Žorž Žezus (©Reuters)
Žorž Žezus (©Reuters)

Trese se Portugal, Žezus stvara moćnu Benfiku: U istom danu promovisani Vertongen, Valdšmit i Everton

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.08.20. | 20:52

U narednim danima treba očekivati i dolazak Edinsona Kavanija

Oprostili su fudbaleri Benfinke Žoržu Žezusu trogodišnji boravak u Sportingu, dočekali ga kao mesiju po povratku u crveni deo Lisabona, a legendarni portugalski stručnjak počeo je da im se odužuje pravljenjem tima koji će ulivati strah u kosti u Primeiri, a sasvim sigurno i šire.

Neće nijednom evropskom velikanu biti svejedno dok se budu izvlačile kuglice u evropskoj kući fudbala u Ninonu, sada kada je Benfika promovisala Jana Vertongena, Evertona i Luku Valdšmita, a kada se sprema dolazak Edinsona Kavanija. Primarni cilj je jasan, da se povrati titula i uspostavi domaća dominacija kakvu su Orlovi imali od 2013. do 2017. godine kada nisu dozvolili nikome da takne šampionski pehar.

Izabrane vesti

Postojeću osnovu vicešampionskog tima ojačao je 33-godišnji Jan Vertongen koji će komandovati odbranom ekipe sa Luža. Ne treba pričati o iskustvu stečenom tokom osam sezona u dresu Totenhema (315 utakmica) protkanim sa 118 nastupa rekorera u belgijskom državnom timu. Belgijanac već na predstavljanju pokazao jasnu ambiciju koju ima na krajnjem zapadu Pirinejskog poluostrva u naredne tri godine na koliko je potpisao ugovor.

”Igrao sam šest godina za Ajaks, osam za Totenhem i mislim da to pokazuje moje fudbalske standarde. Volim stabilnost, kontinuitet i to je ono što mi je Benfika ponudila. Imamo zajedničku ambiciju, da osvojimo portugalski šampionat i da uradimo velike stvari u Evropi”, entuzijastičan je bio Belgijanac.

Karlos Vinisijus i Haris Seferović dobijaju paklenu konkurenciju u navali. Iz Frajburga je za 15.000.000 evra doveden 24-godišnji napadač Luka Valdšmit koji iza sebe ima vrlo kvalitetnu sezonu na Švarcvald stadionu (23 utakmice, 7 golova, 3 asistencije). Neće momak koji ima tri utakmice za A selekciju Pancera biti jedini u timu koji će se služiti nemačkim jezikom.

“Već sam pričao sa Vajglom i Seferovićem. Mnogo znači kada u ekipi imaš nekoga ko priča isti jezik kao ti. Benfika igra izuzetno napadački fudbal, to je stil koji mi odgovara i nadam se da ću se lako i brzo uklopiti”, objasnio je mladi centarfor.

I na kraju, bar za sada, ekipa je začinjena sa malo brazilske sambe. Sećamo se Evertona Soareša jako dobro sa prošlogodišnje kopa Amerike – u tri navrata je bio strelac, jednom i u finalu sa Peruom, a nezavisno od golova pokazao je da je reč o eksplozivnom krilnom napadaču koji se najbolje snalazi na levom boku. Očekivalo sa da će biti jadna od zvezda prošlogodišnje letnje pijace, ali je prošlo još godinu dana do njegove evropske premijere. Momak koji je 2017. postao šampion Libertadoresa sa Gremijom zna kako se osvajaju trofeji i nema sumnje da je Žorž Žezus koji ga je više puta gledao kao trener Flamenga, znao šta radi.

Benfika se već sada kotira kao jedan od evropskih velikana koji su napravili najbolji posao u dosdašnjem toku prelaznog roka, ali čeka se bomba. Lisabon podrhtava u iščekivanju El Matadora. Jer kada se Edinson Kavani bude pojavio na Katedrali (kako navijači Benfike vole da zovu Luž), ne piše se dobro braniocu titule, a ni gradskom rivalu.


tagovi

Everton SoarešLuka ValdšmitJan VertongenLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara