Fabinjo protiv Ajaksa (© AFP)
Fabinjo protiv Ajaksa (© AFP)

Rešen problem: Fabinjo je čovek za sve uloge, s njim Liverpul još nije primio gol

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.10.20. | 13:48

Dominacija Brazilca protiv Ajaksa

3Nakrivi kačket, razvuci osmeh, zavali se na klupu i – uživaj. Može Jirgen Klop mirno da posmatra utakmice Liverpula sve dok u ekipi ima Fabinja.

Potvrda da nemački stručnjak nema baš toliko razloga da brine posle teške povrede Virdžila van Dajka stigla je u Amsterdamu. Nadirali su Ajaksovi ofanzivci sa svih strana i ostali u čudu kako lopta neće u gol. Može da se govori o intervencijama golmana Adrijana, stativi Davija Klasena, lobu Dušana Tadića, zicerima Promesa i Ekelenkampa, ali ostaje podatak da prvak Engleske nije primio gol.

Izabrane vesti

Opet!

Svaki put kad se Fabinjo igrao štopera odbrana Liverpula je izdržala. Pritom, samo se Brajton može smatrati rivalom koji nema preteranu ambiciju da ugrožava gol rivala, ali je januara 2019. bilo 1:0 za Crvene, mesec dana kasnije nije bilo pogodaka u meču Lige šampiona sa Bajernom, septembra ove godine opet je Klop sastavio defanzivnu liniju sa Fabinjom i savladan je Čelsi na Stamford bridžu (2:0), da bi na početku novog izdanja Lige šampiona osvojena tri boda u Amsterdamu (1:0).

Fabinjo može da igra štopera. On zapravo voli da dejstvuje na toj poziciji“, smeškao se Klop posle gostovanja u Holandiji, iako se njegov tim držao zubima za prednost stečenu autogolom Nikolasa Taljafika.

I odbranio je. Ponajviše zbog toga što je možda i najbolju priliku Kopljanika osujetio Fabinjo atraktivnim potezom na gol-liniji posle mangupskog poteza Dušana Tadića. Bila je to samo jedna od 19 uspešnih intervencija nekadadašnjeg člana Monaka, usput oduzeo rivalu čak 15 lopti, osam ih presekao, dobio 14 od 17 duela, dominirao u vazduhu (sedam od devet) i pokazao da u odustvu povređenih Van Dajka i Džoela Matipa čini skladan tandem štopera sa mladim Džoom Gomezom.

Šokirao sam se kad sam čuo da Van Dajka čeka duga pauza. Pre svega zato što je najbolji defanzivac na planeti, zatim i što je lider ekipe. Naravno da će nam nedostajati, ali u taktičkom smislu moram da budem spreman na duge lopte i da organizujem tim. Nije lako, ali moram da radim ono što Virdžil obično čini, da pričam sa ostalim igračima, budem vođa na terenu. Za moje i samopouzdanje ostalih momaka dobro je što nismo primili gol protiv Ajaksa“, kaže Fabinjo.

Posebno zadovoljstvo navijača Liverpula ogleda se u činjenici što sa Fabinjom u ulozi štopera dobijaju čoveka sposobnog da započne napad iz poslednje linije. Što Brazilcu ne predstavlja problem, jer slične zadatke obavlja kao zadnji vezni. Najbolji dokaz koliko je u stanju da rastereti saigrače ponudio je u sredu veče, pošto je od devet kontranapada Crvenih pet započeo – Fabinjo.

Čovek za sve uloge.



tagovi

LiverpulFabinjo

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara