©FK Novi Pazar
©FK Novi Pazar

Slavko Matić: Možete i diplomu da kupite, ali radno iskustvo - ne

Vreme čitanja: 6min | pet. 05.04.24. | 17:08

"Najnepošteniji u profesionalnom sportu je - rezultat. Postoje trenuci kad ekipa igra dobro, ali rezultat ne dođe. To se meni, recimo, dešavalo sa Napretkom", veli novi trener Pazaraca

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Pazara)

Debitovao je Slavko Matić kao trener u elitnoj diviziji Srbije sada već daleke 2015, po povratku iz Al Ahlija. U Dohi je završio sa aktivnim igranjem i potom preuzeo brigu o razvojom timu katarskog kluba. Obrenovčanin od 38 leta, tokom karijere u kopačkama defanzivac bez manje i straha, dobio je posao u kruševačkom Napretku. Nije se dugo zadražao podno Bagdale, ništa čudno za ove prostore. Ono što možda jeste neobično je činjenica da uprkos čestim rotacijama u domaćim superligašima niko od njih nije odlučio da Matiću ukaže poverenje u prethodnih devet godina.

Izabrane vesti

Prvih dana aprila pojavio se Novi Pazar, koji je nedavno smenio Matića, ali Igora. I Slavko je ponovo kraj Jošanice i Raške, kao i leta 2019, dok se još nije znalo hoće li popularni Plavi špartati prvoligaškim ili terenima Srpske lige Zapad. Ispalo je bolje po Pazarce, zaigrali su u drugostepenom takmičenju. Delovali su sasvim dobro na terenu, skupljali bodove i pozicionirali se u vrhu tabele, a onda u osmom kolu malo pre poslednjeg sudijskog zvižduka kapitulirali u Smederevu (0:1). I Matić je otišao, što beše iznenađujući epilog za mnoge.

"Zašto me dugo nije bilo u našoj najjačoj ligi? Pa, takav je posao - nepredvidiv. To je neka njegova slast, strast i izazov. Jednostavno, ne znate gde ćete biti sutra. Mnoge stvari se izdešavaju jako brzo, pa morate biti spremni da putujete. Imam 47 godina i uspeo sam, ako je to uspeh, da obiđem mnoge zemlje. Posmatramo li arapske države kao zasebno podnevlje, što generalno jesu, mogu da konstatujem da sam do sada radio na četiri kontinenta. Možete sve da uzmete i kupite, čak i diplomu, ali radno iskustvo ne možete. To je možda neka moja prednost. Naravno, garancije za uspeh ne postoje. Postoji upoznavanje s ljudima, odnosi, kontakti. To je ono što je za mene kao trenera dobro", počinje Matić priču za Mozzart Sport.

Nekada Partizanov tinejdžer, kasnije prvotimac Čukarickog i OFK Beograda, ali i bugarskih velikana Slavije i CSKA, između Beograda i Sofije kratko vreme proveo je u Spartaku iz Moskve.

Kao trener kalio se i potom usavršavao još u Zavrču i Koperu iz Slovenije, među Romantičarima sa Karaburme, zatim u katarskom Al Šamalu, Budućnosti iz Dobanovaca, užičkoj Slobodi, Al Nadžumu iz Saudijske Arabije, Ardi Krdžali i sofijskom Septevriju u Bugarskoj, klubu Harts of ouk iz Gane i do pre tri meseca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Masfutu.

Matić zna zbog čega je Pazar trenutno deveti u Mozzart Bet Superligi i dva kola pre kraja osnovnog dela sezone prvi ispod plej-of crte.

"Ponavljam, to su ta neka dešavanja. Najnepošteniji u profesionalnom sportu je - rezultat. Postoje trenuci kad ekipa igra dobro, ali rezultat ne dođe. To se meni, recimo, dešavalo sa Napretkom. Eto, da se vratim unazad i na moj prvi posao u srpskoj eliti. Ovaj Pazar ima odlične igrače i konstruisan tim. Ja sam stigao juče. Razgovarao sam sa svim igračima ponaosob. Dosta sam pričao sa Ademom Ljajićem, sa Sejdubom Sumom, Markom Šćepovićem. Sa strancima sam imao poseban sastanak. Odradili smo i trening. Brzo se sve dešava. U osam dana imaćemo tri utakmice. Za mene je to veliki izazov i ja sam ga prihvatio. Rado sam se vratio u Novi Pazar, sa velikim zadovoljstvom. Vežu me mnogo lepe uspomene. Kao trener, tri puta sam ovde bio domaćin i tri puta smo pobedili. Nemam društvene mreže, ali čuo sam da je dosta pozitivnih komentara. Ustvari, skoro svi su pozitivni. I to je jako važno, da imamo atmosferu. Ne samo u svlačionici, koja sudeći po igračima, članovima stručnog štaba i upravi postoji, nego i oko stadiona, u gradu. To je mnogo važno. Naravno, nije lako zadržati neku preveliku pozitivu kad nema rezultata, ali vidim da se igrači generalno dosta dobro slažu i veoma su disciplinovani. Evo, jutros su od 10 krenuli da dolaze na sastanak zakazan za 11 časova. To je važno za ono što sledi dalje".

Matića na prvom koraku čeka Partizan u Humskoj (nedelja, 20.00 – Arena Sport 1 Premium). Tamo je fudbalski prohodao, ali je mnogo puta imao crno-bele i za rivale. Vodio je i Čarapane protiv šampionske generacije Zorana Milinkovića. Držao se Napredak do poslednjih pola sata, kada su mrežu domaćina pogodili Branko Ilić i Andrija Živković.

"Pa, da. Živković je i sad jedan od najboljih u našoj reprezentaciji. Partizan uvek ima kvalitet. Poštujemo ih. Jako cenim Igora Duljaja, koji je mnogo stvari dobrih uradio za Partizan. Imaju oni i nekih svojih problema, ali nećemo mnogo da se okrećemo protivnicima. Nemamo vremena. Zadatak je da za moju ekipu pronađem najbolju moguću formulu u ovom kratkom periodu. Jako je malo vremena, ali ne pravimo alibi. Dovoljno je da se neke stvari promene, da se nešto ubaci, da probamo da protiv Partizana izađemo u nekom drugačijem svetlu, da se pokažemo. Opet kažem, imamo Sumu i Ljajića, imamo Šćepovića. Bivši su igrači Partizana i vrlo dobro znaju gde odlaze. Znaju i ovi drugi momci. Nećemo se okretati i fokusirati samo na tabelu. Ne zavisi više ništa samo od nas, tu je Napredak, koji je pobedio Javora (3:0). Imamo i utakmicu u Kupu Srbije", kaže Matić.

U pazarski stručni štab kooptirao je dugogodišnjeg saradnika Miroslava Vasića. U trenerskom timu Novog Pazara i dalje su glavnokomandujući u goleadi protiv TSC-a (3:4) Dragan Žarković, kondicioni Filip Stojanović i Suad Prtinac, koji je zadužen za golmane.

"Fizički, ekipa nije baš kako bih voleo. Kada to govorim, mislim na celu našu ligu. Realno, dosta malo se trči. Moramo mnogo više da radimo na tom intenzitetu. Kad imate mikrociklus utakmica na tri do četiri dana, nemate vremena da radite na nekoj kondiciji, nego se kroz utakmice podižete. Iskoristićemo predstojeće mečeve da se fizički podignemo, ali i taktički, takođe i tehnički. Verujem da se čeka jedan dobar rezultat, pa da sve bude bolje. Nije to lako, ali na nama je da radimo. Zato samo i došao", poručio je Matić.

Zadržao se na trkačkom segmentu.

"Uvek kad pričamo o Evropi, pominjemo kvalitet pojedinih klubova, a najveća razlika je u intenzitetu i tom obimu. To je moje mišljenje. Normalno, možda je grešim i nisam u pravu sve ovo što pričam. Eto, da kažem da obim imamo, ali taj intenzitet, ponavljanje - tu je najveća razlika. I onda dođe 60. minut utakmice i protivnici mogu da se oporave, a mi ne možemo i padamo. Tu je razlika u odnosu na Evropu, pa tek posle dolazi kvalitet, bolji tereni, veća poseta. I onda mi izgledamo prilično mizerno u odnosu na Evropu. Nažalost, to je tako".

Neizbežna je i komparacija sa Bugarskom, gde je radio u najvećem delu 2022. godine.

"Naše lige su sličnog kvaliteta, uslovi za fudbal takođe. Ludogorec je neko ko odskače, a CSKA i Levski su najveći klubovi. Imao sam zadovoljstvo da igram u CSKA. Ono gde se dosta razlikujemo je činjenica da bugarski igrači imaju evropski pasoša, ali se teško prodaju i za male pare. To sam pokušao da im objasnim. Imao sam sreću da u Septemvriju sarađujem sa predsednikom Rumenom Čandarovim. Uspeli smo, recimo, za 11 meseci da prodamo sedmoricu najjacim bugarskim klubovima. To je bilo nezamislivo, ali forsirali smo mlade. Volim da radim s mladim igračima, iako u Pazaru sada imam iskusniju ekipu. Opet, trener mora da ima neku svoju filozofiju, da veruje u sebe. Ja sam im rekao da ćemo napraviti nešto ako veruju u sebe koliko ja verujem. Ako ne, onda imamo problem. Mislim da će da bude dobro", optimista je Slavko Matić.


tagovi

Slavko Matić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara