Sad je ozbiljno: Kimih hoće da ide, odabrao pet klubova; Bajern ga pušta zbog Pavlovića

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.03.24. | 01:31

Stav kluba je da treba da forsira deset godina mlađeg vezistu i da kupi novu 'šesticu', Nemac neće u Junajted, Čelsi, PSŽ...

Do sada se podvodilo pod neproverene i maksimalno nepouzdane spekulacije, od sada bi navijači Bajerna definitivno trebalo da budu zabrinuti: jedan od njihovih mezimaca i igrač sa devetogodišnjim stažom u klubu mogao bi na leto da napusti Minhen!

Jozua Kimih (29) više nije nedodirljiv u tefterima bavarskih šefova, tvrde Skaj i jedan od od njegovih vodećih novinara s odličnim poznavanjem prilika u Zebener štrase Florijan Pletenberg. Mada je do nedavno uživao u drugom 'medenom mesecu' u Bajernu (kada je produžio ugovor i postao jedan od najbolje plaćenih igrača na svetu, te kada je bio projektovan za narednog dugogodišnjeg kapitena), u Kimihovom životu za kratko vreme dosta se toga okrenulo naopačke.

Izabrane vesti

Prvi utisak bio je da se radi o treneru, da mu Tomas Tuhel nije najbolje legao, jer s njegovim dolaskom na klupu Kimihova forma je u neverovatnom padu, ali izgleda da se ništa naročito u njegovom statusu nije promenilo ni nakon što je objavljeno da iskusni stručnjak na kraju sezone napušta Bajern.

Činjenica da ga Tuhel već neko vreme ne vidi u srcu terena, odnosno da 29-godišnji univerzalac baš i ne voli da igra beka, isprva je uticala da krenu pomenuta nagađanja o transferu. Sada, pošto se ispostavilo da slično razmišlja i Maks Eberl, novi glavnokomandujući u sportskom sektoru, došlo se do zaključka da nije problem samo u treneru.

Pletenberg o tome piše prilično otvoreno i u priču uvodi mladog vezistu srpskog porekla Aleksandra Pavlovića...

"Kimihov ugovor ističe 2025. Obe strane planirale su da sednu i razgovaraju o nastavku saradnje, ali do sastanka nije došlo. Šta to znači? Ukoliko do dogovora ne dođe u najskorije vreme, Bajern će na leto imati poslednju šansu da zaradi na njemu", stoji u tekstu.

"Zašto bi Jozua Kimih razmišljao o odlasku? Jedan od najvažnijih razloga je taj što u klubu žele da se maksimalno oslone na deset godina mlađeg Aleksandra Pavlovića. Pored toga, Eberl vidi Lajmera kao važan šraf u sredini terena, a Austrijanac ima ugovor do 2027. Takođe, Leona Gorecku odgovorni u sportskom sektkoru i dalje veoma cene. I na kraju, možda i najvažnije: Bajern planira kupovinu nove 'šestice' na leto, što je odluka koja očito nije vezana za Tuhela i njegove želje".

A kada se govori o otežavajućim faktorima u potencijalnim pregovorima...

"To je njegova visoka plata. Ona iznosi čak 20.000.000 evra godišnje na bruto nivou. To je mnogo novca za igrača sa toliko kontroverzi u poslednje vreme. Posebno se potencira jedna Kimihova izjava u kojoj on kaže sledeće: 'Osećam se prijatno čak i u Minhenu. Nije ovde tako loše, mada poslednje dve godine nisu bile sjajne. Nisam baš svake noći odlazio srećan u krevet'. Nakon svega, povećanje plate ne dolazi u obzir".

Sam igrač o svojoj budućnosti, kaže, trenutno ne brine:

"Moja situacija je jasna. Imam više od godinu dana ugovora. Doduše, još niko iz kluba nije razgovarao sa mnom. Ali opušten sam i fokusiran za Evrppsko prvenstvo".

Florijan Pletenberg odbacuje mogućnost da Kimih ostane u klubu i igra desnog beka, pogotovo ukoliko ekipu preuzme Ćabi Alonso.

"Dvojac Pavlović - Gorecka funkcioniše sve bolje, a Jozua ne voli da igra uz aut liniju. Pride, Bajern ima dosta alternativa za desnog beka, tu su Mazraui, skupoceni Saša Boe, pa i Josip Stanišić koji je trenutno na pozajmici u Leverkuzenu".

Isto tako, nije tajna da bi Alonso insistirao na dovođenju Džeremija Frimponga iz svog sadašnjeg kluba ukoliko bi bio postavljen za novog trenera...

Okreni-obrni, Skaj konstatuje da je Kimih definitivno ozbiljan kandidat za prodaju na leto. Konačnu odluku svakako će doneti novi trener, međutim trenutno su i igrač i klub stava da treba 'opipati' tržište. Bajern je otvoren za prodaju u slučaju adekvatne ponude, igrač za odlazak ukoliko se bude javio jedan od pet klubova koje je sam odabrao za svoje potencijalne nove destinacije.

"U Engleskoj ga privlače samo Mančester Siti, Arsenal i Liverpul. Prelazak u Čelsi i Mančester Junajted je dobacio kao mogućnost. Pari Sen Žermen ga želi, ali on ne bi u Pariz", otkriva Pletenberg.

"Kada je Španija u pitanju to su samo Real Madrid i Barselona. Za neke od ovih klubova kaže se da su već kontaktirali Kimiha, koji i dalje ne prihvata podršku nijedne agencije i sam vodi sve pregovore. Sa Realom je, veza, na primer, Toni Kros, kog bi Jozua mogao da nasledi u Kraljevskom klubu"...

I Pletenberg završava svoju analizu:

"Bajern još nije dobio nijednu zvaničnu ponudu. Takođe, nije odredio cenu. Ipak, po prvi put otkako je stigao u Minhen, Kimihov odlazak ne izgleda nerealno jer su obe strane otvorene za talkav scenario".

Vrednost Jozue Kimiha na tržištu iznosi 75.000.000 evra, ali teško da će Bavarci uspeti da dobiju toliki novac, imajući u vidu da ovaj ulazi u poslednjih 12 meseci ugovora.

Podsetimo, Bajern je Kimiha kupio od Štutgarta 2015. godine za svega 8.500.000 evra. Za ovih devet godina on je postao klupska legenda. Odigrao je blizu 400 utakmica, postigao 41 gol i namestio 102.


tagovi

Džošua KimihLetnji prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara