Bernardo Silva slavi pogodak (©Reuters)
Bernardo Silva slavi pogodak (©Reuters)

Siti pustio Čelsi da napada, pa ga kaznio: Bernardo uradio ono što Džekson ne zna

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.04.24. | 20:20

Građani u finalu FA kupa, čekaju boljeg iz susreta Koventri - Mančester Junajted

Prvi finalista FA kupa za 2024. godinu je Mančester Siti!

Bolna eliminacija u četvrtfinalu Lige šampiona naterala je Siti da regrupiše redove i pokuša da što pre povrati balans kako bi šampionsku trku u Premijer ligi završio bar uz minimalnu prednost koju ima - bar do Arsenalovog meča sa Vulverhemptonom - i to se desilo odmah, u polufinalu najstarijeg klupskog takmičenja. Može Čelsi i te kako da žali za propuštenim šansama, ali pre svega za tim što su se silni milioni trošili na poluigrače ili, da budemo politički korektni, fudbalere nedostojne dresa nekadašnjeg dvostrukog šampiona Evrope, jer je danas ta razlika u kvalitetu ili ipak klasi rešila derbi koji je to sve manje u svojoj biti. Jer, od onog trijumfa u finalu Lige šampiona 2021. godine Čelsi nije uspeo da pobedi Siti, a samo dva puta je remizirao. Danas je tim Pepa Gvardilole na Vembliju slavio sa minimalnih 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

Uprkos samo jednom golu, videli smo dobru utakmicu, dosta propuštenih prilika na obe strane, dobar intenzitet i pobedu objektivno boljeg tima. U kratkim crtama, Siti je imao veći posed, Čelsi je imao konkretnije šanse, a taj jedan gol koji je odlučio pobednika dokaz je da Siti ima ono što Čelsiju nedostaje ili ga ima jedino u Kolu Palmeru - klasu kojoj je dovoljan samo jedan kontakt sa loptom da napravi nešto konkretno, opipljivo. Bernardo Silva je pokazao Nikolasu Džeksonu kako se postižu golovi i da to zapravo nije toliko komplikovan posao, kolikim ga čini Čelsijev napadač maltene kad god se nađe u prilici da zapreti. Uvek potez više, ulazak u nepotrebne driblinge i jednostavno odsustvo bilo kakvog osećaja za špica koji teži tome da bude top klasa.

Siti je maltene pustio Čelsi da napada u većem delu drugog poluvremena, a onda je Kevin de Brujne otvorio prostor loptom koja je sasekla Čelsijevu odbranu napola. Džeremi Doku je uspeo da pobegne Aksalu Disasiju i uposli Belgijanca čiji je centaršut pročitao Đorđe Petrović, ali srpski golman nije mogao više od toga da nogom malo usmeri loptu ka Bernardu Silvi koji je iz jednog dodira zatresao mrežu! Španac se tako iskupio za promašen jedanaesterac u lutriji sa Realom, što će mu verovatno još više značiti...

Šteta je zbog srpskog reprezentativca koji je generalno imao skoro pa besprekornu utakmicu. Skoro, jer je za pun utisak nedostajalo to da posle mesec dana konačno njegova mreža ostane netaknuta. Imao je i danas nekih odličnih intervencija, posebno kod niskog udarca Fila Fodena iz 53. minuta na koji je Petrović majstorski reagovao. Svakako, ponovo je bio među najboljim pojedincima na terenu. I pored toga, nije bio najbolji od dva čuvara mreže na utakmici. Taj epitet potpuno zasluženo pripada njegovom suparniku na Sitijevom golu Stefan Moreno.

Sitijev rezervni čuvar mreže imao je utakmicu za pamćenje, jer je tokom 90 minuta zaustavio tri Čelsijeve 'mrtve' šanse! Prvo Kola Palmera u finišu prvog poluvremena, kada je apsolutno najbolji fudbaler Plavaca ove sezone izveo nekoliko dobrih poteza na malom prostoru i lukavo probao da matira nekadašnjeg saigrača, ali je njegovu nameru pročitao rođeni Nemac, da bi zatim u razmaku od desetak sekundi dva puta skinuo lopte Nikolasa Džeksona.

Igrali su se uvodni minuti drugog poluvremena kada je Senegalac istrčao sam pred Ortegu i pucao loše, da bi samo nekoliko trenutaka kasnije imao još i bolju situaciju kada je udarcem glavom naterao Sitijevog golmana na novu briljantnu reakciju. Džekson i Palmer su se danas propisno ispromašivali, jer su i pored već pomenutih detalja imali još neke momente kada im je malo falilo da stignu do gola, ali to što Džekson radi, tačnije ne radi, je za ozbiljnu analizu. To što je bio jedan od strelaca u pobedi nad Evertonom (6:0) jeste važno za njega, ali suštinski nebitno jer je Čelsi već imao tri gola prednosti. Skoro mesec i po dana prošlo je od poslednjeg meča kada je njegov pogodak zaista imao težinu. Bilo je to u pobedi nad Njukaslom...

Nije samo Džekson problem Čelsija, ali jeste jedan od glavnih, jer jako nedostaje hladnokrvnost u realizaciji, baš kao i stabilnost poslednje linije koja maltene ne postoji cele sezone. Sitijeva godina definitivno je ušla u neplanirani finiš posle eliminacije od Real Madrida, ali je i dalje u igri za dva najveća domaća trofeja. U Premijer ligi ima prednost u odnosu na Arsenal i Liverpul, a ko god da se nađe u finalu, Siti će ipak biti favorit.

Koliko je današnja pobeda značila Građanima videlo se po reakciji Pepa Gvardiole i njegovih igrača kada je Majkl Oliver svirao kraj. Siti zasluženo ide dalje.

FA KUP - POLUFUINALE (JEDAN MEČ, NEUTRALNI TEREN – LONDON, VEMBLI)

Subota

Mančester Siti - Čelsi 1:0 (0:0)

/B. Silva 84/

Nedelja

16.30: (6,75) Koventri (4,40) Mančester Junajted (1,48)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Bernardo SilvaKevin de BrujneMančester SitiČelsiFA kupNikolas DžeksonKol PalmerĐorđe Petrović

Obaveštavaj me

Čelsi
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara