Pogodak Adamua (©Reuters)
Pogodak Adamua (©Reuters)

Skupo školovanje TSC-a na fakultetu evropskog fudbala u Frajburgu i petica u indeksu

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.11.23. | 22:52

Pet lopti u mreži Veljka Ilića za treći poraz Topolskog sportskog kluba u Ligi Evrope

Gledali smo to „milion“ puta kada bi srpski klubovi izašli na evropsku scenu, počevši od doba kada je grupna faza bila sveti gral čak i za beogradske večiti rivale. Oni i nekako. Ostali su vraški teško dolazili do iole vrednih rezultata. Čak i kada bi odigrali solidno, primili bi neki jeftin ili naivan gol... Pa smo se hvatali za glavu i kukali na zlu sreću, mada nije bilo do sreće, već do neiskustva ili jednostavno – kvalitetnijeg rivala.

Otprilike tako nekako i TSC večeras u Frajburgu. Nemci su prosto bolji tim i to se jasno videlo. I mada je možda mogao TSC i do podnošljivijeg poraza - da nije bilo nekoliko grešaka koje Srbija možda toleriše, ali Evropa nikako - na kraju, apsolutno zasluženih 5:0 za Frajburg.

Izabrane vesti

Ako ćemo da budemo objektivni, a hoćemo, kako je TSC mogao do časnijeg poraza tako je i Frajburg mogao i do ubedljivije pobede. Jednostavno, brži je. Mnogo. I indivudalno i timski. Ovo prvo Topolčani nisu ni mogli ni da nadoknade. To je prosto motorika. A ni ovo drugo nisu mogli, jer dolaze iz Mozzart Bet Superlige naspram koje Bundesliga izgleda kao – Formula 1.

Pa opet, muški su se izabranici Žarka Lazetića potukli sa Frajburgom u prvih skoro sat vremena i mada ih je u uvodnih 10 minuta tri puta spasavao odlični Veljko Ilić među stativama uspeli su u tom periodu da uspore ritam igre i donekle limitiraju tu startnu prednost protivnika.

I baš kad su pomislili da sve ide svojim tokom, a jasno je da je Frajburg sve vreme dominirao, nesrećno ispucana lopta Andreje Đorđevića pala je na nogu Maksimilijana Egeštajna, on ju je vratio u srce kaznenog prostora, a tamo je sačekao Merlin Rel, zahvatio je ne baš idealno, ali je onda odskočila tačno ispred Ilića... Ne, nije nesreća, nego neiskustvo 20-godišnjeg štopera. Evropska diploma ne može da se kupi, mora da se zasluži, nažalost, nekad nema drugog puta sem ispravljanje grešaka u praksi.

Iz mnogo težih situacija vadio se TSC tri puta samo do kraja poluvremena i onda posle pauze, taman što je počeo da igra i preko rezerviste Aleksandra Ćirkovića početkom drugog poluvremena prvi put stavio na muke Frajburgovog golmana Nou Atubolua – još jedna greška. Probali su gosti u skladu sa evropskim trendovima grade igru od golmana, ali Frajburg ih je usput podučio i visokom presingu. „Stradao“ je inače hitri i okretni Ifet Đakovac, a izgubljenu loptu na oko 25 metara od Ilića, Vinčenco Grifo i Egeštajn su maltene u sekundi pretvorili u 2:0.

Pa u 69. minutu čas izuzetnog Noe Vajshaupta, sve vreme je mučio TSC po krilu, opet je školicu pohađao Đorđević, imao je tu loptu maltene na stopalu, naviknut valjda na Superligu kao da je čekao kontakt, dočekao je da ga 22-godišnji krilni fudbaler podseti da se to ne sme pogotkom za 3:0. Da sve bude gore po TSC, situacija u Grupi A Lige Evrope je takva da će možda o prvom mestu odlučivati gol razlika, pa Frajburg nije spuštao nogu sa papučice za gas, no je, tako karakteristično za nemačke timove, nastavio da gazi dok Junior Adamu i Ristu Doan nisu pogodili za konačnih 5:0. U poslednjih pola sata meča igra TSC-a se već potpuno raspala.

I možemo opet da kukamo na zlu sreću, a možemo i da prihvatimo da je ovo realnost, dobili smo već dovoljno dokaza ove jeseni, pa da počnemo da ovu sezonu shvatamo kao obrazovanje bez kojeg se u Evropu ne može. Skupo košta, ali očigledno mora da se plati. A možda bi trebalo da počnemo i da malo ozbiljnije shvatamo i taj domaći zadatak i nešto promenimo i u svom dvorištu. Možda mi napredujemo sitnim koracima, ali Evropa trči sprintom.

FRAJBURG - TSC 5:0 (1:0)

/Rol 24, Egeštajn 56, 80, Vajshaupt 69, Doan 92/

Stadion: Volfsvilken

Sudija: Rohit Sagi (Norveška)

Frajburg (3-4-3): Atebolu - Ginter, Linhart, Gulde - Sildilinja, Egenštajn, Hofler, Vajshaupt – Rel (od 57. Grigorič), Grifo, Holer.

TSC (3-5-2): Ilić - Đorđević, Antonić (od 72. Cvetković), Stojić – Vlalukin (od 46. Čalušić), Kuveljić (od 46. Ćirković), Đakovac (od 67. Radin), Vulić, Petrović - Milovanović, Jovanović (od 67. Pantović).



tagovi

TSC Bačka Topola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara