Momenat kada Martinez zaustavlja udarac Kalverta Luina (©Reuters)
Momenat kada Martinez zaustavlja udarac Kalverta Luina (©Reuters)

VAR zaustavio Everton i uzeo Vili? Martinez u mundijalskom modu, Kalvert Luin zaboravio da daje golove

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.01.24. | 17:03

Everton mogao do tri boda, remi nikom ne odgovara

Aston Vila je na Gudison Parku imala priliku da se bar nakratko nađe na deobi prvog mesta sa Liverpulom, ali to se nije dogodilo! Umesto pobede u gradu Bitlsa, ekipa Unaja Emerija je prokockala svoje šanse i odigrala mršavih 0:0 sa Evertonom, što je realno ishod koji nijednoj strani nije odgovarao. Domaćinu jer je eventualnim trijumfom moga da pobegne Lutonu, gostima za dodatno učvršćivanje među četiri najbolja na tabeli pre svega jer Totenhem igra sve bolje, a ni Arsenal neće zauvek da prosipa bodove... Pomoći će po jedan bod jednima i drugima, ali ne koliko je zaista moglo.

Kao i mnogo puta dosad, VAR je ponovo bio u centru pažnje. Ako je video sistem uradio dobar posao kada je poništio gol Abdulaja Dukurea zbog čistog ofsajda pred kraj susreta, daleko veći posao imali su arbitri u sobi sa situacijom iz 21. minuta, kada nije priznat gol Aleksu Morenu. Istini za volju, posao je bio pakleno težak jer su milimetri odlučivali u konačnoj odluci. Teško je zaista reći da li su sudije postupile dobro, jer na prvi pogled deluje da je možda ipak sve bilo regularno, mada opet... Procenite sami i pogledajte OVDE.

Izabrane vesti

S obzirom na to koliko je Everton u poslednje vreme loše igrao - tri ligaška poraza u nizu, četiri ukupno - izabranici Šona Dajša mogu da budu za nijansu zadovoljniji. Mada, ne potpuno, jer su upravo Karamele imale dve kolosalne prilike da zatresu mrežu Emilijana Martineza. Umesto toga, argentinski golman uključio je mundijalski mod i branio kao u transu, pošto je skinuo velike prilike Dominika Kalverta Luina i Džejmsa Garnera u razmaku od samo pola minuta pred kraj poluvremena.

Ima svoje bubice Emi Martinez i to znaju svi, ali kada mu se brani, onda to radi briljantno i na nivou najboljih golmana sveta. Baš je takav bio danas, mada se ne može reći ni za Kalverta Luina i Garnera da su top klasa fudbalera... Takve su se projekcije pravile za Kalverta Luina za koga se u vreme kada je korona buktala svetom pisalo da je Njukasl spreman da plati 60.000.000 evra. Dobro je što se Svrake nisu odlučile da to ne urade, već su nešto kasnije deo novca dale za kupovinu Bruna Gimaraeša koga danas procenjuju na 100.000.000 evra - iako realno vredi manje - jer je Kalvert Luin zaboravio kako se postižu golovi.

Momak kome se predviđala blistava fudbalska budućnost je zaključno sa današnjom utakmicom bez gola preko 1.000 minuta! To je bezmalo 17 sati aktivne igre, odnosno 13 utakmica u svim takmičenjima... I ne samo što je zaboravio kako se pogađa meta, deluje da Kalvert Luin izgleda sve lošije na terenu, daleko od standarda koji je postavio sebi kad je tokom 2019/20 i 2020/21 postigao 36 golova na 80 utakmica. Nije ni to bog zna koliko dobro, ali posle 21 recke u takmičarskoj 2020/21 zaista je izgledalo da je dete Šefild Junajteda na dobrom putu da postane sasvim solidan napadač.

Poslednji put se radovao pogotku još u onoj pobedi nad Vest Hemom pre skoro tri meseca! I to je takođe jedan od razloga zašto Everton pati ne samo ove godine - ne uključujući još finansijske probleme i oduzete bodove zbog istih - jer Everton suštinski nema na koga da se osloni u završnoj trećini i kada je najpotrebnije. Koliko je Kalvert Luin stagnirao najbolje je pokazao detalj iz 45. minuta. Izašao je sam pred Martineza, imao sve vreme ovog sveta da se namesti i pogodi... Umesto toga je lopta udarila o stopalo Vilinog golmana.

Situacija je malo podsetila na onu kada je u finalu Svetskog prvenstva Argentinac stopirao Kilijana Embapea... Nije to ni isti nivo fudbala, ni veličina događaja, ali Kalvert Luin se ukočio, posle čega je brzo uklonjena opasnost. Nekada bi engleski napadač ovo rešavao kao od šale, sada se suštinski stopio sa sivilom tima koje traje praktično godinama... Martinezovu odbranu Garnerovog šuta pogledajte OVDE.

Bod je dao minimalan prostor Evertonu da diše, Vila je sada barabar po broju bodova sa Mančester Sitijem, dok je Arsenal u zaostatku tri boda. Totenhem bi možda već posle derbija sa Junajtedom mogao da se približi...

PREMIJER LIGA – 21. KOLO

Petak

Barnli - Luton 1:1 (1:0)

/Amduni 36 - Moris 90+2/

Subota

Čelsi - Fulam 1:0 (1:0)

/Palmer 45+4 penal/

Njukasl - Mančester Siti 2:3 (2:1)

/Isak 35, Gordon 37 - Silva 26, De Brujne 74, Bob 90+1/

Nedelja

Everton - Aston Vila 0:0

17.30: (2,30) Mančester Junajted (3,70) Totenhem (3,15)

Subota, 20. januar

13.30: Arsenal – Kristal Palas

18.30: Brentford – Notingem forest

Nedelja, 21. januar

15.00: Šefild Junajted – Vest Hem

17.30: Bornmut – Liverpul

Ponedeljak, 22. januar

20.45: Brajton – Vulverhempton

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Emilijano MartinezDominik Kalvert LuinEvertonAston Vila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara