(©Reuters)
(©Reuters)

Veliki dunavski derbi - policija protiv naroda

Vreme čitanja: 5min | sre. 27.05.20. | 11:30

Iliti Ujpešt protiv Fradija...

Slavna je i velika istorija mađarskog fudbala. I zaboravljena. Budimpešta kao stara fudbalska civilizacija iznedrila je pet velikih klubova i samim tim mnogo gradskih derbija. Ferencvaroš, MTK, Ujpešt, Honved i Vašaš. Svaki od pet budimpeštanskih kolosa ima najmanje 110 godina i mnogo trofeja iza sebe. Mada imaju i bogatu predratnu istoriju, komunizam koji će osvojiti Mađarsku sredinom 20. veka etabliraće ih na sledeći način: Ferencvaroš - narodni klub; MTK - najbogatiji, jevrejski klub; Ujpešt - policijski klub; Honved - vojni; Vašaš - radnički klub, po statusu i svemu što ga okružuje nešto najbliže našem OFK Beogradu.

Rivalstva budimpeštanskih klubova nisu mnogo mlađa od FA kupa, najstarijeg takmičenja na svetu i spadaju među najveća u ovom delu Evrope. Najveći derbi Mađarske prvo je predstavljao okršaj Ferencvaroša i MTK, da bi s vremenom primat preuzeo duel Ferencvaroša i Ujpešta. Prvi put oko titula ozbiljno su se „krvili“ u prvoj polovini tridesetih godina, da bi veliko rivalstvo vrhunac doseglo tokom šezdesetih i sedamdesetih godina.

Izabrane vesti

I to je bilo nekako sasvim prirodno za režim poput mađarskog, odnosno za onako sukobljeno društvo. Policija protiv građana na ulici; policijski klub protiv građanskog, narodnog, na terenu.

Mađarska revolucija 1956. uzima se kao prekretnica u istoriji tamošnjeg fudbala. Najbolji mađarski fudbaleri beže iz zemlje, najbolji klub tog doba (Honved) praktično se rapsada, a primat malo po malo preuzima Ujpešt i postaje najomraženiji klub u državi. Dok Ferencvaroš pod komunistima tone, Ujpešt raste. A s njim raste i rivalitet. Za 40 godina pod sovjetskom šapom Fradi je uzeo šest titula. Ujpešt samo u jednom nizu - sedam. Između 1969. i 1975.   

Sve do pedesetih godina Ujpešt (u prevodu Nova Budimpešta) bio je izdvojen od grada. Stoga se rivalstvo zasniva i na kontrastu grada i sela. Za Fradi su navijali svi Nemci u Mađarskoj, najveći broj ljudi u gradovima, ali i provinciji. Baza navijača Ujpešta dosta je sužena i ograničena na prostor odakle klub dolazi. Danas ova podela nije primetna. Pristalice Ferencvaroša uglavnom potenciraju priču o svom „opozicionom delovanju“ i borbi protiv komunizma, etiketirajući pritom najvećeg rivala kao „okupatora“, zbog perioda u kom je Ujpešt važio za policijski klub.

Najzagriženiji fanovi Ljubičastih pokušavaju da se odbrane pričom koja datira iz tih vremena a koja kaže da je specijalna policija (pod čijom je kontrolom klub navodno bio), nešto poput naše UDBE, uhapsila i pogubila defanzivca Šandora Suča, sve pod optužbom za veleizdaju i pokušaj bekstava iz zemlje.

Suč je imao 29 godina i igrao za - Ujpešt. Analogija je jasna. Navijači ovog kluba pitaju se zašto bi policija ubila sopstveniog igrača?!


Mađarski fudbal počeo je da tone od sredine pedesetih, ali dobri poznavaoci istorije istočnoevropskih klubova znaju da budimpeštanski velikani igrali i te kako veliku ulogu u evrokupovima još nekoliko decenija. Prednjačili su upravo Ferencvaroš i Ujpešt. Fradi ima tri finala UEFA kupa i dva polufinala, te jedno četvrtfinale Kupa šampiona. Ljubičasti su igrali jedno finale UEFA kupa, polufinale Kupa pobednika kupova i stigli na korak od finala Kupa šampiona 1974, kada ih je eliminsao Bajern Minhen.

Definitivan krah usledio je baš sredinom sedamdesetih. To Ujpeštovo polufinale KEŠ-a, Fradijevo finale UEFA kupa (ono kad je izbacio Crvenu zvezdu u polufnalu) i posle samo još Videotonov „incident“ ’85, kada je se preko sarajevskog Želje probio do finala UEFA kupa.

Totalna propast mađarskog fudbala najbolje je oslikana u onom baraž-dvomeču sa Jugoslavijom 1999, kada su im Plavi u borbi za Mundijal uvalili 12 komada (7:1 i 5:0). Klubovi će im sve češće završavati evropske izlete u junu i julu, a na tribinama se nije okupljalo više od dve-tri hiljade ljudi.

Svi budimpeštanski velikani, svi do jednog, doživeli su da makar jednom ispadnu u drugu ligu. Velika kriza nikoga nije zaobišla. Početkom novog milenijuma novac je počeo da ulazi u neke nove projekte, titule su osvajali Debrecin, Fehervar (Videoton) i Đer, da bi Budimpeštanci povratak na veliku scenu najavili 2016, prvim krunisanjem Fradija posle 12 godina čekanja.

I dok su zeleno-beli stali na noge, Ujpešt grca i dalje. Trenutno je deveti na tabeli sa samo bodom više od prve ekipe koja je u zoni ispadanja, a danas (20.00) očekuje ga derbi sa Fradijem. Odložena utakmica iz 20. kola. Lošiji trenutak za veliku utakmicu nisu mogli da zamisle ni u najcrnjim snovima.

Neće ovaj meč biti ni nalik nekom od onih iz slavnih vremena - na te dane sećaju samo nazivi stadiona ova dva kluba; Ferenvarošov zove se po jedinoj mađarskoj Zlatnoj lopti Florijanu Albertu, a Ujpeštov po drugogm strelcu mađarskog fudbala Ferencu Susi, strelcu blizu 400 ligaških golova za Ljubičaste - ali naboja i navijačkog kolorita u gradu sigurno neće nedostajati. Pogotovo jer su gotovo sve navijačke grupe u mađarskoj desničarski orijentisane i sklone huliganizmu.


Fradi u 278. veliki derbi ulazi kao favorit. U pitanju je već dve godine najbolji mađarski sastav sa perspektivnim trenerom Sergejem Rebrovim na klupi i nekim zanimljivim igračima. Tu je nekoliko mađarskih reprezentativaca, te Belorus Signevič, Norvežanin Tokmak Nguen, Brazilac Izrael, pozajmljeni igrač Šahtjora Zubkov, snažni napadač Frank Boli... Kvalitet su na najbolji način demosntrirali jesenas u Ligi Evrope. Nisu izgubili od Espanjola i Ludogoreca, tukli su moskovski CSKA. Za malo nisu prošli grupu.

Ujpešt sa klupe predvodi srpski stručnjak Nebojša Vignjević. U timu nema zvučnih imena, niti igrača vrednijih od 450.000 evra. Činjenica da su domaćini u ovom derbiju trebalo bi da bude olakšavajuća okolnost za Ujpešt, ali nije baš tako. Makar što se tiče statistike, jer ovaj tim mnogo bolje igra kao gost. Kod kuće samo dve pobede ove sezone.

Doduše, treba imati u vidu da Ferencvaroš nije dobio na Susi tri poslednje utakmice - sve tri završene su nerešeno.

Poslednjih godina derbi Fradi - Ujpešt karakteriše vrlo mali broj pogodaka. Od šest prethodnih duela samo jedan je otišao u 3+, jednom je bilo 1:1, a četiri preostala duela završena su u rasponu 0-1 gola.



tagovi

UjpeštFerencvarošMađarska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara