Uživanje je gledati Ljajića i Sumu, ali Humska slavi projektil Denila Kastilja (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 07.04.24. | 21:49

Crno-beli pobedili Novi Pazar 2:0 i stekli dvocifrenu prednost u odnosu na TSC u borbi za „kotu dva“

Veče za uživanje. Končano bez stresa. Možda prvi put u 2024. odigrao je Partizan utakmicu u kojoj je gledaoce poštedeo povišenog krvnog pritiska i ostalih zdravstvenih tegoba, omogućio im da sa stadiona odu vedri i raspoloženi, uz saznanje da kolo pre kraja osnovnog dela kandidat za plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona ima deset bodova prednosti u odnosu na prvog konkurenta, TSC.

Sve posle ugodne pobede nad Novim Pazarom (2:0) kojim je naplaćen remi ekipe iz Bačke Topole sa Čukaričkim i ispunjena želja treneru Igoru Duljaju da se približi evropskoj ulaznici. Nju su do pre samo nekoliko dana sanjali momci iz Raške, a sad im visi i proboj u plej-of, iako imaju možda tehnički doteranije fudbalere, ali nemaju realizatore kakvi su u završnoj utakmici nedeljnog programa 29. kola Mozzart Bet Superlige bili Ksander Severina i Denil Kastiljo.

Izabrane vesti

Novajlije anagažovane letos i zimus razgalile su publiku efektnim pogocima i u sedmici započetoj toboganom emocija na gostovanju Voždovcu vratili deo duga publici koja i dalje veruje u čudo. Čak i da se ono ne desi, da se Parni valjak ne vrati na prvo mesto gde je proveo 70 odsto vremena od starta prvenstva, oko 5.000 Grobara je emotivalo sjajnu energiju. Delom da proslavi pobedu, delom da uživa u kvalitetnoj kombinatorici protivnika.

Retko kad se dešava da publika u Humskoj apaluzom pozdravi rivala. Neko će reći da je to bilo reda radi, pojedinci da se ispoštvao protokol pošto svaki put kad bivši asovi dođu na Topčidersko brdo dobiju „čestitke i pozdrave“, ali je u slučaju Adema Ljajića i Sejdube Sume bilo drugačije. Emotivnije. Može biti da su u crno-belom ostali nedorečeni, da su bolje partije pružali na drugim adresama, Pazarac po odlasku u inostranstvo, Gvinejac pre dolaska u Beograd, međutim, tokom prijatne nedeljne večeri obojica su milovala loptu, šaptala joj, kao da su želeli da je pošalju na počinak.

To kako sarađuju je milina gledati. Uživanje. Razumeju se kao da su odrasli zajedno. Kažu da majstor uvek prepozna majstora, a dvojica najrekativnijih fudbalera u ekipi Slavka Matića su tokom prvog dela koristili svaku šansu da zaprete. Čak i kad bi to uradili, računali na mladost Bojana Kovačevića, stvarali situacije da zaprete, na tribinama nije bilo ljutnje. Pre će biti poštovanja za njhova dela.

„Baš su motivisani. Suma kao da hoće da nam se osveti. Ljajić neće, ali i on igra super“, otelo se jednoj devojci u majici crno-belih motiva.

Nisu bili jedini. I treći nekadašnji prvotimac Parnog valjka, Marko Šćepović, trudio se da naudi Aleksandru Jovanoviću, ali domaćin je osim spretnog golmana imao i sigurnog kapitena, pa je Svetozar Marković predstavljao faktor stabilnosti odbrani ekipe Igora Duljaja. Daleko od toga da je bila pouzdana, čim su se Plavi šetali kaznenim prostorom kao korzoom, međutim, delovala je bolje nego četiri dana ranije na krvou Tržnog centra „Stadion“.

Tad je Partizan imao uticajne desne bekove, Aranđel Stojković se opet trudio i ponavljao, jednom topovski pucao, dok je njegov kolega po levoj strani, Nikola Antić, gafom naterao publiku na opasku:

„Lopta ti je kao žena, ne smeš da joj titraš dugo, u suprotnom – pobegne“.

I taman kad je fudbal bežao od crno-belih, favorit je poveo. Obično tako bude, da tim koji nije bio previše opasan, prvi potegne. Učinio je to zahvaljujući Ksanderu Severini, čiji je hitac završio tamo gde Nikola Mirković nije mogao da ga stigne, u jednom od retkih udaraca u okvir gola u prvom delu. Isti akteri bili su u jesenjem obračunu u Novom Pazaru i opet je epilog bio u korist drugoplasiranog tima na tabeli, koji je osim pogotka bio bezopasan. Razlog? Birao je loša rešenja u završnicama akcije. Do kaznenog prostora i nekako. U njemu – nikako.

Utakmice Partizana i Novog Pazara ove sezone definitivno je obojio Severina. Na oba meča je dao gol, a mogao je još jedan. Nema navijčaa koji ga unapred nije proslavio početkom durgog poluvremena i većina i dalje ne može da se načudi kako Holanđanin nije iskoristio zicer, odnosno, kako je golman Mirković „izjednačio“ u direktnim duelima ove večeri.

Što nije uspeo bivši fudbaler Den Haga, jeste Denil Kastiljo. Pričalo se pre meča o odluci trenera Duljaja da promoviše u startera Franka Kanutea prvi put posle četiri meseca, a umesto Senegalca je zablistao Ekvadorac. Ne samo da je bio uticajniji na sredini terena, nego je postigao sjajan gol i aktiviranjem projektila zemlja-vazduh maltene uveo utakmicu u jednosmernu ulicu.

Makar je tako trebalo da bude, jer je trener gostiju Slavko Matić reagovao promenivši četvoricu fudbalera.

„Predao se“, čulo se na tribinama.

A nije. Naprotiv, Novi Pazar je posle ulaska imenjaka Karaklajića i Srećkovića ubrzao, pomerio linije tima napred, jedan Nikola je uzdrmao prečku, drugi tukao iz slobodnog udarca, bilo je još nekoliko situacija kad je gost mogao do gola, jer se igra favorita na 2:0 maltene raspala.

No, do tih 2:0 bila je za poštovanje. Konačno je u Humskoj moći da odu mirno na počinak.


PARTIZAN – NOVI PAZAR 2:0 (1:0)

/Severina 35, Kastiljo 56/

Stadion: Partizana

Sudija: Lazar Lukić

PARTIZAN (4-2-3-1): Jovanović 7 – Stojković 6,5, Kovačević 6, Marković 7, Antić 6 – Kastiljo 7,5, Kanute 6 (od 66. Ovusu 5,5) – Severina 7 (od 82. Janković -), Zahid 7 (od 79. Šćekić -), Goh 6 (od 66. Kalulu 6) – Baždar 6 (od 66. Nikolić 6).

NOVI PAZAR (4-4-2): Mirković 5,5 – Bojat 6, Fajed 5,5, Azemović 5,5, Floro 5 – Đo 5,5, Momčilović 6 (od 62. Islamović 6), Adešina 5,5 (od 62. Srećković 6), Ljajić 7 (od 62. Karaklajić 6,5) - Suma 7 (od 72. Petković -), Šćepović 6 (od 62. Opara 6).

Igrač utakmice: Denil Kastiljo (Partizan) 7,5.


MOZZART BET SUPERLIGA - 29. KOLO

Subota

Železničar - Vojvodina (0:2)

/Ivanović 10, 59, Zukić 23pen/

TSC - Čukarički 0:0

Nedelja

Radnički Kragujevac - Spartak 3:1 (1:1)

/Ristić 31, Vidosavljević 51, Zorić 54 - Mijić 36/

Radnik - Crvena zvezda 0:2 (0:0)

/Katai 76, 88/

Radnički Niš - Voždovac 2:1 (1:1)

/Ilić 28, Vukić 48 - Kolarević 24/

Partizan - Novi Pazar 2:0 (1:0)

/Severina 35, Kastiljo 56/

Ponedeljak

16.00 (2.50) IMT (3.20) Napredak (2.95)

18.30 (2.30) Javor (3.30) Mladost Lučani (3.20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Denil KastiljoKsander Severina

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara