Navijači i igrači Kopenhagena u Mančesteru (Reuters)
Navijači i igrači Kopenhagena u Mančesteru (Reuters)

Sitijev luksuz da se odmara u Ligi šampiona... I još jednom: Kopenhagene, svaka ti čast za sve! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.03.24. | 23:08

Gvardiola mešao karte i mislio na Liverpul, Danci još jednom pokazali da su zasluženo ovde

Kada u u osmini finala Lige šampiona imate luksuz da odmarate igrače za vikend i prvenstvo, jasno je o kakvom se timu radi. Istina, ovde su se podudarile i neke srećne okolnosti.

Na stranu što je Mančester Siti aktuelni prvak Evrope i trenutno jedini tim u Ligi šampiona koji uteruje strah u kosti i koji će biti najmanje poželjan rival na žrebu za četvrtfinale Lige šampiona. Ovde se pogodilo da Siti igra protiv objektivno slabijeg rivala, da je već u prvom meču osmine finala rešio prolaz i da ga za vikend čeka derbi sezone na Enfildu koji bi mogao da odluči šampiona Premijer lige.

Izabrane vesti

Zato je Pep Gvardiola večeras malo promešao karte ali je i sa nekoliko rezervista bio prejak za još jednu lekciju najvećem iznenađenju grupne faze. Posle 3:1 u Danskoj, Siti je istim rezultatom savladao Kopenhagen i večeras na Etihadu i sa ubedljivih 6:2 obezbedio plasman među osam najboljih i dobru uvertiru za veliki okršaj sa Liverpulom. Najbitnije za Gvardiolu je da se večeras nije povredio niko od nosilaca igre.

Momci iz sopstvene škole poput Oskara Boba ili Rika Luisa su dobili šansu da još jednom pokažu potencijal i nametnu se Pepu kao što je to prethodnih godina bio slučaj sa Filom Fodenom ili Kolom Palmerom. Ali, u startnih 11 se našla i teška artiljerija: Haland, Rodri, Dijaš, Gvardiol, Alvarez... Starteri su bili i i oni koji to uglavnom nisu poput Kovačića ili Nunjesa, dok su meč sa klupe počeli Foden, De Brujne, Voker, Bernardo Silva, Ake, Stons... Priliku da uđu su dobili i rezervisti poput Gomeza, Hamiltona i Rajta. Dakle, ne baš najjači Siti.

Ali dovoljno jak Siti da ne uđe u bilo kakvu vrstu problema u revanšu sa Kopenhagenom. Dancima svaka čast kako su se predstavili ove sezone, kako su parirali Bajernu, eliminisali Mančester Junajted i Galatasaraj, i na kraju kako su igrali fudbal u dva meča protiv Sitija. Rezultat na kraju je preoštar za Kopenhagen jer je Siti postigao dva gola iz dva šuta u prvih devet minuta. I ubio utakmicu. Prvo je Akanđi pogodio posle kornera, da bi potom Volfzburgov budući golman Kamil Grabara užasno reagovao na Alvarezov šut i lopta mu je kroz ruke prošla u mrežu. Previše surovo za Kopenhagen...


Čak ni takvo nesrećno otvaranje utakmice nije pokolebalo Dance jer su u nastavku igrali dobar i lep fudbal. U nekoliko navrata su zaslužili aplauze, pokazali da su zasluženo ovde i da nisu zalutali. A šta tek reći za odluku njihovog trenera Jakoba Nestrupa da u startnu postavu gurne trojicu tinejdžera! Poslednji put kada je neki klub imao trojicu igrača mlađih od 20 godina u meču nokaut osmine finala Lige šampiona, bilo je to kod Luja van Gala u Ajaksu 1996. godine! Tada su počeli Kiki Musampa, Nvankvo Kanu i Nordin Vuter. Večeras su u startnoj postavi Kopenhagena bili Viktor Froholt (18), Ori Oskarson (19) i Vilijam Klem (19). Kapa dole za Kopenhagen, trenera Nestrupa i ceo tim. Za sve. Pokazali su da se može u Ligi šampiona i sa malo para, i sa mladim igračima, i da se igra dobar fudbal...

Zaslužili su taj prelep gol koji je postigao Mohamed Eljunusi nakon pola sata igre. Krenuo je u prodor sa svoje polovine, bio brži od Sitijevih asova, a mladi Oskarson mu je dupli pas odigrao štiklom! Bio bi greh da se nije završilo golom...

Ali imao je i Erling Haland šta da kaže. Voli on ove utakmice i da na njima popravi statistiku. U nadoknadi prvog poluvremena je postigao 10. gol na poslednjih osam utakmica. Ukupno 41. na 37 mečeva u Ligi šampiona! Lude brojke...

Siti je rešio pitanje četvrtfinala u prvom poluvremenu ali je Kopenhagen nastavio da igra fudbal i posle toga. U drugom poluvremenu je bio ravnopravan rival, stvorio šanse, imao više šuteva... Još neki mladi igrači su dobili šansu i pokazali se u lepom svetlu. Imao je Siti prečku u finišu to je bilo sve. Veći problem je povreda Mateusa Nunješa koji će po svemu sudeći propustiti derbi sa Liverpulom. Ako je uopšte i planiran da igra.

Siti je postao prvi engleski klub koji je vezao 10 pobeda u Ligi šampiona i to najbolje govori koliko će svi želeti da ih izbegnu na žrebu za četvrtfinalu. U ovom trenutku su jedini tim kojeg se treba plašiti. Svi ostali su tu negde i vrebaju, Siti je taj koji je klasa iznad u Ligi šampiona.

A Kopenhagen je bio najlepša priča jeseni i nije se obrukao ni na proleće. Svaka im čast što su pokazali kaku funkcioniše klub i kako transfer politika, kako se veruje treneru anonimusu i na kraju – kako se igra fudbal. Za jedan Mančester su bili fatalni, ovaj drugi im je bio previše...Ali su i iz dva poraza sigurno stekli dragoceno iskustvo i uverili se da se fudbal može igrati protiv svakoga. Ali da se svako ne može pobediti.

MANČESTER SITI - KOPENHAGEN 3:1, prvi meč 3:1

/Akanđi 5, Alvares 9, Haland 45+3 - Eljunusi 29/

Sudija: Espen Eskas (Norveška)

Mančester Siti (4-2-3-1): Ederson - Gvardiol, Akanđi, Dijaš (od 68. Stons), Luis - Kovačić, Rodri (od 46. Gomes) - Nuneš (od 74. Hamilton), Alvares, Bob - Haland (od 88. Rajt)

Kopenhagen (5-3-2): Grabara - Ankersen, Jelert (od 78. Meling),Vavro, Mekena, Diks - Froholt (od 58. Matson), Oskarson (od 68. Kornelijus), Klem (od 68. Hejlund) - Ašuri (od 58. Bargdži), Eljunusi

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA

Utorak

Bajern - Lacio 3:0 (2:0), prvi meč 0:1

/Kejn 38, 66, Miler 45+2/

Sosijedad – PSŽ 1:2 (0:1), prvi meč: 0:2

/Merino 89 – Embape 15, 56/

Sreda

Mančester Siti - Kopenhagen 3:1 (3:1), prvi meč 3:1

/Akanđi 5, Alvarez 9, Haland 45+3 - Eljunusi 29/

Real Madrid - RB Lajpcig 1:1 (0:0), prvi meč 1:0

/Vinisijus 65 - Orban 68/

Utorak (12.3.)

21.00: (1,28) Arsenal (5,70) Porto (10,5), prvi meč 0:1

21.00: (1,77) Barselona (3,60) Napoli (4,80), prvi meč 1:1

Sreda (13.3)

21.00: (3,05) Atletiko Madrid (3,30) Inter (2,55), prvi meč 0:1

21.00: (2,15) Dortmund (3,50) PSV (3,30), prvi meč 1:1

***kvote su podložne promenama




tagovi

KopenhagenErling HalandMohamed Eljunusi

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara