Džim Retklif (©Reuters)
Džim Retklif (©Reuters)

Spektakl na pomolu: Najbogatiji Britanac van roka dostavio ponudu od vrtoglavih pet milijardi evra za Čelsi!

Vreme čitanja: 4min | pet. 29.04.22. | 16:43

I to dve nedelje pošto je istekao rok za revidiranje ponuda potencijalnih kupaca sa uže liste...

Više od dve sedmice trajala je gotovo potpuna tišina u ostrvskoj javnosti povodom najavljene prodaje Čelsija pošto su kandidati sa uže liste pripremali kompletne ponude kako bi ispunili niz rigoroznih zahteva i dostavili ih na adresu banke Rejn pre isteka krajnjeg roka. Dok su svi ponuđači tražili nove saveznike i dodatne izvore novca kako bi predstavili što konkurentniji plan za dalji razvoj Čelsija, u petak popodne dogodio se pravi fudbalski zemljotres - najbogatiji Britanac Džim Retklif je dostavio zvaničnu ponudu tešku vrtoglavih pet milijardi evra za kupovinu kluba!

Da situacija bude potpuno jasna, Retklif je to učinio bezmalo dve sedmice pošto je istekao krajnji rok za revidiranje ponuda četiri preostala kandidata što je nesumnjivo diglo uzbunu u Londonu! Najviše iz razloga što su banka Rejn, britanske vlasti i Upravni odbor Čelsija navodno bili nadomak odluke da izaberu kupca čiji su se planovi izdvojili iz mase.

Izabrane vesti

Nedelja, 15.00: (5,10) Everton (3,60) Čelsi (1,80)

Sa više strana stižu potvrde da su braća Retklif Džim i Bob, inače vlasnici multinacionalne hemijske kompanije INEOS, dostavili detaljnu ponudu koja ispunjava sve striktno postavljene zahteve i standarde što bi moglo naopačke da okrene ceo proces i definitivno produži vreme potrebno za donošenje konačne odluke.

Džim Retklif se dovodio u vezu sa Čelsijem još u prvim danima kada je postalo jasno da će Roman Abramovič da napusti kormilo, ali je brzo odustao jer je smatrao da vrednost kluba nije četiri milijarde evra, koliko ruski oligarh traži. Više od mesec dana kasnije, ser Retklif je javno potvrdio da se uključio u igru i da je spreman da ide do kraja.

“Ponudu smo dostavili jutros i jedini smo Britanci koji su spremni da kupe Čelsi. Naši motivi su jasni i jednostavni, jer želimo da stvorimo još bolji Čelsi. Nemamo motiv da idemo na čist profit jer mi stvaramo novac na drugi način“, poručio je Džim Retklif u razgovoru za ugledni list Tajms.

Džimov brat Bob takođe je govorio o ovoj temi za francuske medije i otkrio vrlo jasnu nameru da se dokopaju Čelsija...

“Čelsi je klub po mom ukusu. Živeo sam u Londonu duže od bilo kog drugog mesta na svetu, imam sezonsku kartu za Čelsi, iako ovih dana ne idem često na stadion zbog poslovnih obaveza. Čelsi je postao ozbiljna fudbalska korporacija, a ozbiljnost rada se na nivou Premijer lige oseti najviše u klubovima iz Londona“.

Izjava Džima Retklifa da je njihova ponuda “jedina britanska“ delimično je tačna, jer su oni jedini Britanci u krugu potencijalnih kupaca. Tu je Martin Broton sa svojim poslovnim partnerom ser Sebastijanom Kouom kao britanski tandem, ali koji kraj sebe ima i pozadinu u stranom kapitalu. Takođe jaku ponudu ima konzorcijum američkog biznismena Toda Bolija, a tu je još kontroverzna američka porodica Rikets, oko koje se podigla velika prašina, dok je vlasnik Boston Seltiksa Stiven Paljkuka ipak ispao iz trke pošto je odbijen njegov plan...

Ponuda Retklifovih vredna bezmalo pet milijardi evra nije isključivo vezana za kupovinu kluba, već je definisana iz više delova. Parcijalno to izgleda ovako – tri milijarde evra išle bi za preuzimanje Čelsija, uz bezmalo dve milijarde za potpuno uređenje stadiona Stamford Bridž! I ne samo to, Retklifovi su u temeljnoj dokumentaciji sa iznetim planovima za dalji razvoj kluba izneli uverenje da će u bliskoj budućnosti izdvojiti još bar milijardu evra za potpuno renoviranje kluba, na svim nivoima.

Podsetimo, banka Rejn već je tražila od četiri konzorcijuma da podignu svoje osnovne ponude za oko 600.000.000 evra kako bi uopšte ušli u razmatranje za dalje pregovore, uz obaveznu investiciju od bar 1.200.000.000 evra za renoviranje stadiona. Abramovič se već obavezao da će kompletan neto prihod od prodaje preusmeriti u humanitarne svrhe, za žrtve rata u Ukrajini. Uz to obećao je da će otpisati klupski dug prema njemu u visini od skoro dve milijarde evra!

Ono što zasad ostaje nejasno jeste da li će banka Rejn uvažiti ponudu braće Retklif, čije je sedište firme INEOS u Monaku. Podatak da im je centrala u Kneževini važna je iz tog razloga što im je boravak u ovom poreskom raju navodno uštedelo, pazite sada, šest milijardi evra na ime neplaćenih poreza. Oni pored fudbalskih klubova Nica i Lozana imaju i svoj tim u sportskom jedrenju Ineos Britanija, biciklistički tim Ineos, uz petogodišnje partnerstvo u timu Formule 1 Mercedes koji je potpisan 2020. godine.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Neto vrednost porodice Retklif je preko 15.000.000.000 evra. Džim je inače navijač Mančester junajteda, njegov brat Bob je pristaica Čelsija, a obojica imaju dugi niz godina sezonske ulaznice za ložu na Stamford Bridžu.



tagovi

Džim RetklifČelsiRoman Abramovič

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara