Stamford Bridž (©Reuters)
Stamford Bridž (©Reuters)

Renoviranje Stamford Bridža po uzoru na Enfild, bolje nego da pet godina provede na drugom stadionu

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.04.22. | 13:45

Proširenje kapaciteta bez izgradnje novog stadiona

Stišala se malo bura oko prodaje Čelsija, banka Rejn vrši reviziju pristiglih i čeka 11. april kada je poslednji rok za dostavljanje poboljšanih ponuda preostalih kandidata.

Dok se čeka kraj meseca kada će verovatno američka banka završiti pregled kompletne dokumentacije, fokus ostrvske javnosti usmeren je na to kako bi promena vlasništva u Čelsiju mogla da utiče na izgled stadiona Stamford Bridž.

Izabrane vesti

Od četiri konzorcijuma koji su i dalje u igri samo je onaj ispred koje stoji kontroverzna porodica Rikets, vlasnik Čikago Kabsa, već u prvoj ponudi dostavila jasne planove o renoviranju Čelsijevog doma, dok su ostali svoje ideje dodali naknadno, kada je pred njih postavljen uslov obaveze ulaganja od 1.200.000.000 evra u stadion, trening centar i propratne objekte tokom narednih godina. S tim da jedna grupa biznismena nije iznela detaljan plan, već je samo pristala na izuzetnu finansijsku obavezu.

A, kakve su zamisli ostalih?

Sreda, 21.00: (2,15) Čelsi (3,25) Real Madrid (3,90)

Nekadašnji predsednik Liverpula ser Martin Broton i njegov najveći konkurent, vlasnik Los Anđeles Dodžersa Tod Boli, imaju praktično istu viziju – da Stamford Bridž renoviraju parcijalno, tribinu po tribinu, po uzoru na Liverpulov projekat sa Enfildom. Redsi su isti započeli 2014. godine sa svojom glavnom tribinom, kojoj su povećali kapacitet za 8.500 mesta. Najvažniji momenat ovakvog pristupa je taj što bi Čelsi, baš kao Liverpul tada, mogao da igra utakmice kod kuće na svom matičnom stadionu. Rekonstrukcija Enfilda je u trećem kvartalu prošle godine ušla u drugu fazu i sada se radi na Enfild Roud Endu, odnosno severnoj tribini nasuprot čuvenog Kopa rezervisanog za tvrdo jezgro klupskih pristalica. Proširenje severne tribine trebalo bi da donese novih 7.000 mesta, pa bi umesto postojećih 15.967 imalo bezmalo 23.000 sedišta!

Zato dva konzorcijuma, za koje se veruje da su glavni favoriti za kupovinu Čelsija, veruju da je ovo mnogo bolje i pre svega izdvoljivo rešenje, koje bi garantovalo ostanak na Stamford Bridžu i sprečilo tako selidbu na neki drugi teren.

Podsećanja radi, Roman Abramovič je svojevremeno dobio potrebnu dozvolu za izgradnju “superstadiona“ na mestu Stamford Bridža u vrednosti od preko 600.000.000 evra. Ista mu je naknadno ukinuta u vreme kada mu je odbijen zahtev za obnovu radne vize, posle čega su ubrzo krenule sve peripetije koje su dovele do njegove sadašnje pozicije. Da je sve ostalo po prvobitnom planu, Čelsi bi utakmice do izgradnje novog stadiona igrao kao domaćin na Vembliju.

Građevinski eksperti smatraju da bi samo u izgradnju potpuno novog stadiona, zajedno sa rušenjem postojećeg, koštalo preko dve milijarde evra posle drastičnog skoka u cenama građevinskog materijala, a pre svega čelika. Takođe, Čelsi bi do momenta realizacije takvog projekta morao da igra van svoje kuće narednih pet godina.

Porodica Rikets ima nešto drugačiju ideju. Oni su, naime, dostavili banci Rejn detaljan plan projekta “We will (Hoćemo)“ u šest tačaka gde se do detalja opisuje proces renoviranja Stamford Bridža. Mada nema previše detalja, ova američka porodica čiji je glavni poslovni partner vlasnik hedž fonda i najbogatiji pojedinačni kandidat za kupovinu Čelsija Ken Grifinprocenjuje se da je težak preko 25.000.000.000 evra – ističe da će istražiti sve opcije kako bi pronašla najbolje idejno rešenje za nadogradnju i modernizovanje stadiona.

O planovima Stivena Paljuke, vlasnika Boston Seltiksa i 55 odsto fudbalskog kluba Atalanta, nema nikakvih informacija jer se on navodno zalaže za to da u eventualnom konačnom dogovoru ne bude nikakvih obavezujućih klauzula. To znači da su njegove šanse da postane novi vlasnik Čelsija nepostojeće naspram konkurencije, pogotovo jer je banka Rejn postavila zaista visoke standarde za sve kandidate. Jedino što je novo u vezi Paljuke jeste da je nedavno daj predlog nekadašnjem predsedniku kompanije Volt Dizni Bobu Igeru da mu postane partner pre nego što dostavi unapređenu ponudu.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Za kraj, kada američka banka bude završila kompletnu reviziju svoje mišljenje o najboljoj ponudi predstaviće britanskim vlastima. Ako prođe i ovaj filter sledeća je Premijer liga, a onda na kraju ide Čelsijev Upravni odbor koji ima poslednji i najvažniji glas.

Iako se pretpostavlja da bi prodaja kluba mogla da se završi do kraja meseca, realnije je da to bude do kraja ove sezone, s obzirom na to koliko je ceo proces komplikovan...


tagovi

ČelsiRoman Abramovič

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara