©AFP
©AFP

Sevilju i London još boli srce zbog Hosea Antonija Rejesa

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.10.23. | 10:43

Andalužani i Tobdžije večeras (21.00) će odigrati prvi međusobni meč od tragične smrti španskog napadača koji je ostavio poseban trag u oba kluba

Sećanja na ljude koji su nas napustili blede onoliko koliko im dozvolimo da izblede. Bez obzira na to koliko svako sećanje na njih iznova otvara nikad zaceljenu ranu. Tako je i u porodici Rejes, u kući na periferiji Sevilje u naselju Utrera, gde je rođen nekadašnji reprezentativac Španije i bivši igrač Sevilje, Arsenala, Atletiko Madrida i Benfike - Hose Antonio Rejes.

Fransisko Rejes pali svetlo u svom podrumu, čist ponos ispunjava prostoriju. Na sve strane, ogromna kolekcija kopački, dresova i slika njegovog sina. Nekadašnji fudbalski as Hose Antonio Rejes poginuo je u saobraćajnoj nesreći na jugu Španije 1. juna 20019. godine, kada se prevrnuo i zapalio zajedno sa svojim rođakom Honatanom. Drugi njegov rođak Huan Manuel Kalderon zadobio je teške opekotine dok je pokušavao da ih spase.

Izabrane vesti

U ponedeljak su Mikel Arteta i ostali članovi stručnog štaba i rukovodstva Arsenala posetili memorijalnu oblast na stadionu Ramon Sančez Pishuan u Sevilji, a trener Tobdžija je kasnije sa predsednikom Andalužana Hoseom Kastrom položio cveće u muzeju Sevilje.

Sevilja i Arsenal će večeras (21.00) odigrati prvi međusobni meč od Rejesove smrti. Prema rečima njegovog oca za engleski Dejli mejl, oba kluba su imala posebno mesto u njegovom srcu.

"Sve mu se dopadalo u vezi sa Arsenalom. Pored Sevilje, drugi omiljeni klub za nas kao porodicu bio je Arsenal. Utakmica će biti puna emocija, hoćemo da bude nerešeno. Iz Atletika su ga zvali i pitali - da li želiš da se vratiš u svoju domovinu? Da to nisu rekli, ostao bi u Arsenalu. Arsen Venger je zaista bio najbolji trener. Posle smrti, razgovarao je sa mnom, održao je lep govor. Rekao je da je to ogroman gubitak koji su osetili svi u klubu", rekao je Fransisko.

©Reuters©Reuters

Tadašnji saigrači Edu i Pires su ga zvali bratom, Hose i Arteta su bili cimeri kada su bili u Španiji. I oni su bili kao braća. Sam španski strateg je na svojoj konferenciji za medije u ponedeljak govorio o detaljima.

"Proveli smo dosta vremena zajedno. U tom ranom uzrastu ne mogu da se setim boljeg igrača od njega. Imao je sve, igrao za oba kluba i veliki je deo naše istorije. Verovatno je gore na nebu i oseća se ponosno na oba kluba. Sutra će za njega biti posebna noć", rekao je juče Arteta.

U Rejesovom domu, svaki par kopački koje je koristio u svojoj karijeri netaknuto je poređan uza zid. To su na desetine okačenih dresova, uključujuči i onu koju je nosio na poslednjoj Arsenalovoj utakmici na Hajberiju rotiv Vigana.

Iza porodice Rejes je važna nedelja. Hoseov sin, Hose Antonio Rejes mlađi, potpisao je prvi profesionalni ugovr sa Real Madrid prošlog utorka, a Fransisko dobro zna koliko bi otac bio ponosan na njega.

Hose Antonio Rejes je fudbal počeo da igra u lokalnoj Utreri, pre nego što je sa 10 godina došao u Sevilju i postao jedan od najperspektivnijih igrača u Evropi. Tobdžijama se pridružio u januaru 2004. godine za obeštećenje od 20.000.000 evra, a samo četiri meseca kasnije osvojio titulu sa nesavladivim sastavom Arsenal Vengera. Za Arsenal je odigrao 69 utakmica i postigao 16 golova.

©AFP©AFP

Nakon perioda u Realu, Atletiko Madridu i Benfiki, vratio se u voljenu Sevilju 2012. godine i osvojio tri uzastopne Lige Evrope.

"Rejes je za nas bio posebna zvezda, a za mene je bio kao sin. Gledao sam ga kako odrasta kao dete i kao fudaler. Njegova rana smrt ga je nesumnjivo učinila simbolom i mitom Sevilje", rekao je predsednik Sevilje Kastro za Dejli Mejl.

U rodnoj Utreri u avgustu je otkrivena Hoseova statua, a njegov brat Hesus svestan je posebnosti večerašnjeg okršaja na stadionu Ramon Sančez Pishuan.

"Utakmica sa Arsenalom donosi težak osećaj. Previše je emocija. Bio je tako sjajna osoba, bol je još uvek u mom srcu. Pričao mi je da je bilo divno igrati za Arsenal, moje misli će biti samo uz njega", rekao je Hesus.

LIGA ŠAMPIONA, 3. KOLO:

GRUPA B:

21.00: (4,70) Sevilja (3,70) Arsenal (1,85)

21.00: (2,50) Lans (3,50) PSV (2,95)



tagovi

Antonio RejesHoze Antonio Rejes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara