Rišarlison (©Reuters)
Rišarlison (©Reuters)

Rišarlison zapalio dimnu bombu i tračak nade za spas Evertona! Pikford omađijao mrežu i iznervirao Čelsi (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 01.05.22. | 16:54

Totenhem nakratko preskočio Arsenal i ušao u zonu Lige šampiona, na Stamford Bridžu nervoza sve veća posle šokantnog poraza

Moglo bi ovo da bude vreme čuda za Everton! Ima nešto u gostovanju Čelsija na Gudison Parku i Frenku Lampardu koji daje poseban ton utakmici, pa je tako i danas živa legenda londonskog velikana dala tračak nade za spas sezone. Tačnije, to je učinio Rišarlison koji je pored iskre "zapalio" i dimnu bombu koja je stigla sa tribine čime je postao materijal za vrhunske fotografije na brojnim agencijama, dok Gudison Park gori od želje da vidi Everton kako izbegava tužnu sudbinu i odlazak u Čempionšip po prvi put u istoriji Premijer lige.

Everton je slavio minimalcem (1:0) i tako nastavio dugogodišnju tradiciju pošto je u proteklih sedam godina samo jednom poražen od Čelsija na svom terenu. A, kako je Lampard umešan u sve? Priča ide ovako... Prošle sezone Lampard je sa Čelsijem gostovao na Gudisonu pre nego što ga je zamenio Tomas Tuhel. Everton je dobio tu utakmicu rezultatom 3:1 i ta pobeda dala je jak vetar u leđa Karamelama pošto su kasnije podigle lestvicu i zaigrale mnogo bolje u nastavku prvenstva. Sada Lampard ima nimalo prijatan zadatak da izvuče Everton iz kanala, a možda bi upravo današnji trijumf nad njegovim bivšim klubom mogao da posluži kao ogroman zamajac za poslednja četiri kola u kojima ćemo sigurno gledati ludačku borbu tri kluba za opstanak!

Izabrane vesti

Čelsi je definitivno od poslednje reprezentativne pauze pogubio sve konce. Čak četvrti poraz od devet utakmica u svim takmičenjima, treći ako računamo samo šest premijerligaških susreta. U danima kada se ne zna šta će biti sa klubom i ko će naslediti Romana Abramoviča na čelu tenzija dodatno raste i živci postaju sve tanji pošto se Čelsi ozbiljno igra sa sudbinom, da možda ostane bez plasmana u Ligu šampiona! Totenhem je prišao na samo pet bodova zaostatka, Arsenal bi u slučaju pobede u gradskom derbiju sa Vest Hemom mogao na “-3“ što garantuje potpuni haos u završnici prvenstva.

Da nervoza u Zapadnom Londonu poprimi potpuno neočekivane razmere potrudio se Džordan Pikford. Golman koji je često na meti kritičara i neretko dobija negativne ocene, odnosno da je sklon kiksevima i nepromišljenim potezima danas je pravio čuda na gol liniji. Posle prilično dosadnog prvog poluvremena rani pogodak Rišarlisona za koji najviše može da zahvali Čelsijevom kapitenu Cezaru Aspilikueti, Pikford je spustio roletnu na svoj gol i jednostavno nije dozvoljavao da lopta pređe crtu. Pedantni britanski statističari odmah su izvukli sledeće podatke – od 17 šuteva Čelsijevih fudbalera pet puta je intervenisao, četiri unutar linija kaznenog prostora, od čega dve stopostotne šanse iz peterca!

Tuhel je nedugo posle primljenog gola počeo da šalje skoro sve ofanzivne igrače koje ima na raspolaganju – ne i Romelua Lukakua – pa su ubrzo na teren istrčali Kristijan Pulišić i Hakim Zijeh, ali nije vredelo. Šanse su se ređale, od pokušaja Mejsona Maunta koji je završio na levoj stativi, preko ćoraka Aspilikuete, Ridigera u više navrata, pa i Risa Džejmsa... Na terenu gotovo nestvarna slika – Čelsi je u napadu imao u jednom trenutku Zijeha, Haverca, Maunta i Pulišića, ali je opet nedostajao klasičan gol igrač. To bi u svakom slučaju bio Lukaku, ali je Belgijanac još jednu utakmicu pogledao sa klupe i apsolutno je jasno da Tuhel u njega više nema nikakvo poverenje. Opet, velike zasluge idu na račun Pikforda koji je zaista briljirao ovog nedeljnog popodneva i komandovao šesnaestercom.

Everton sada ima 32 boda, dva manje od Lidsa i Barnlija, s tim da ima i utakmicu manje. Zanimljivo, Karamele su u poslednjih sedam utakmica dobile samo dve, obe protiv članova istorijske Velike šestorke – Mančester junajteda i sada Čelsija. Tuhelov tim sada ima razlog da se oseća uznemireno...

Totenhem je bar nakratko preskočio Arsenal na četvrtoj poziciji i ušao u zonu Lige šampiona pošto je na Vajt Hart Lejnu rutinski savladao Lester rezultatom 3:1 (1:0).

Uspeo je Antonio Konte da vaskrsne Pevce posle dve, gotovo pogubne utakmice odnosno poraza od Brajtona kod kuće i nule na gostovanju Brentfordu, ostao u igri za elitno takmičenje i prebacio pritisak na Arsenal koji po slovu tradicije igra efikasne, ali i teške utakmice kada je gost Vest Hemu.

Šta bi Totenhem da nema Harija Kejna i Heung Min Sona? Ponovo je ubitačni tandem londonskog kluba dominirao fudbalskom scenom i napravio pravi dar-mar Brendanu Rodžersu koji sada može potpuno da se preusmeri na osvajanje Lige konferencija s obzirom na to da mu je zona evrotakmičenja u Premijer ligi gotovo nedostižna.

Kejn je jednim golom načeo, da bi Son sa još dva pogotka kasnije dokrajčio Lisice i napravio neke impresivne stvari. Naime, Son je svojim prvim hicem stigao do 10. gola levom nogom i tako postao prvi desnonogi fudbaler sa dvocifrenim učinkom u engleskom šampionatu još od Kejna koji je to učinio pre pet godina iliti sezoni 2017/18. Osim toga, Totenhem je u poslednjih šest ligaških utakmica tresao protivničke mreže 16 puta, od čega je Son učestvovao u čak deset! Osam kao strelac i dva kao asistent. Neverovatno... Takođe je stigao i do 50, ubrzo i 51. premijerligaško gola kod kuće. I Kejn je pomerao granice, pošto je upisao 17. gol na 14 okršaja sa Lesterom koji mu je sada postao omiljena mušterija od svih klubova sa kojima je odmeravao snage...

Ipak, prava zvezda utakmice bio je Dejan Kuluševski. Malo je reći da se reprezentativac Švedske uklopio u Totenhem, Premijer ligu i sistem igre Antonija Kontea pošto je njegov učinak krajnje imresivan. Naime, Kuluševski je danas utakmicu počeo sa klupe i opet uspeo da upiše čak dve asistencije po ulasku na teren u 55. minutu umesto Lukasa Moure! Obe su bile za Sona, prvo u 60, onda i 79. minutu. Koliko je uticaj Kuluševskog na igru Totenhema pokazuje najbolje sledeći podatak – na samo 14 odigranih utakmica uspeo je da podeli čak osam završnih dodavanja, uključujući i današnja dva!

Gol slabe utehe za Lester postigao je Keleči Iheanačo na početku nadoknade.

PREMIJER LIGA – 35. KOLO

Subota

Njukasl - Liverpul 0:1 (0:1)

/Keita 19/

Aston Vila - Norič 2:0 (1:0)

/Votkins 41, Ings 90+3/

Sautempton - Kristal Palas 1:2 (1:0)

/Romeu 9 - Eze 60, Zaha 90+2/

Votford - Barnli 1:2 (1:0)

/Tarkovski 8ag - Kork 83, Braunhil 86/

Vulverhempton - Brajton 0:3 (0:2)

/Mak Alister 42pen, Trosar 70, Bisuma 86/

Lids - Mančester Siti 0:4 (0:1)

/Rodri 13, Ake 54, Žezus 78, Fernandinjo 90+3/

Nedelja

Everton - Čelsi 1:0 (0:0)

/Rišarlison 47/

Totenhem - Lester 3:1 (1:0)

/Kejn 22, Son 60, 79 - Iheanačo 90+1/

17.30: (4,80) Vest Hem (3,70) Arsenal (1,83)

Ponedeljak

21.00: (1,75) Mančester junajted (3,70) Brentford (5,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

RišarlisonEvertonČelsiTotenhemLesterHari KejnHjong-Min Son

Obaveštavaj me

Čelsi
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara