Rišarlison (©Reuters)
Rišarlison (©Reuters)

Rišarlisonu će posle ove sezone trebati šest meseci odmora

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.03.22. | 14:21

Brazilac, kao i čitav Everton, nalazi se u velikoj krizi i bori se za opstanak u Premijer ligi. Važan meč na Gudisonu igra se u četvrtak od 20.45 časova, u goste dolazi Njukasl u zaostalom meču 20. kola

Mnogo je pogrešio Rafael Benitez na početku sezone što nije svom najboljem igraču Rišarlisonu dao barem mesec dana odmora. Insistirao je da mu Brazilac igra od početka Premijer lige, a on je iza sebe imao izuzetno burno leto i brzo je potonuo. Vezao je povrede kolena i lista, izgubio je onaj golgeterski instinkt i što je najvažnije, nedostaje mu energija. Utonuo je 24-godišnji u prosek, čak i ispod toga, a sa njim i čitav Everton. Karamele će u četvrtak od 20.45 časova protiv Njukasla probati da prekinu seriju od čak četiri uzastopna prvenstvena poraza.

Nedostaje Evertonu onaj pravi Rišarlison, koji je prošle sezone postigao sedam golova, imao tri asistencije, ali i vukao ličnim primerom ekipu ka boljim rezultatima. Sada nema tu energiju, nervozniji je na terenu, a to se oslikalo i kroz pet žutih kartona koje je nagomilao do sada.

Izabrane vesti

Šta se desilo? Dok su njegovi saigrači odmarali na egzotičnim destinacijama, sa porodicom i prijateljima, on se potpuno predao reprezentaciji Brazila. I to ne jednoj, nego njih dve.

Posle 34 meča u Premijer ligi i šest u ostalim engleskim kupovima, mladi ofanzivac je sakupio snage da igra za nacionalni tim na Kopa Americi u svojoj domovini. Tamo je odigrao svih sedam utakmica, predvodio je Brazil do finala, gde je naposletku Argentina slavila sa 1:0.

20.45: (2,50) Everton (3,15) Njukasl (3,20)

Nije na tome stao, odmah posle Kopa Amerike se spakovao i otputovao u Tokio, gde je učestvovao na Olimpijskim igrama. Tamo je odigrao još šest mečeva, postigao pet golova i jedan je od junaka osvajanja zlatne medalje.

I odmah posle Tokija – povratak u Englesku, na Gudison park. Nije propustio ni prvi meč, sa Sautemptonom, na njemu je dao gol i zabeležio asistenciju. Slavio je Everton sa 3:1, a naposletku imao veoma dobar početak i osvojio je 10 bodova iz prva četiri kola.

Rišarlison (©Reuters)Rišarlison (©Reuters)

Međutim, posle meča sa Barnlijem Rišarlison je doživeo prvu povredu i posle toga je ispao iz ritma. Mesec dana je bio na bolovanju, a bez njega je Everton automatski potonuo. Već na prvom meču bez Brazilca Aston Vila je savladala tim iz Liverpula sa 3:0.

Nije više Rišarlison uspeo da podigne nivo. Imao je tek povremene dobre epizode, a zanimljivo je da su i Arsenal i Lids savladani kada je on dao golove ili asistirao. Praktično je direktno doprineo u pet od šest pobeda Evertona ove sezone u Premijer ligi.

Poslednji premijerligaški gol je Rišarlison postigao još 15. januara protiv Noriča. Od tada je odigrao svaki meč kao starter, samo protiv Lidsa nije ostao do kraja (izašao je u 86. minutu), ali i pored njegovog prisustva na terenu Everton je izgubio sedam od poslednjih osam ligaških utakmica. Posebno je boleo onaj poraz od pre deset dana, kada im je Totenhem očitao lekciju i savladao ih sa 5:0.

Everton je u poslednjih mesec dana odigrao pet utakmica, četiri prvenstvene na kojima nije dao nijedan gol i jednu u FA kupu protiv petoligaša Borehema. Rišarlison je odigrao i jedno poluvreme čak i protiv te poluamaterske ekipe, a Everton je uz dosta problema slavio sa 2:0 i plasirao se u četvrtfinale.

Rišarlison je očigledno momak koji nikada neće reći „ne“, uvek je voljan da izađe na teren i ne traži od svojih trenera, prvo Beniteza, Dankana Fergusona, pa sada ni Frenka Lamparda da ga odmore. Međutim, morali bi i oni malo da razmisle. Nije realno da bilo ko u razmaku od godinu i po dana odigra preko 70 utakmica i da se i dalje od njega očekuje da bude na visokom nivou. Barem ga je selektor Brazila Tite poštedeo tokom kvalifikacija za Mundijal, nije ga zvao na poslednjih nekoliko okupljanja, što je više bilo zbog toga što bi morao da bude dve nedelje u karantinu po povratku u Veliku Britaniju iz Južne Amerike. Da je dobio poziv, sigurno ga ne bi odbio.

Igraće Rišarlison i protiv Njukasla, predstoji mu još jedna teška utakmica. Biće mu to treća u poslednjih desetak dana, četvrta ovog meseca.

--------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

PREMIJER LIGA – ZAOSTALI MEČ 20. KOLA

Četvrtak

20.45: (2,50) Everton (3,15) Njukasl (3,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaRišarlisonEvertonNjukasl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara