Reprezentacija Slovenije (Reuters)
Reprezentacija Slovenije (Reuters)

Vole Špokija i Benija, dišu na pluća iz Atine i čekaju da se vrati Josip Iličić

Vreme čitanja: 7min | čet. 28.03.24. | 10:13

Razgovarali smo za novinarima koji prate reprezenataciju Slovenije: o njihovom i našem državnom timu uoči susreta na EP

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Slovenije)

Imali su Zlatka Zahovića, Džonija Novaka, Darka Milaniča, Milenka Aćimovića... Da ih dvaput odvedu na velika takmičenja i budu fatalni po nas. Najpre su nas u Belgiji spotakli u grupi Prvenstva Evrope, da bi u kvalifikacijama za Mundijal u Japanu i Južnoj Koreji odoleli i pod Bežigradom i na stadionu Partizana.

Izabrane vesti

Kasnije su za Sloveniju igrali Samir Handanović, Bojan Jokić, Milivoje Novaković, kad se reprezentacija plasirala na Mundijal u Južnoj Africi, što joj je bilo prethodno učešće na velikom takmičenju, posle čega je po našu selekciju bila kobna u kvalifikacijama za EURO 2012. godine (nerešeno u Beogradu i poraz golom Vršiča sa pola terena). Da, igrali smo nedavno i u Ligi nacija i bolje prošli (4:1, 2:2), međutim, to nije nadmetanje koje izaziva posebne emocije. Ni izbliza kao učešće na završnom turniru kontinentalnih selekcija, na kome će nam opet biti rival.

I ko sme da se zakune da ćemo dobiti Slovence 20. juna na Alijanc areni, u potencijalno presudnoj utakmici za plasman u eliminacionu fazu EP u Nemačkoj? Posebno posle uverljivog izdanja i pobede nad Portugalom.

„Imale su prethodne generacije možda kvalitetnije pojedince, ali ova ima ono što nam je dugo nedostajalo – timski duh. Jeste fraza, ali momci su vođeni geslom musketara: svi za jednog, jedan za sve. Svesni smo da je basen kvaliteta plitak, da nije kao kod Engleza, Danaca ili vas Srba, ali zato znamo šta imamo i to koristimo. Svi su u funkciji reprezentacije“, pojašnjava Andrej Miljković, novinar Ekipe, uticajnog dnevnog sportskog lista iz Ljubljane.

Miljković kaže da je još od 2006. zadužen da prati aktivnosti selekcije, uverava da od 2009. nije propustio nijednu utakmicu državnog tima i zato je kredibilan da oceni mogućnosti pred EURO.

„Najviše mi se dopada raspored, činjenica da ćemo sa Englezima igrati tek u trećem kolu, a vi u prvom. Mogu samo da pretpostavim koliko će biti motivisani na startu i onda ne bih voleo da mi budemo preko puta. A zamisli, molim te, ne krene im kako su očekivali, nakače im se mediji onakvi kakvi su na Ostrvu, podžapaju se međusobno, krenu da prave pi... Znamo da na turniru nema slabe reprezenatcije i naša šansa je da pokušamo da iskoristimo eventualni nemir u nekoj od njih“.

Da li u u srpskom timu?

„Deluje mi da Srbija ima problem sama sa sobom. Nemoguće je koliko tu kvaliteta staje, a kako je malo prikazala u poslednje vreme i kako se nekad taktički raspadne. To mi nije jasno. Hvala Bogu, nemate sad Švajcarsku za rivala, jer mi se činilo da ste u Kataru samo čekali tu utakmicu kao osvetu za Rusiju. I prošli ste loše. S druge strane, moram priznati da imate pojedince u stanju da potezom reše meč, kao što je Tadić, jer je – Bog! Sve vidi na terenu. Drugi igrač koji unosi paniku u odbranu rivala je Mitrović. Možemo samo da priželjkujemo da će biti smanjen dotok lopti u kazneni prostor. Ako neka sleti njemu na glavu – gotovi smo“.

Kao što Slovenci vide kapitena i najboljeg strelca kao pretnju, tako i mi gledamo njih najviđe kroz prizmu Jana Oblaka i Benjamina Šeška.

„Ne bih sebi dozvolio da budem u koži selektora Matjaža Keka, ali navijački moram da kažem da je Adam Gnezda Čerin moj omiljeni igrač. Predstavlja pluća našeg tima. Dišemo zbog njegovog ’prljavog posla’ na sredini terena“, dodao je Miljković.

Povoljna okolnost za Slovence je što je Gnezda Čerin (strelac protiv Portugala) jedan od trojice igrača iz Panatinaikosa, gde imaju još Benjamina Verbiča i Andraža Šporara.

„Malo me brine što je dolaskom Fatiha Terima za trenera Šporaru očigledno smanjena minutaža. To može da bude loše pred EURO“, smatra Nejc Grilc iz Dela, najuglednijeg slovenačkog dnevnog lista. „Špoki i Beni (tako zove napadački tandem Andraž Šporar - Benjamin Šeško) se sjajno razumeju, dopunjuju, odlični su bili u kvalifikacijama i ako se to poremeti zbog minutaže Andraža... Mada, imamo Žana Vipotnika. Nema veze što je u Drugoj ligi Francuske, i dalje je dobar špic“.

Grilc podseća da će turnir u Nemačkoj biti prvi na kome će se Slovenija pojaviti posle Mundijala 2010. u Južnoj Africi.

„U međuvremenu smo, sigurno, imali bolje igrače, ali ovakav timski duh – nismo. Deset godina pratim šta se dešava u reprezentaciji i odavno nije bila dobra grupa ljudi, bez ijednog skandala, afere, zavisti. Čini mi se da svakom protivniku možemo da damo gol ili dva, jer napred imamo špiceve sposobne za to. Kao što vi imate Mitrovića i Vlahovića, eto, to su za nas Špoki i Beni. E, sad: koliko razumem vaši špicevi nisu baš do kraja kompatibilni. Naši sarađuju odlično i baš se uzdam i njh“.

Pod pretpostavkom da će Engleska biti prva u Grupi C, izvesno će biti gužva za drugo mesto.

„Ako Slovenija izvuče nerešeno sa Dancima biće u dobroj poziciji i onda će u direktnom duelu sa Srbijom odlučivati ko bi mogao i do trećeg mesta, koje može da bude značajno za plasman u osminu finala. Desi li se da dobijemo Dansku, onda sam siguran da će Kek protiv vas igrati zatvoreno i čekati vas“, smatra Grilc.

Na utakmici sa Portugalom se videla ideja selektora Matjaža Keka koja će verovatno biti primenjena i na Prvenstvu Evrope: da sa velikim brojem igrača stoji u defanzivnom bloku, a onda iz nekoliko dodira prenese loptu na polovinu protivnika i iskoristi snalažljivost bilo napadača, bilo igrača sredine terena, jer su se u utorak veče iz drugog plana kao strelci pojavili Adam Gnezda Čerin i Timi Elšnik.

Verujem da ćemo sve utakmice igrati na sličan način, nalik ovoj sa Portugalom. Jedina nam je šansa da budemo čvrsti, kompaktni, dobro postavljeni, da suzimo protivniku prostor. E, onda mogu da se osvoje bodovi. Uostalom, takvi smo bili u kvalifikacijama i kolektivno opredeljenje nas je dovelo do uspeha“, podseća Jože Okorn iz ljubljanskog Dnevnika.

Sve je to prepoznatljiv Kekov stil, koji je naišao na odobravanje u državi od svega 2.100.000 stanovnika.

„Ranije smo imali problema, od okupljanja, preko treninga, do utakmice. Matjaž Kek je uveo disciplinu i igrači ga prate. Doduše, bila su mu potrebna dva ciklusa da bi ovo napravio. U prvom nije uspeo, jeste potrošio vreme, ali je dobio nagradu u ovom drugom. Deca kojoj je verovao su sazrela, odbrana mu je čvrsta, pred golom (Oblak) i u napadu (Šeško) ima kvalitet iz Lige šampiona i funkcioniše“.

Kod nas kao da je obrnuto: jer smo na početku selektorskog mandata Dragana Stojkovića uzleteli, a sve posle toga predstavlja slobodan pad.

„Ne umem da objasnim šta vam se desilo... Kvalitet je tu, posebno u napadu preliva, Mitrović je igrač koji „ubija“ za gol i uvek bih ga birao u svoj tim. Samo, to mora da bude baš tim, a da ne preovladaju privatni ili lični interesi. Toga kod nas nema“, uverava Jože Okorn.

Možda je to pitanje mentaliteta, a baš na tom talasu zanimljivo je zapažanje Jožea Pepevnika iz Radio Slovenije.

„Ova generacija nema kompleks ni pred Balkancima, ni pred Skandinavcima. Ranije smo znali da pokleknemo pred selekcijama iz nekadašnje Jugoslavije, ali to više ne postoji. Sa Danskom smo igrali u kvalifikacijama i dobro smo izgledali u Ljubljani. Zvog načina na koji smo organizovani, uveren sam da Slovenija ima veliku šansu da osvoji makar treće mesto i da će zbir bodova biti dovoljan za osminu finala (četiri najbolje trećeplasirane reprezenatacije će se pridružiti pobednicima grupa i drugoplasiranim)“.

Pomalo neočekivano, Slovenci bi pred EURO mogli da dobiju veliko pojačanje. U pitanju je – Josip Iličić.

„Sve se glasnije priča o tome. Znate za sve probleme koje je prošao poslednjih godina, od 2021. nije igrao ni za reprezentaciju, ali se vraća. I dobar je. Evo, u Mariboru je od početka kalendarske godine odigrao šest utakmica i zaslužan je, što pogocima, što asistencijama, za šest golova. Naravno, još nije spreman maksimalno, međutim, za 15 do 20 minuta u mečevima na nemačkom tlu bi mogao da bude koristan. Klasa“, dodaje Pepevnik.

Slovenci su protiv Portugala imali među startetima dvojicu fudbalera iz domaće lige. Žan Karničnik je desni bek Celja (lidera prvenstva) i zatvorio je Žoao Feliksa, dok je Timi Maks Elšnik iz Olimpije (drugoplasirana) pečatirao pobedu golom. Projektovani su da počnu i mečeve na EP, na kome će imati više defanzivnih zadataka nego u lokalnom prvenstvu.

„Moramo biti realni, posle 24 godine ćemo se pojaviti na završnom turniru najboljih reprezentacija Evrope. Za nas je sam plasman odličan rezultat. Bod ili dva da osvojimo – bio bih zadovoljan“, znatno umereniji u očekivanjima od kolega je Luka Cotič iz Šport TV.

Ni on se ne usuđuje da prognozira ishod duela u Minhenu za manje od tri meseca, ali se nada da bi mogao biti efikasan.

„Vi imate Mitrovića i Vlahovića, a mi Šeška i Šporara. Kvalitetna ste reprezenatcija, pojedinačno verovatno i bolja, ali naša prednost bi mogla da bude kompaktnost. Baš smo čvrsti i teško nam je dati gol“, dodao je Cotič.


tagovi

Fudbalska reprezentacija SlovenijeJosip Iličićfudbalska reprezentacija SrbijeAndraž ŠporarBenjamin Šeško

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara