Spisak Španije: Poziv 17-godišnjaku u senci odluke Braima Dijaza

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.03.24. | 13:23

Luis de la Fuente saopštio 26 imena za prijateljske mečeve sa Kolumbijom i Brazilom

Imala je Španija fantastičan period sa Ćavijevim, Inijestom, Viljom, Toresom, Pujolom... na terenu, a Luisom Aragonesom, pa Visenteom del Boskeom u ulogama selektora. Bila je Crvena furija uzastopno evropski, svetski, te ponovo kontinentalni šampion 2008, 2010. i 2012. godine, međutim, sada su neka druga vremena.

Španci više nisu takva sila, ne samo po rezultatima, već i po imenima igrača, a i selektora Luisa de la Fuentea, široj javnosti malo poznatog 61-godišnjaka koji je nakon eliminacije u osmini finala Mundijala u Kataru prekomandovan iz mlađih kategorija umesto Luisa Enrikea.

Izabrane vesti

Sliku će probati da poprave na predstojećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, mada, ne daju im se baš velike šanse za trofej. Na prošloj kontinentalnoj smotri Španija je stigla do polufinala, gde ju je zahvaljujući boljem izvođenju penala zaustavila Italija. Pre toga, u Francuskoj 2016, morali su da se oproste od takmičenja već u osmini finala, opet zbog Italijana, ali tada nakon poraza 0:2.

I ponovo će Španci za rivala imati Azure, već u grupnoj fazi, uz Hrvatsku i Albaniju, što nagoveštava žestoke borbe za prolaz.

U sklopu priprema za te mečeve zakazani su prijateljski okršaji sa Kolumbijom (22. mart, London) i Brazilom (26. mart, Madrid), dok će u junu španski reprezentativci testirati formu protiv Andore i Severne Irske. Na selektorovom spisku za martovske utakmice našla su se 26 imena, od kojih posebnu pažnju privlači poziv 17-godišnjem štoperu Barselone Pauu Kubarsiju, međutim, i on i Bilbaov Vivijan i Vulverhemptonov povratnik u nacionalni tim Pablo Sarabija i Totenhemov Pedro Poro ili Sosijedadov Robin Le Normand i Viljarealov Baena našli su se u senci Braima Dijaza i njegove odluke da igra za Maroko.

Napadač Real Madrida je bio redovno pozivan za mlađe selekcije Španije, ali je za A odigrao samo jedan meč i to u vreme korone, kada su u prijateljskom susretu sa Litvanijom seniore zamenili fudbaleri iz selekcije igrača do 21 godine.

Ipak, španski mediji obrušili su se na selektora De la Fuentea što nije učinio više da 24-godišnji Dijaz zaigra za A reprezentaciju Španije.

"On je bio na širem spisku, ali postoji dokument od 9. marta u kojem je obavestio Savez da ne želi da igra za Španiju, već je odabrao Maroko. Doneo je odluku pre nego što je i dobio poziv. Ako neko ne želi da bude sa nama, moramo da prihvatimo njegovu odluku. Svako odlučuje za sebe. Ja Dijaza izuzetno cenim, pa ja sam ga najviše pozivao u reprezentaciju. Volim kada su ljudi srećni i želim mu sve najbolje, a zahvalan sam mu na momentima koje smo proveli zajedno", izjavio je selektor Španije.

Iako je probao da promeni temu konferencije za medije i u prvi plan stavi neke druge igrače, De la Fuente je dobio još pitanja vezanih za Dijaza. Jedno od njih odnosilo se na to da li je fudbaler Real Madrida postavljao određene uslove selektoru.

"Meni lično nije ništa tražio, niti mislim da ima pravo na to. Ali, nemojte da mešamo stvari, ako je neko već doneo odluku, onda i nema šta da uslovljava".

Imaju Španci perspektivne igrače, predvođene pre svih Pedrijem i Gavijem. Njima bi uskoro mogao da se pridruži 17-godišnji Pau Kubrasi. koji se ove godine ustalio u prvom timu Barselone.

"Drago mi je što mogu da uživam sa toliko mladih igrača, budućnost španskog fudbala je svetla. Imamo još momaka sa velikim potencijalom, nije uobičajeno da je neko sa 16 ili 17 godina na tako visokom nivou, ali Pau i Lamin (Jamal) su posebni slučajevi", istakao je De la Fuente.

Spisak Španije za prijateljske mečeve sa Kolumbijom i Brazilom:

Golmani - Unai Simon (Atletik Bilbao), David Raja (Arsenal), Remiro (Real Sosijedad).

Odbrambeni igrači: Karvahal (Real Madrid), Pedro Poro (Totenhem), Hesus Navas (Sevilja), Le Normand (Real Sosijedad), Vivijan (Atletik Bilbao), Laporte (Al Nasr), Pau Kubrasi (Barselona), Grimaldo (Bajer Leverkuzen), Gaja (Valensija).

Sredina terena: Rodrigo (Mančester Siti), Zubimendi (Real Sosijedad), Mikel Merino (Real Sosijedad), Fabijan Ruiz (PSŽ), Sanset (Atletik Bilbao), Aleks Baena (Viljareal).

Napadači: Lamin Jamal (Barselona), Niko Vilijams (Atletik Bilbao), Dani Olmo (RB Lajpcig), Ojarzabal (Real Sosijedad), Pablo Sarabija (Vulverhempton), Đerard Moreno (Viljareal), Hoselu (Real Madrid), Alvaro Morata (Atletiko Madrid).


tagovi

Fudbalska reprezentacija ŠpanijeLuis de la FuenteBraim Dijaz

Obaveštavaj me

Barselona
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara