Angelos Postekogu (Reuters)
Angelos Postekogu (Reuters)

Pustite ih, neka sanjaju! Anđeo čuvar je pao sa nebesa

Vreme čitanja: 5min | pon. 23.10.23. | 23:14

Najbolji start Totenhama u istoriji Premijer lige

Da vam je ovo neko rekao prošlog leta...

Totenhem je imenovanjem, za ostrvsku javnost, potcenjenog Angelosa Postekoglua na mesto šefa struke poslao signal da je spreman za prosek u kojem je proveo veći deo prethodnih 50 godina. Prodajom Harija Kejna je priznao da je vreme za potpunu rekonstrukciju i početak nove ere. O uspesima se nije ni šaputalo, o trofejima ni sanjalo...

Izabrane vesti

Tri meseca kasnije, Totenhem je na čelu Premijer lige i ima najbolji start u istoriji kluba sa sedam pobeda i dva remija u devet odirganih kola! Večeras je pala nova žrtva. Lako i lepo je savladan gradski rival Fulam sa 2:0 uz gol i asistenciju lidera tima Hjong Mina Sona. Mančester Siti i Arsenal imaju dva, Liverpul tri boda manje od neverovatnih Spursa koji su sjajne rezultate izvukli iz prelepog fudbala. To je ono što posebno imponuje. Sve je čisto kao suza.

A zapravo je sve ovo ručni rad Angelosa ili Ejndža Postekoglua. Izgovarajte mu ime kako hoćete, oba su ispravna. Mada je on već sada za navijače Totenhema pravi Anđeo čuvar koji im je pao sa nebesa i pustio ih da sanjaju otvorenih očiju koje povremeno protrljaju u neverici gledajući kakav fudbal igra njihov tim.

I da se opet zapitate. Da vam je ovo neko rekao prošlog leta...

Nije Postekoglu strepeo dok je pratio transfer sagu oko Harija Kejna već je odmah imao jasnu sliku kako tim treba da izgleda bez njega, ko treba da ode, ko može bolje i ko bi valjalo da dođe. Napravio je čistku i precrtao Sančeza, Mouru, Regilona, Spensa, Tangangu, Rodona, Endombelea, nije produžio beskorisne pozajmice Lenglea i Dandžume...  

Od Sona je napravio apsolutnog lidera koji je dugo bio senci Kejna. Izvukao je ono što prethodnici nisu umeli od Sara, Kuluševskog, Bisume, čak i od nesrećnog Rišarlisona... Oni su ranije delovali kao promašene investicije a kod Postekoglua su nosioci igre. Čak je počeo da koristi i Hejbjerga kojeg je klub letos hteo da otera.

A ne možemo ni da se setimo primera kada su kod nekog trenera sva pojačanja tako brzo i uspešno kliknula kao kod Postekoglua u Totenhemu. Iako su neka od njih ozbiljno plaćena, nije reč o superzvezdama koje su donosile neku garanciju. Oni do sada nisu bili dokazani igrači na najvećoj sceni, nisu igrali za velike klubovi najbolje od svega je što ćemo njihov pun potencijal tek da vidimo.

Totenhem sezonu završava u top četiri Premijer lige - kvota 2,10

Golman Vikario je trenutno najbolji golman u ligi! Štoper Van de Ven je stub odbrane uz Romera koji igra fudbal života. Bek Udogi iz Udinezea se odmah uklopio. Medison je opravdao status kapitalca i sve u igri se vrti oko njega, jednog od tehnički najmoćnijih engleskih fudbalera. Izraelac Solomon da je sjajna investicija. Talentovani Džonson polako nadolazi jer je poslednji stigao... Apsolutni doktorat australijskog stručnjaka kako se ekspresno može sastaviti nov tim i odmah igrati lepo i beležiti dobre rezultate.

Sve je to leglo kako treba iako u prvom kolu nije tako delovalo kada je zabeležen remi protiv Brentforda. Ali od tada Totenhem dominira i nadigrao je svakog rivala. Prvo Mančester Junajted, pa Bornmut, Barnli... Usledio je lud preokret protiv Šefilda sa dva gola u nadoknadi vremena, remi protiv Arsenala u kojem je za nijansu bio bolji, pobeda nad Liverpulom uz dozu sreće pa trijumf protiv Lutona sa igračem manje...

I danas još jedna lagana pobeda i igra koja je krcatim tribinama napunila oči. U svakom meču od početka sezone je Totenhem imao veći posed lopte od rivala i više šansi. Pa nije ni čudo što je večeras protiv Fulama dominirao od prvog do poslednjeg minuta. Nijednog momenta se pitanje pobednika nije postavljalo.

U jeku apsolutne Totenhemove dominacije sa loptom u prvih petanestak minuta, Fulam je imao šansu utakmice ali je Italijan na golu Spursa spektakualrnom paradom odrbanio šut Paljinje sa pet metara.

Stezao je Totenhem obruč i posle nešto više od pola sata igre došao do zasluženog vođstva. Visok presing je urodio plodom, Kalvin Basi je greškom podsetio zašto je Ajaksov veliki promašaj, a kapiten Son sa 16 metara savio prelepu kiflu u mrežu gostiju.

Koliko je Marko Silva bio nezadovoljan sa nemoći Fulama pokazao je dvostrukom izmenom na poluvremenu. Ali ništa mu nije pomoglo... Posle desetak minuta igre, opet je Basi prodao loptu, opet je ona ekspresno došla do Sona ali je as iz Južne Koreje ovoga puta odlučio da asistira Medisonu koji je lako pogodio za 2:0. I stavio tačku na pitanje pobednika...

Iako je do kraja ostalo još mnogo, Totenhem je imao apsolutnu kontrolu i Postekoglu je izmenama uspeo i da odmori neke igrače. 

Totenhem ima najbolji premijerligaški start u klupskoj istoriji. I dalje ovo sve izgleda kao medeni mesec i čeka se trenutak kada će se ukleti klub iz Severnog Londona samospaliti. Prognoziralo se to već posle reprezentatzivne pauze ali evo se nije desilo.

Postekoglu ništa nije obećao kada je došao, a skoro ništa se nije ni očekivalo. Ne obećava ni sada već iskreno na svakoj konferenciji govori da je sve ovo lepo i dobro i da želi da traje. Na pitanja o tituli ne daje one kliše odgovore i ne glumi inferiornu žrtvu. Za razliku od nekih pragmatičnih prethodnika poput Kontea ili Murinja koji su uz ružan fudbal i ružne rezultate, konstantno kukali i skidali pritisak očekivanja, Grk iz Australije to sve shvata ljudskije.

„Ne, ne, ne, neka ih, neka užvaju. Rekao sam i ranije, ja nisam čovek koji će ljudima da uništava snove. Neka sanjaju, neka budu uzbuđeni. Zar to i nije lepota navijanja? Već su dovoljno propatili, neka sada uživaju. Ako misle da smo najbolji na svetu, pustite ih. Naši navijači zaslužuju parče sreće i nake slave kako god žele“, rekao je Postekoglu posle samo nekoliko utakmica.

Niko nije očekivao da će njihova euforija i ovoliko da izdrži. A traje i traje... I izgleda sve lepše. Neka sanjaju.

PREMIJER LIGA – 9. KOLO

Subota

Liverpul - Everton 2:0 (0:0)

/Salah 75pen, 90+7/

Bornmut - Vulverhempton 1:2 (1:0)

/Solanke 17 - Kunja 47, Kalajdžić 88/

Brentford - Barnli 3:0 (1:0)

/Visa 25, Embeumo 62, Godos 87/

Mančester Siti - Brajton 2:1 (2:0)

/Alvarez 7, Haland 19 - Fati 73/

Njukasl - Kristal Palas 4:0 (3:0)

/Marfi 4, Gordon 44, Longstaf 45+2, Vilson 66/

Notingem Forest - Luton 2:2 (0:0)

/Vud 48, 76 - Ogbene 83, Adebajo 90+2/

Čelsi - Arsenal 2:2 (1:0)

/Palmer 15, Mudrik 48 - Rajs 77, Trosar 84/

Šefild Junajted - Mančester Junajted 1:2 (1:1)

/Mekbrni 34pen - Mektomini 28, Dalo 77/

Nedelja

Aston Vila - Vest Hem 4:1 (1:0)

/Luiz 30, 52pen, Votkins 74, Bejli 89 - Bouven 56/

Ponedeljak

Totenhem - Fulam 2:0 (1:0)

/Son 36, Medison 54/



tagovi

Angelos PostekogluHjong-Min SonDžejms Medison

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara