Tanasijević (©MN Press)
Tanasijević (©MN Press)

Strahinja Tanasijević: Od dana kada sam potpisao za Njujork zamišljam kako je igrati protiv Mesija

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.02.24. | 10:50

„Organizacija je nestvarna, meni je rečeno samo da se posvetim fudbalu, sve drugo će mi oni završiti“, kaže dojučerašnji štoper Spartaka

Kada je stigla vest da je Siti grupa zainteresovana da kupi Jovana Mijatovića i odvede ga u Njujork, to i nije bilo toliko iznenađenje, jer je Zvezdin vunderkind uveliko skrenuo pažnju na sebe. Ali, ostali su svi zatečeni kada je objavljeno da je Siti grupa kupila i Strahinju Tanasijevića, štopera Spartaka iz Subotice.

Prosto, igrač iz Mozzart Bet Superlige od 26 godina da potpiše za jedan od vodećih klubova MLS lige, šampionata koji je u velikom usponu – to se ne dešava svakog dana.

Izabrane vesti

„I ja sam bio iznenađen kada sam čuo da je MLS u opticaju, pogotovo kada se ispostavilo da je reč o Siti grupi, jer je i meni bilo u glavi da oni traže igrače od 18-19 godina, a ja imam 26. Ipak, došli su jednom da me gledaju, svideo sam im se, upisali su me u tefter, onda su bili još dva puta da me pogledaju i posle toga se samo čekalo da krene prelazni rok“, priča Tanasijević za Mozzart Sport.

Ugovor je potpisan, ali srpski defanzivac još nije video Njujork, oteglo se čekanje vize. Međutim i to će biti gotovo za koji dan, taman da stigne na početak nove sezone.

„I dalje mi je sve nestvarno, iako još nisam bio u Njujorku, odužilo se oko vize, sad su upali i praznici... Ali, bio sam u Mančesteru na lekarskim pregledima, video sam njihovu akademiju, upoznao ljude koji je vode. Sve zaista izgleda fenomenalno, a najveći utisak mi je ostvarila organizacija, što je nešto za nas ovde nepojmljivo“.

Prvi kontakti sa novim klubom su zaista neverovatni.

„Meni su rekli da je moje samo da igram! Oni će mi u Njujorku sve završiti što se tiče stana, automobila, apsolutno cele logistike. Ubacili su me u dve-tri vajber grupe i rekli mi da im tu pišem sve što mi je potrebno. Oni žele da me oslobode bilo kakvog stresa, moje je samo da radim. U međuvremenu dobio sam plan rada dok sam ovde, dok ne stignem u SAD. Sve mi to i dalje izgleda neverovatno“.

Dok oko terena bukvalno neki novi svet čeka Tanasijevića, što se tiče „zelenog polja“, tu nema nikakvu bojazan.

„Ne sumnjam u sebe, da li ću moći da igram tamo, iako oni traže baš mlade igrače, a ja imam 26 i teško je u tom dobu napraviti iskorak u karijeri. Meni se, eto, posrećilo. Treneru sam se najviše dopao zato što mogu da igram visoko, jer sam brz, mogu da pokrijem veliki prostor iza leđa, a njemu to odgovara, jer Njujork igra ofanzivno“.

Tanasijević i MijatovićTanasijević i Mijatović

Do juče je Strahinja čuvao štopere od Subotice do Surdulice, a koliko sutra bi mogao da se nameri na – Lionela Mesija.

„Od prvog dana sklapam slike u glavi, kako bi to izgledalo protiv Mesija, Suareza, Busketsa, Albe... Kada je Ronaldo došao u Seriju A, bio sam na klupi na njegovoj debitantskoj utakmici, igrao je protiv mog kluba. A, sada bih, eto, mogao da zaigram protiv Mesija“.

Ne krije Strahinja, dok nije stigla ponuda iz MLS-a nije toliko pratio mečeve iz Severne Amerike.

„Iskren da budem, nisam toliko pratio ligu, osim kroz Đoleta Petrovića dok je bio tamo. Mi smo baš bili dobri dok smo bili zajedno u Čukaričkom, često se stvori takva spona između golmana i štopera, jer su prirodno upućeni jedan na drugog. I kada je otišao u Nju Ingland, pratio sam njegove utakmice i kroz to i MLS, ali nisam posebno obraćao pažnju. Sada se i ja sve više upoznajem sa ligom, vidim da je dosta otvorena, da dolazi sve više svetskih asova tamo“.

Imaće Tanasijević od prvog dana zemljaka uz sebe – Jovana Mijatovića. Mada, s obzirom na to da je već bio u Italiji, Francuskoj, više će mladom napadaču značiti da ima Srbina pored sebe.

„Mijatovića sam znao samo sa terena, ali upoznali smo se sad na lekarskim pregledima. Veliki je talenat i dobar momak i drago mi je što ću imati nekog uz sebe u Njujorku. Verujem da i njemu to znači, pogotovo što sam prošao neke stvari u životu i karijeri, bio sam u Italiji, Francuskoj, znam koliko može teško da bude. Ipak, na njemu će biti mnogo jača svetlost reflektora, pošto je on najskuplje pojačanje u istoriji kluba, meni odgovara da budem u senci“, smeje se Tanasijević.

Još koji dan i – Amerika. Neki novi svet. A, tamo Lionel Mesi, Luis Suarez, Serhio Buskets i neki novi, pomalo neočekivani izazovi za Strahinju Tanasijevića. SAD polako, ali sigurno, postaje obećana zemlja za srpske fudbalere.


tagovi

MLSStrahinja TanasijevićNjujork SitiSpartak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara