče potencijalnih odlaganja mečeva tokom leta, odnosno evropskih kvalifikacija. Sezonama za nama uvek se na početku prvenstva dizala prašina usled odlaganja mečeva evropskih predstavnika. Klubovi su prebacivali lopticu jedni na druge, pričali o povlašćenom statusu. Sada su pravila jasno definisana.

Klub će moći da odloži jedan prvenstveni meč tokom učešća u prva tri kola evropskih kvalifikacija. I još jedan ako se domogne plej-of runde. Teoretski ovog leta Vojvodina (kreće od drugog kola kvalifikacija za Ligu Konferencija) i Partizan (kreće od treće kola kvalifikacija za LK) moći će da odlože dva meča. Isto tako i TSC ukoliko preskoči treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Čukarički će biti učesnik plej-of runde za Ligu Evrope, tako da će Brđani moći da odlože samo jedan meč. Crvena zvezda kao učesnik Lige šampiona neće morati da odlaže susrete tokom avgusta.


tagovi

FSSZajednica superligaša

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara