Fil Foden
Fil Foden

Šou mančesterskih klinaca pripao Fodenu, Siti istorijskim preokretom nastavio poteru za Liverpulom

Vreme čitanja: 5min | ned. 03.03.24. | 18:28

Omaleni vezista sa dva maestralna gola doneo šampionu slavlje u gradskom derbiju

Protiv sebi ravnih Mančester Siti se ozbilno muči ove sezone. Svih osim Junajteda. Delom i zbog toga što ni po čemu drugom, osim u pogledu istorije - gde je i dalje daleko ispred - gradski rival nije ni do ramena. Iako je tim Erika Ten Haga možda pomislio suprotno u jednom trenutku, iako je zaličilo da bi njegovi momci mogli da sapletu ljutitog rivala i pomognu drugom u šampionskoj trci, nije se dogodilo.

Siti je uz malo poteškoća, posle istorijskog prvog preokreta nad današnjim protivnikom, došao do druge prvenstvene pobede nad Junajtedom - odnosno pete u poslednjih šest međusobnih okršaja - posle koje je uspešno nastavio poteru za Liverpulom - 3:1 (0:1). A, nastavio ju je jer je u timu imao - Fila Fodena. Mančesterski derbi u kojem su šou ukrali njegovi klinci na kraju je pripao 'Inijesti iz Stokporta', koji je, iako drugi najmlađi u timu, stavio ga na leđa i odveo ga do pobede. Prvo je 'anulirao' majstoriju Markusa Rašforda za izjednačenje, a onda i preokrenuo rezultat, potvrdivši da ove godine igra fudbal života.

Izabrane vesti

Malo je igrača u boljoj formi trenutno od Fodena. Nije to ni prvi strelac lige Haland, ni Kevin de Brujne što je namestio devet golova u poslednjih osam utakmica. Jedino bi Oli Votkins verovatno mogao da mu parira u ovom trenutku, jer engleski vezista je već sada na 18 golova i 10 asistencija u svim takmičenjima od starta sezone i u 23. godini demonstrira da je spreman za ulogu lidera u timu u kojem je ponikao.

Ten Hag je vrlo dobro znao šta ga čeka na Etihadu, da u Sitiju opasnost vreba sa svih pozicija, ali i da je ranjiv. Ove sezone više nego obično, posebno iz tranzicije. Opet, sve i da je hteo da izvede ofanzivniji, kvalitetniji sastav, kadrovska situacija nije mu dozvoljavala. Junajted se rivalu suprotstavio u niskom bloku, sa trojicom štopera (Viktor Lindelef igrao levog beka), sa dvojicom defanzivnih veznih i bez klasičnog centarforda... Stoga je njegovim igračima, očekivano, duša od starta bila 'u nosu', jer su morali da jure sa jednog boka na drugi, gledajući ekipu Sitija tehnički potkovanu do maksimuma kako u nedogled kombinuje pred njegovim kaznenim prostorom. Do lopte su dolazili tek na mahove, u uvodnih deset minuta u posedu su je imali tek 20 odsto vremena - ni kasnije se nije znatno popravio odnos - ali, neočekivano, imali su i gol prednosti.

Akcija u tri poteza kakvu je Ten Hag sa ovakvom postavkom na terenu mogao samo da zamišlja u svlačionici pred početak utakmice. Tako jednostavno u teoriji, a gotovo nemoguće u praksi. Da nije i neizvodivo pokazali su gosti u 8. minutu. Bruno Fernandeš je savršeno odmerenu dugu loptu Andrea Onane vešto sačuvao od Džona Stounsa, a potom je odložio za Markusa Rašforda, koji je u punom trku iz prve sa dvadesetak metara opalio po njoj i od prečke je poslao iza Edersonovih leđa. Da zapuši usta navijačima, koji su ga u prethodnom periodu kritikovali, ali i engleskoj štampi, što ga je razvlačila po medijima i zbog koje je pre nekoliko dana morao da se oglasi.

Bio je to njegov šesti gol protiv Mančester Sitija, a isto toliko ima ih i protiv ostalih timova engleskog TOP 6 društva. Jasan pokazatelj da ga velike utakmice posebno inspirišu. Erlinga Halanda s druge strane izgleda i ne preterano više od ostalih, manjih. Konstataciju jednog dela fudbalske javnosti da u velikim mečevima često nestane norveška gol-mašina potkrepila je i ovog popodneva neobjašnjivim promašajem u finišu prvog poluvremena. Poslužio ga je Fil Foden idealno, sa dalje stative mu glavom vratio loptu pred sam gol i svi su loptu videli u golu, Rodri čak unapred podigao ruke u znak proslave, ali je onda istim počeo da udara po zemlji od besa, jer njegov saigrač iz napada i najbolji strelac prvenstva nije najbolje 'otvorio' stopalo. Umeo je i ranije Norvežanin da promaši nemoguće, ali u nadoknadi prvog poluvremena na Etihadu iznenadio je sebe.

Uhvatio se tada i Foden za glavu, iako je prethodno i sam mogao da anulira vođstvo sredinom poluvremena kada je sam izašao ispred Onane. Tada nije uspeo, ali početkom drugog poluvremena jeste. I to na kakav način - ponovivši remek delo tri godine starijeg saigrača iz reprezentacije viđenu na početku utakmice. Uspeo je omaleni vezista da konačno pobegne iz vida Lindelefu, uneo je loptu u sredinu i sa ivice šesnasterca je poslao tamo gde i Rašford pedesetak minuta ranije.

Pep Gvardiola je ekspresno reagovao, umesto neprimetnog Žeremija Dokua na teren poslao Hulijana Alvareza, ali je baš posle izjednačujućeg gola izjenađujuće opao tempo utakmice. Čak je Alehsandro Garnaćo mogao da ohladi Etihad u jednoj od retkih prilika gostiju u drugom poluvremenu desetak minuta pre kraja. Ipak, Ederson je na vreme istrčao i mada su u taboru Junajteda protestvovali tražeči penal zbog starta brazilskog čuvara mreže nad sunarodnikom, priliku da ponovo povedu nisu dobili. Ne bi možda bilo ni pravedno da tim što je u 23. minutu uputio poslednji udarac u okvir protivničkog gola izađe sa terena kao pobednik.

Foden se pak potrudio da sa sobom ne odnese ni bod. Samo minut posle pomenute situacije 23-godišnji engleski reprezentativac je na asistenciju rezerviste Alvareza iskosa sa leve strane pogodio 'malu mrežu' i doneo zasluženu prednost Sitiju, koju je u nadoknadi posle velike greške Sofijana Amrabata duplirao Haland svojim 18. golom u šampionatu..

PREMIJER LIGA – 27. KOLO

Subota

Brentford - Čelsi 2:2 (0:1)

/Rasmusen 50, Visa 69 - Džekson 35, Disasi 83/

Eveton - Vest Hem 1:3 (0:0)

/Beto 56 - Zuma 62, Souček 90+1, Alvarez 90+6/

Fulam - Brajton 3:0 (2:0)

/Vilson 21, Munjiz 32, Traore 90+1/

Njukasl - Vulverhempton 3:0 (2:0)

/Isak 14, Gordon 33, Livramento 90+2/

Notingem Forest - Liverpul 0:1 (0:0)

/Nunjez 90+9/

Totenhem - Kristal Palas 3:1 (0:0)

/Verner 77, Romero 80, Son 88 - Eze 59/

Luton - Aston Vila 2:3 (0:2)

/Čong 66, Moris 72 - Votkins 24, 38, Dinj 89/

Nedelja

Barnli - Bornmut 0:2 (0:1)

/Klajvert 13, Semenjo 88/

Mančester Siti - Mančester Junajted 3:1 (1:1)

/Foden 56, 80, Haland 90+1 - Rašford 8/

Ponedeljak

21.00: (16,0) Šefild Junajted (7,75) Arsenal (1,20)

.



tagovi

Mančester SitiMančester JunajtedPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara