Javor stiže na Čair (©Starsport)
Javor stiže na Čair (©Starsport)

Šest najugroženijih na sve ili ništa: Početak raspleta u borbi za opstanak u Mozzart Bet Superligi

Vreme čitanja: 6min | pon. 15.05.23. | 09:42

Od krajnjeg severa do krajnjeg juga Srbije: Spartak - Mladost Lučani, Radnički Niš - Javor i Radnik - Mladost GAT (svi u 18 časova)

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

U situaciji u kojoj je novi-stari šampion države odavno poznat, a jasno je i kojih će pet ekipa predstavljati Srbiju u Evropi naredne sezone, uz sada već trku udvoje za vicešampionsko zvanje i mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona, u završnici Mozzart Bet Superlige u centru pažnje je borba za opstanak.

Izabrane vesti

A tu će mnogo toga biti jasnije večeras oko 20 časova, nakon što budu završene utakmice koje za većinu od šest ekipa, njihovih aktera, mogu da ponesu epitet “meč sezone”. Kolubara i Napredak su – bar dok Disciplinska komisija FSS ne okonča postupak o eventualnoj povredi integriteta takmičenja – bezbedni, taj svoj status su pojačali sinoćnim remijem (2:2) u međusobnom duelu. Ostali će večeras u velikoj meri skrojiti poredak na dnu tabele, a prve projekcije o tome ko će direktno u niži rang, a ko u baraž za opstanak imaćemo posle mečeva Radnički Niš – Javor, Spartak – Mladost Lučani i Radnik – Mladost GAT.

Zanimljivo je da su Nišlije u osnovnom delu lige oba puta pobedile Javor, da je Mladost GAT ove sezone oba puta bila bolja od Radnika, a da su oba duela Subotičana i Lučanaca u tekućem prvenstvu završena identičnim rezultatom – 1:1.

Današnji suparnici na Čairu u nešto su povoljnijoj situaciji od konkurenata. Javor zbog bodovne zalihe, koja ga neće gurnuti u bezizlaznu situaciju čak i da izgubi u Nišu, jer u narednom kolu dočekuje komšijsku Mladost, a u poslednjem gostuje verovatno bezbrižnom Napretku, a Radnički zbog rasporeda. Nišlije, naime, u naredna dva kola dočekuju na svom terenu jedina dva tima koja su savladali oba puta u osnovnom delu Mozzart Bet Superlige – Javor i Spartak, i sa maksimalnim bodovnim učinkom verovatno bi prebrinule sve brige pred gostovanje u Lazarevcu u poslednjoj rundi. Ali da je za njih to jednako lako uraditi koliko izgovoriti, danas bi bili učesnici plej-ofa i borili se za Evropu. Ovako, nakon dvocifrenog broja takmičarskih poraza kod kuće ove sezone, a već tri uzastopna, moraće dobro da se preznoje da bi došle do cilja.

Sa nama se nikad ne zna, pokazali smo to bezbroj puta ove sezone. Makar smo u uzlaznoj putanji što se forme tiče, krila nam je dala i pobeda u Kruševcu u prethodnom kolu, a opet, drugo poluvreme tog meča je ozbiljna opomena. Najvažnije je da sami odlučujemo o sopstvenoj sudbini, a krajnji je trenutak da prekinemo sa rasipanjem bodova na domaćem terenu”, istakao je u najavi meča Aleksandar Pejović, jedan od najiskusnijih prvotimaca Radničkog.

I Javor je u prethodnom kolu prekinuo jednu negativnu seriju i zabeležio tek drugi trijumf u poslednjih 13 prvenstvenih mečeva. Zanimljivo je da će ovo biti čak četvrti okršaj Nišlija i Ivanjičana ove sezone, pošto su se sastali i u šesnaestini finala Kupa Srbije, a prethodni put, pre okruglo mesec dana na Čairu, Radnički je slavio minimalnim rezultatom.

Radnički je podigao formu, protiv Vojvodine i Mladosti odigrao bolje nego što to rezultat pokazuje, a trenutno ima i širi roster od nas. Mi želimo da uđemo u meč maksimalno motivisano i koncentrisano, uz taktičku disciplinu i izvučemo pozitivan rezultat, a to je sve osim poraza, jer se pokazalo da je u plej-autu svaki bod bitan. Mi smo nedavno izgubili u Nišu, iako smo imali svoje šanse i to nas dodatno motiviše. Fokusiramo se samo na ovu utakmicu i ne razmišljamo o poslednja dva meča”, kazao je Mladen Dodić, šef stručnog štaba Javora.

TOMISLAV SIVIĆ NE GUBI U SUBOTICI?

Kod domaćina su povređeni Frej, Maka Gaku i Dimić, neizvesni Stojanović i Belaković, zbog kartona suspendovan Mićin, dok se, posle duže pauze, u konkurenciju za sastav vraća oporavljeni Savić. Javor, zbog nagomilanih žutih kartona, neće moći da računa na Adamovića, kao i na već duže povređenog Kopitovića.

U zoni baraža trenutno su današnji rivali u Subotici, za koje se, i jedne i druge, može reći da su ih razdrmale promene na klupi. Posebno Lučance, koje je Tomislav Sivić preporodio i, nakon serije od 11 utakmica bez pobede, doneo im tri na četiri meča od kako je došao, slavivši na oba gostovanja. Sledi mu utakmica protiv kluba iz rodnog grada, a takve za njega nose poseban motiv.

Mi smo najteže pregrmeli, u smislu da smo imali nekoliko vezanih mečeva bez prava na kiks, a to je igranje sa 300 kilograma na leđima. Momci su prevazišli taj psihološki pritisak, rade sjajno, igramo sve bolje i siguran sam da ćemo obezbediti opstanak, jer ja u Subotici ne gubim i jedva čekam ovu utakmicu da potvrdimo ono od prošle godine”, podsetio je Sivić na tadašnja čak dva trijumfa Novog Pazara nad Spartakom u Subotici (2:1 i 3:1) u manje od mesec dana.

Od svih učesnika plej-auta, utakmice Spartaka u poslednje vreme su daleko najefikasnije. Subotičani su u poslednja tri kola osvojili sedam bodova, ali su prethodni remi u Novom Sadu prilično skupo platili – crvenim kartonima Šimure i Bugarina, kojih danas neće biti u konkurenciji za sastav.

Imamo još tri utakmice u borbi za opstanak, ali nama je ova najvažnija. Celo prvenstvo staje u ovih 90 minuta, ovaj meč mora da se pobedi i drugi rezultat ne dolazi u obzir. Mislim da su svi momci koji su zdravi i nisu suspendovani sposobni i da će dati sve od sebe. Moramo da delujemo timski, kao ekipa, da igramo fudbal i u tom slučaju možemo da pobedimo”, jasan je trener Milan Milanović.

RADNIK I GAT: KO IZGUBI, NEK PAKUJE KOFERE

Već za okršaj Radnika i Mladosti GAT može se reći da onaj ko izgubi može polako da počne da pakuje kofere za Prvu ligu. To nije jedini argument za uverenje da će ovo biti šahovska partija, tvrda borba koju će odlučiti jedan detalj.

Otkako je Slavoljub Đorđević ponovo na klupi Radnika, na šest prvenstvenih utakmica na domaćem terenu postignuto je ukupno šest golova. Identično je opredeljenje Nenada Lalatovića otkako je preuzeo Novosađane. Ekipa je već šest mečeva neporažena, a na njima su viđena tek četiri gola. Štaviše, dvojica trenera su se već suočila u ovoj polusezoni, pre tri meseca kada je Lalatović vodio niški Radnički, a meč na Čairu je završen, pogađate, bez golova.

Nije nam lako kada znamo da smo tokom proleća po broju osvojenih bodova u vrhu tabele, a sa druge strane realnost je takva da se nalazimo u grčevitoj borbi za opstanak. Naredne dve utakmice koje igramo kao domaćini su ključne za nas i nadam se da ćemo prikazati najbolju igru. Ekipa Mladosti iz Novog Sada je pokazala kvalitet mnogo puta, imaju igrače koje bi svaki trener poželeo. Nenad Lalatović ih predvodi, koji je sjajan motivator i stručnjak. Gde god je radio ostvario je rezultat. Meni su potrebni najspremniji, oni koji će pružiti najviše. Ne sme da nam se ponovi da primimo dva gola za pet minuta kao u Lučanima. To nije put kojim se opstaje u ligi. Svi igraju na rezultat i tako skupljaju bodove”, rekao je Slavoljub Đorđević.

Na drugoj strani, veliki problem za Nenada Lalatovića je izostanak “srca” ovog tima Mladosti Novice Maksimovića. Inače, Novosađani su ovu sezonu upravo i počeli trijumfom u Surdulici u prvom kolu – 2:1.

Gostujemo ekipi koja je odigrala sjajno ovu polusezonu. Ekipa Radnika igra jako dobro na rezultat, organizovani su u svakom pogledu i u svakom trenutku znaju šta hoće. Po opredeljenju me dosta podsećaju na naš tim. Očekujem tvrdu utakmicu, bodovi su potrebni i nama i njima“, kazao je temperamentni stručnjak.

Sva tri meča počinju u 18 časova. Onaj u Nišu prenosi Arena sport 1, onaj u Subotici Arena premijum 3, a onaj u Surdulici Arena premijum 2. Prvi će suditi Lazar Lukić, drugi Milan Mitić, a treći Jovan Šegrt.

MOZZART BET SUPERLIGA, PLEJ-AUT

Nedelja

Kolubara - Napredak 2:2 (1:1)

/Đuranović 42pen, Đokić 90+4 - Čečarić 18, Matić 80pen/

18.00: (1,63) Radnički Niš (3,50) Javor (5,50)

18.00: (2,15) Radnik (3,05) Mladost GAT (3,45)

18.00: (1,75) Spartak (3,45) Mladost Lučani (4,50)



tagovi

Mozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara