Ademolirani! Ništa od triplete, Leverkuzen najgori kad je bilo najvažnije (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.05.24. | 22:51

Lukman pružio partiju života i doneo prvi trofej u karijeri Đan Pjera Gasperinija, jedinog čoveka koji je pronašao slabu tačku Ćabiju Alonsu

Slavi Italija, slavi Bergamo! Atalanta je uspela ono što niko nije ove sezone - pobedila je Bajer Leverkuzen, dokopala se prvog evropskog i drugog trofeja u istoriji - 3:0! Novi šampion Nemačke nije samo pobeđen - on je nadigran u svakom smislu, u dobrom delu utakmice 'na finjaka' prebijen, a ako bismo se poigrali s imenom junaka ovog finala onda komotno možemo da kažemo i - ADEMOLIRAN!

Jasno vam je da će lovirke na glavu Ademole Lukmana (26), momka kome niko do Đan Pjera Gasperinija nije uspeo da pronađe žicu. Talenat brzonogog Nigerijca mnogi su prežalili, da bi ovaj kad se najmanje očekivalo, fijuknuo u nebesa protiv jednog od najboljih timova trenutno. U dresu Boginje provincije ove sezone potpuno je vaskrsao, a ovo noćas, ova partija za nezaborav i het-trik koji će se dugo pamtiti, najbolja je zahvalnica Gasperiniju, čoveku koji je u 66. godini dočekao da podigne prvi trofej u trenerskoj karijeri.

Izabrane vesti

Lukman je postigao sva tri gola. Dva u razmaku od 15 minuta u prvom poluvremenu i onda treći u momentima kad je Bajer umeo da bude najopasniji u nekim prethodnim utakmicama. Igrao se 75. minut. Skraćena 'biciklica', lopta u stranu pored Edmonda Tapsobe, i bomba u rašlje Čeha Kovarža. U tom času bilo je jasno svima na stadionu, pa i samom Ćabiju Alonsu da se neće ponoviti Štutgart, Karabag, Roma...

Neko će reći kako je Leverkuzen potrošio svu sreću u svim onim silnim sudijskim nadoknadama kada se kasnim pogocima spasavao poraza. Ne, ne radi se ovde o nedostatku sreće. Radi se o tome da je Atalanta bila daleko bolja, da je nadjačala rivala, taktički ga nadmudrila - a za to zasluge idu simpatičnom stručnjaku sede glave - i na kraju stigla do prvog trofeja posle više od šest decenija.

Odlučio se Ćabi Alonso za recept iz Rima, kada je bez klasičnog centarfora u svim segmentima igre nadigrao Romu (2:0) i već posle prvih 90 minuta praktično obezbedio plasman u finale. Stari lisac Đan Pjero Gasperini prozreo je namere daleko mlađeg kolege, naredio maksimalnu agresivnost od prvog minuta, žestok presing i igru na ivici faula, čime nije izbacio iz ritma samo Amina Adlija, kao 'lažnu devetku', nego i prvog kreativca Florijana Virca. Nije bilo one prepoznatljive sigurnosti u pasu Granita Džake, štoperi su prečesto grešili pod pritiskom Atalantinih ofanzivaca, tako da je za prvih 45 minuta Leverkuzen stvorio jednu jedinu priliku. Slabo primetni Aleks Grimaldo našao se pravo niotkuda oči u oči sa Huanom Musom, imao ideju da ga lobuje, međutim noga kao da mu se skratila i lopta je završila u naručju Argentinca.

S druge strane, Atalanta je iskoristila čudesno nadahnutog Lukmana maksimalno. Kod prvog gola ušunjao se iz drugog plana, Ezekijel Palasios je zaspao i spasa za Nemce nije bilo.

Posle svega što je uradio ove sezone ne ide baš da se preteruje u kritikama Ćabija Alonsa, ali da je u Dablinu napravio niz grešaka - jeste. Primera radi, direktan krivac za vodeći pogodak ekipe iz Bergama - Palasios - dobio je neočekivano prednost u odnosu na Roberta Andriha.

Kod drugog gola, Adli nije uspeo da zadrži jednu dugu loptu poslatu na svoje polovine, i ne samo da je nije zadržao, nego je praktično asistirao Lukmanu. Uslediće njegova majstorija, izbacivanje Džake iz ravnoteže i - 2:0.

Da je napravio kiks s 'lažnom devetkom' Alonso je priznao već na pauzi, kada je umesto Stanišića na teren poslao Viktora Bonifejsa. Ispostavilo se, bilo je kasno...

"Sistem je fleksibilan. Može da se menja. Najvažniji je kvalitet igrača i način na koji tumače igru i čitaju situacije", kazao je Španac uoči finala, kao da je nagovestio da će pomalo da eksperimentiše.

"Sistem je samo slika, a utakmica je film".

Moguće. No u ovom filmu Ćabi sigurno nije mogao da uživa. Niti da utiče na njegov kraj.

Pored Ademole Lukmana veliki posao u pobedničkom sastavu odradio je Mateo Ruđeri. Jedan od najopasnijih igrača Bajera, Džeremi Frimpong, nije mu nijednom pobegao. Na sredini, Ederson i Teun Kopmajners, držali čas fudbala što se defanzive tiče. Posebno je Holanđanin jedio Virca, Džaku i ostale, čestim 'laganim' prekršajima, kojima ih je izluđivao. Tek posle sedmog ili osmog zaradio je žuti karton...

Utisak je da Ćabijev sastav nije navikao na ovaj vid agresivnosti, da nije imao priliku da se susretne s toliko sportskog bezobrazluka, što je na kraju kreiralo utisak da se nadmeću 'osmaci' protiv 'šestaka'.

U takvom odnosu snaga, pored Florijana Virca, jednog od najtalentovanijih igrača današnjice, najviše je razočarao Aleks Grimaldo. Uostalom, to što je zamenjen već u 69. minutu sve govori o njegovom izdanju.

Atalanta ni u jednom momentu nije bila ozbiljno ugrožena i to je najfascinantnije u ovom susretu, imajući u vidu da je naspram nje bila ozbiljna napadačka sila, s prosekom od preko tri gola po utakmici.

Tu silu samo je Borusija iz Menhengladbaha uspela ove sezone da zaustavi (0:0), i evo večeras - Boginja provincije. Iliti njen vođa Đan Pjero Gasperini. Čovek koji zaslužuje posebno poglavlje hvalospeva.

(Ne brinite, neće ni oni uzostati)

Zahvaljujući ovoj pobedi Atalante Italija će od jeseni imati možda čak šest predstavnika u Ligi šampiona.


tagovi

Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara