Stanković i Stramaćoni (©Starsport)
Stanković i Stramaćoni (©Starsport)

Stramaćoni za Mozzart Sport: Uveren sam u Dekijev uspeh sa Sampom, u Zvezdi pokazao da je spreman

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.10.22. | 08:31

Italijan uz kojeg je Stanković kročio u trenerske vode veruje u kolegu i velikog prijatelja

Dvocifren broj srpskih fudbalera sa važnom ulogom u timovima Serije A, u vreme kada klupski fudbal na Apeninskom poluostrvu vraća sjaj iz doba kada je "kalčo" sa ponosom i pravom mogao da se pohvali epitetom najboljeg na Starom kontinentu, pokrenuo je srpsku kolonizaciju fudbalske Italije. Ipak, sa rastankom Siniše Mihajlovića i Bolonje, naša zemlja je ostala uskraćena za predstavnika među trenerima na Apeninima što se promenilo početkom oktobra i promocijom Dejana Stankovića u Sampdoriji.

Povratak doskorašnjeg stratega Crvene zvezde u šampionat u kojem je tokom igračkih dana doživeo svetsku slavu, a potom i zakoračio u trenerske vode, privukao je veliku pažnju fudbalske javnosti.

Izabrane vesti

Izazov da vrati posrnuli klub iz Đenove na pravi put privukao je perspektivnog trenera koji je spremno dočekao poziv da se posle šest godina vrati u Seriju A. Remi na premijeri, u gostima Bolonji (1:1), nagovestio je buđenje ekipe koja je pre Stankovićevog dolaska osvojila samo dva boda u osam kola, međutim niz pravih izazova tek predstoji Stankoviću i njegovim izabranicima. Prvi naredni zakazan je za danas, kada će nekadašnji as Intera prvi put izvesti ekipu pred domaću publiku, na stadionu Luiđi Feraris i to ni manje ni više nego na megdan jednom od učitelja - Žozeu Murinju.

Izlazak na megdan Posebnom, ali i svi naredni izazovi koji očekuju Stankovića doneće odgovor na pitanje potencijala Srbina i Sampdorije, a o očekivanjima od nekadašnjeg saradnika za Mozzart Sport govorio je Andrea Stramaćoni. Italijanski stručnjak koji je kao šef stručnog štaba Udinezea 2014. godine pružio prvu šansu Stankoviću u trenerskim vodama poverivši mu ulogu asistenta, istakao je trenerski napredak velikog prijatelja i pokazao optimizam kada su u pitanju budući rezultati kluba iz Đenove.

"Dejan je stekao dragoceno iskustvo u Crvenoj zvezdi. Bio je to idealan početak samostalne trenerske karijere za njega. Napravio je prve korake u 'svojoj kući', u okruženju koje savršeno poznaje, uz svoje navijače i ljude. Radio je vrlo dobro, znam da je bio razočaran jer nije izborio plasman u grupnu fazu Lige šampiona, ali zadatak pred kojim se našao nije bio lak", rekao je Stramaćoni na početku razgovora za Mozzart Sport.

Aktuelni šef stručnog štaba Al Garafe istakao je trenerski razvoj velikog prijatelja tokom skoro tri godine na klupi Crvene zvezde.

"Stanković je svima demonstrirao trenersko znanje i sposobnosti. Sa Crvenom zvezdom je prošao mnogo toga u Srbiji, ali i na međunarodnoj sceni i pokazao da je spreman za novi izazov".

Zadatak pred Stankovićem neće biti lak, s obzirom na to da njegov tim posle devet utakmica ima tri remija i šest poraza, te da svim rivalima u šampionatu gleda u leđa, ali je Stramaćoni siguran u uspeh kolege koji je imao priliku da od Italijana "krade" trenerski zanat i kao igrač, u Interu.

"Uveren sam da će uspeti da obezbedi opstanak Sampdoriji. Radi se o velikom klubu, bogate istorije, šampionu Italije iz 1991. godine i bilo bi veoma tužno da ispadnu u niži rang. Smatram da rukovodstvo, igrači i stručni štab mogu da izvedu klub iz trenutne situacije. Veoma je važno da osvoje što više bodova do Svetskog prvenstva u Kataru i pauzu dočekaju u što boljoj atmosferi".

Uz novog stratega u Sampdoriju su stigli i članovi stručnog štaba, takođe poznata lica Andrei Stramaćoniju.

"Poželeo sam Dejanu i njegovim saradnicima sve najbolje. Federiko (Panonćini) i Vićenco (Saso) koji su se pridružili Dekijevom stručnom štabu još u Beogradu bili su moji saradnici godinama i zaista sam srećan što su zajedno postigli uspeh".

Italijanski trener dešavanja u evropskom fudbalu prati iz Katara gde se, posle izazova sa Interom, Udinezeom, Panatinaikosom, Spartom iz Praga i Esteglalom, ustalio na klupi Al Garafe, sedmostrukog šampiona države sa kojim je postavio jasne ciljeve i strategiju.

"Al Garafa je klub bogate tradicije, borimo se sa najboljim i najbogatijim klubom u Kataru. Naša politika je da razvijamo mlade igrače i da nastavimo da igramo kao prethodne sezone kada smo učestvovali u Azijskoj ligi šampiona".

Za samo nekoliko nedelja upravo Katar će biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, ali se među 32 učesnika neće naći Italija, aktuelni šampion Evrope i rodna zemlja Andree Stramaćonija.

"Kao Italijan sam veoma tužan što moja reprezentacija nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo. Još teže mi to pada kao italijanskom treneru koji radi u Kataru. Ipak, to je fudbal... Na leto ste šampioni Evrope, a samo nekoliko meseci kasnije drugi put uzastopno ne uspete da se plasirate na Mundijal. To je veliki gubitak, ali snažno verujem u Roberta Mančinija i novu generaciju mladih italijanskih fudbalera koja dolazi", rekao je Stramaćoni za Mozzart Sport.

SERIJA A - 10. KOLO

Subota

Empoli - Monca 1:0 (1:0)

/Has 11/

Torino - Juventus 0:1 (0:0)

/Vlahović 74/

Atalanta - Sasuolo 2:1 (1:1)

/Pašalić 45+1, Lukman 46 - Kirjakopulos 41/

Nedelja

Inter - Salernitana 2:0 (1:0)

/Martinez 14, Barela 58/

Lacio - Udineze 0:0

Specija - Kremoneze 2:2 (2:1)

/Nzola 19, Holm 22 - Desers 2, Pokel 52/

Napoli - Bolonja 3:2 (1:1)

/Žuan Žesus 45, Lozano 49, Osimen 69 - Zirkze 41, Berou 51/

Verona - Milan 1:2 (1:1)

/Gabija 19 autogol - Veloso 9 autogol, Tonali 81/

Ponedeljak

18.30: (5,40) Sampdorija (3,70) Roma (1,75)

20.45: (3,90) Leče (3,25) Fjorentina (2,15)



tagovi

Andrea StramaćoniDejan StankovićSampdorijaRomaInter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara