(©Starsport)
(©Starsport)

Vojvođanski derbi, epizoda 69: Novosađani tri godine čekaju na pobedu

Vreme čitanja: 4min | ned. 25.02.24. | 09:02

U Subotici je jesenas bilo 2:0 za Spartak

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Subotice/

"Vojvodina je moja treneska majka“, izjavio je Nenad Lalatović tokom novogodišnjeg intervjua za Mozazrt Sport, aludirajući na to da je sa Novosađanima postigao svoj najveći uspeh kao šef struke, a takođe i jedan od najvećih za klub sa Karađorđa: osvajanje Kupa Srbije. Taj trofej bio je treći u istoriji za Vojvodinu i, za sada, jedini za Lalatovića kao trenera.

Izabrane vesti

Ponovni susret sa Starom damom, ali ovaj put na suprotnoj strani, kao trener subotičkog Spartaka, mogao bi da bude dodatni motiv u današnjem vojvođanskom derbiju (18.30, TV Arena Sport P1). Ili, pak, otežavajuća okolnost...

Koje god pozicije na tabeli bile, koje god da je takmičenje u pitanju, važnost ovog susreta ne dovodi se u pitanje. Vojvođanski derbi je događaj koji je oduvek privlačio ljubitelje fudbala u velikom broju zbog svoje autentičnosti i džentlmenskog rivaliteta dva kluba. U dosadašnjim zvaničnim utakmicama Vojvodine i Spartaka uspešniji su bili Novosađani, koji imaju 38 pobeda, ali poslednju su upisali pre tri godine u meču četvrtfinala Kupa Srbije (2:1). Na prvenstveni skalp komšija Lale čekaju još od decembra 2020, kada su takođe slavili u Subotici (1:0), dok je poslednji put kao domaćin Vojvodina pobedila oktobra 2019. godine (2:0).

Spartak je bio bolji u 19 mečeva, a 12 susreta završeno je nerešeno.

Uprkos očekivanjima i najavama iz oba tabora, prolećni deo sezone Mozzart Bet Superlige nije otpočeo kako je planirano. Plavo-beli su praktično ispustili pobedu protiv Napredka u Kruševcu (1:1) baš kao i bod protiv Mladosti u Subotici  (0:1). Sa druge strane ne cvetaju ruže ni crveno-belima. Nakon remija protiv Mladosti (1:1) izabranici Božidara Bandovića doživeli su  poraz u Kragujevcu od Radničkog (1:2).

Današnja utakmica sa razlogom se u oba tabora može tretirati kao prva od ključnih za povratak na pobednički kolosek. Prvenstvena trka je otvorena, razlika između šestoplasirane Vojvodine i desetoplasiranog Spartaka je svega tri boda, što je jasan pokazatelj takmičarske važnosti ove utakmice, sa čime se na konferenciji za medije složio i Milan Vještica koji je došao pred novinare umesto Nenada Lalatovića.

“Znamo da nas očekuje teška utakmica protiv vrlo kvalitetnog protivnika sa još kvalitetnijim pojedincima. Ni mi ni oni nismo započeli drugi deo prvenstva kako smo očekivali. Imamo bod iz dve utakmice. Ta činjenica još vise daje na značaju utakmici, posebno nama. Imamo kadrovskih problema, Ćalasan se povredio te na njega ne možemo da računamo dok je Bijelović otišao u Rusiju. Međutim ja moram da ponovim da je ova ekipa mnogo puta pokazala da može da igra sa svima i svakoga da pobedi. I mi na klupi i momci na terenu ćemo se potruditi da se iz Novog Sada vratimo sa pozitivnim rezultatom", istakao je Vještica, pomoćnik u Lalatovićevom stručnom štabu.

Mogli ste već da čitate na Mozzart Sportu da je redove Spartaka napustio Luka Bijelović, dete kluba koje je imalo bitnu ulogu u timu. Fudbaler ofanzivnih karakteristika je u zavisnosti od toga ko je sedeo na klupi bio univerzalac na krilnim, bekovskim i napadačkim pozicijama. Bijelović karijeru nastavlja u Rubinu iz Kazanja, gde je poslat na pozajmicu sa pravom otkupa. Nakon njegovog odlska vrlo je verovatno da će Lalatović sve vise računati na Roševića, što i jeste bio slučaj u prethodna dva kola.

Situacija u defanzivni je zbog povrede Ćalasana i nedovoljno oporavljenog Kerkeza znatno teža. Iako su palvo-beli zategli odbranu u odnosu na početak sezone, izostanak ovog dvojca mogao bi da im napravi ogromne probleme. Pred Lalatovićem je veliki izazov, posebno ukoliko se ni jedan od njih dvojice ne nađe na terenu. Novo pojačanje na štoperskoj poziciji, Martinović, kao i sada već starosedelac Bogičević, definitivno će imati ulogu stubova odbrane na ovom susretu.

Kako bilo, pred nama je utakmica od koje se mnogo očekuje. Iz oba tabora pozvali su svoje pristalice da dođu na stadion Karađorđe i pomognu igračima da ostvare pobedu.

Vojvođanski derbi imaće i humanitarni karakter, pošto će sav prihod od ulaznica biti uplaćen za pomoć devetočlanoj porodici Krstić koja je u požaru ostala bez svoje kuće u Temerinu. Cene ulaznica su 300 dinara za zapadnu i 200 dinara za istočnu tribinu, a prodavaće se na blagajnama Karađorđa od 16 časova.

Projektovani sastav Spartaka (3-5-2): Vulić - Bogićević, Martinović, Prijović - Lukić, Tomović, Todoroski, Stanojev, Babić - Rošević, Mudrinski.

PIŠE: Oliver Nagel

MOZZART BET SUPERLIGA, 22. KOLO

Petak:

IMT - Radnički Niš 0:3 (0:1)

/Ilić 44, Smajlagić 46, Vukić 71/

Subota:

Radnik Surdulica - Partizan 1:2 (0:0)

/Šovšić 90+4 penal - Marković 70, Baždar 90+2/

Crvena zvezda - Čukarički 3:0 (2:0)

/Kanga 8 pen, Endijaj 37, Bukari 75 pen/

Železničar - TSC 2:3 (0:2)

/St. Jovanović 61, Kahvić 90 - Ćirković 4, 59, Pejić 19/

Nedelja:

14.00: (2,60) Javor (3,30) Radnički 1923 (2,75)

16.30: (2,55) Napredak (3,30) Novi Pazar (2,80)

18.30: (1,70) Vojvodina (3,60) Spartak Subotica (5,30)

Ponedeljak:

16.30: (2,40) Mladost Lučani (3,35) Voždovac (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Spartak SuboticaFK VojvodinaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara