Stadion Madrigal (©Reuters)
Stadion Madrigal (©Reuters)

Sićušna dvospratna kuća i fudbal za uživanje

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.11.23. | 14:13

To je priča Viljareala, koji ove srede gostuje Zamori u 2. rundi Kupa kralja

Među 70.000 kvadratnih metara koje zauzima sportski centar Viljareala Hoze Manuel Ljaneza, sićušna dvospratna kuća na jednom kraju parkinga odudara od blještavila. Mala pravougaona prostorija koja je služila za skladištenje poljoprivrednih alata može se videti sa balkona moderne rezidencije Žute podmornice. Simbol za buduće zvezde Viljareala, koje odmah nauče da je taj prevaziđeni i rustični objekat bio jedina svlačionica koju je tim imao u Primeri dok nije izgrađena zgrada u kojoj danas smešteni.

Istorija Viljareala – koji je u martu proslavio stogodišnjicu postojanja – mnogo je bolje shvaćena ako se pogleda iz tih prostorija i razmisli o procesu koji je klub transformisao iz teške finansijske situacije kasnih 90-ih do konsolidacije u Primeri, dostizanja dva polufinala Lige šampiona i osvajanje Lige Evrope 2021.

Izabrane vesti

Fernando Roig, sadašnji predsednik kluba iz pokrajine Kasteljon, kupio je to zemljište za izgradnju fudbalskog terena za treninge i iskoristio poljoprivrednu šupu da je preuredi kao svlačionicu.

"Od početka sam znao gde možemo da stignemo, iako je bilo teško jer imamo populaciju od 50.000 stanovnika. Stvarno sam mislio da uz mnogo rada i truda možemo da dođemo do Primere, a kada sam to rekao ovde u gradu, rekli su mi da to nije baš tako lako, a još manje su verovali kada sam rekao da možemo da igramo u Evropi", prisetio se Roig u izjavi za As, biznismen iz Valensije, koji je 1997. postao najveći akcionar Žute podmornice.

Tim, ​​omladinska škola i stadion, to su tri stuba koje je Roig nacrtao u svom planu kako bi izgradio veliki i uspešni Viljareal. Njegova ideja je bila da ekipu učini atraktivnom kako bi ljudi išli na stadion. I imao je idealnu osobu u klubu da to uradi, ispostaviće se, buduću desnu ruku i arhitektu kluba sa Madrigala. Hoze Manuel Ljaneza bio čovek koji je ubedio Roiga da kupi akcije, a imao je dobre kontakte, njuh i hrabrost da potpisuje igrače o kojima drugi moćniji klubovi nisu razmišljali. Tako je legendarni napadač Boke Juniors Martin Palermo stigao u Podmornicu posle trijumfa u finalu Interkontinentalnog kupa, srušivši Real Madrid sa dva pogotka.

"Onaj koji nas je stavio na globalnu fudbalsku mapu, kada su se neki pitali 'gde je taj Viljareal', bio je Palermo", priznao je Fernando Roig, koji se pored toga prisetio Ljaneze, koji je preminuo u oktobru 2022. godine. "On je potpisao mene i bio je čovek koji je dovodio igrače. Dogovarali smo se, naravno, ali on je taj koji je upravljao Viljarealom sve vreme".

21.00: (6,00) Zamora (3,90) Viljareal (1,52)

Dolazak trenera Manuela Pelegrinija 2004. godine – još jedna opklada Ljaneze – i angažovanje vrhunskih fudbalera poput Huana Pabla Sorina, Dijega Forlana, Markosa Sene, Huana Romana Rikelmea i mnogih drugih dali su timu takmičarski gen koji ga je doveo skoro do finala Lige šampiona 2006.

"Nikada neću zaboraviti dan kada sam upoznao Hozea Manuela u Brazilu", zadovoljno konstatuje Markos Sena, sada predstavnik kluba. "Bio sam na treningu pre finala Kopa Libertadores 2002. godine i jedan Španac je došao da me pita da li želim da igram za španski tim, Viljareal, i tako je počela cela priča. Dva dana kasnije sam bio na Pirinejima".

Ali u međuvremenu, klub je morao da postavi temelje za budućnost...

"Hoze Manuel Ljaneza i moj otac su mi rekli da preuzmem kontrolu nad omladinskim timom“, opisuje Fernando Roig Negueroles, sada izvršni direktor kluba i inače sin vlasnika. "Bilo je teško. Sećam se da sam išao sa planovima sportskog grada da objasnim šta ćemo sve da radimo i gradimo".

Glavna zgrada sportskog grada projektovana je sa idejom da se proširi u visinu. Izgrađena su dva, a potom dodata još dva sprata gde su smeštene svlačionice, teretana i zgrada za prvi tim. Pored toga, tu su kancelarije, kuhinja, trpezarija i rezidencija za više od 100 mladih fudbalera koji dolaze iz cele Španije i inostranstva. Kao što se desilo Đerardu Morenu, trenutno najboljem strelcu kluba.

"Kada sam imao 18 godina, došao sam da vidim sportski grad. I čim sam otišao, moj otac i ja smo se pogledali i rekli 'ovo je mesto'", rekao je Moreno.

Huan Roman Rikelme (©AFP)Huan Roman Rikelme (©AFP)

Ako postoji jedno mesto gde je evolucija Viljareala u poslednjih četvrt veka posebno primetna, onda je to stadion. Rekonstrukcija El Madrigala pretvorila je stadion, koji će 1925. da proslavi 100 godina, u neku vrstu žutog sanduka u centru Viljareala.

"Čestitaju nam na preuređenju stadiona. Kada smo stigli, tamo je bio fudbalski teren od 3.500 ili 4.000 gledalaca, koji nismo mogli da popunimo. Sada imamo veliki stadion u centru grada, moderan, i ima otprilike 23.000 sedećih mesta", rekao je Roig.

Kada se činilo da je projekat već konsolidovan, klub je 2012. pretrpeo neočekivani udarac - ispadanje u drugu ligu. Selidba u niži rang odvelo je rezervni tim u treći rang. Uprkos nedoumicama i promeni trenera u prvim mesecima kampanje u Segundi, Viljareal se ekspresno vratio za godinu dana.

"Mislim da je promocija 2013. najvažniji trenutak u istoriji kluba. Bilo je od suštinskog značaja da klub stigne tamo gde je sada. A da biste osvojili Ligu Evrope, morali ste da napredujete u toj godini", smatra Manu Trigeros, zamenik kapitena Žute podmornice.

Jedna od slika te promocije prikazuje mladog Paua Toresa (16), centralnog beka omladinskog tima Viljareala, sada asa Aston Vile - koji je uskočio na teren kao samo još jedan navijač da proslavi uspeh. Tada nije znao da će kroz nekoliko godina biti protagonista najvažnije proslave u istoriji Viljareala, osvajanja Lige Evrope 2021.

"Dete uvek sanja o najvećem, a najveća stvar je bila da osvojim prvu titulu u istoriji Viljareala. To je bilo nešto što pre 20 godina niko nije zamišljao", otkrio je Pau Tores.

Viljareal sada prolazi kroz trenutak sportskih poteškoća. Pošto je otpustio dvojicu trenera, Kikea Setjena i Paketu, pa potom vratio Marselina koji ove srede debituje protiv Zamore u 2. kolu Kupa kralja (21.00).

Fernando Roig (76) procenjuje svoje ulaganje u klub u ovih 26 godina na oko 200 miliona evra, ali ne posmatra Viljareal kao fabriku novca.

"Ne vidim fudbal kao biznis. Ako bih morao da ulažem da bih zaradio novac, to bi bilo mesto na kome bih najmanje to radio. Imam kompaniju koja se zove Pamesa, da zaradim novac i da obezbedim posao za 3.000 zaposlenih. Fudbal je za uživanje", poručio je za kraj Fernando Roig.

ŠPANIJA, KUP KRALJA - 2. RUNDA

Sreda

21.00: (6,00) Zamora (3,90) Viljareal (1,52)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup kraljaViljarealFernando Roig

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara