Dragan Žarković
Dragan Žarković

Žarković vodi Pazarce protiv TSC-a: Imam crtu pobednika

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.04.24. | 12:16

"Počeo sam da se bavim trenerskim poslom kako bih pokušao da promenim sve ono što mi se kao igraču nije svidelo", veli starosedelac u stručnom štabu Plavih sa Jošanice

Tačno 11 godina nakon što je u Smederevu (0:0) debitovao u poslednjoj liniji Novog Pazara tokom druge sezone popularnog kluba u elitnom rangu, rođeni Beograđanin Dragan Žarković se na istoj adresi oprobao u stručnom štabu superligaša kao prvi pomoćnik Siniše Dobrašinovića.

U međuvremenu je Beranac sa kiparskom diplomom pomalo iznanađujuće ostao bez posla na obalama Jošanice i Raške, a ista sudbina je posle serije loših rezultata zadesila i njegovog naslednika Igora Matića. Žarković je i dalje tu, željan usavršavanja i dokazivanja. Kao glavkokomadujući po pitanju struke sprema sa za prvi takav zadatak u Mozzart Bet Superligi i današnje gostovanje silnog TSC-a na Gradskom stadionu (16.30, Arena Sport 1 Premium), u okviru 28. kola Mozzart Bet Superlige. Posao će pokušati da mu olakša asistent i nekadasnji saigrač Irfan Vusljanin, dugo vremena kapiten Pazaraca, a trenutno angažovan u timu do 19 godina, koji je član Omladinske lige Srbije.  

Izabrane vesti

"Mlad sam trener, koji ne voli previše da priča o sebi. Lepo se osećam u ovoj ulozi, ali ne bih da žurim. U trenerskom poslu i životu nije dobro kad mnogo poletiš, kad misliš da sve znaš. Lepo veli Svetislav Kari Pešić – kad pomisliš da si genije, onda si budala. S jedne strane sam jako skroman, a s druge sam i kao igrač uvek bio lider. Imam tu neku crtu pobednika", priča Žarković za Mozzart Sport.

U sezoni 2021/22 odradio je samostalno jedan zadatak i vodio Bačku protiv Javora iz Ivanjice u Prvoj ligi Srbije. Kao šef struke Novog Pazara ponašaće se protiv TSC-a, možda i na gostovanju Partizanu u Humskoj. Posle će na klupu morati neko sa UEFA profi licencom, koju 37-godišnji Žarković još uvek ne poseduje. To ga ne sprečava da konstantno radi na sebi.

"Osam meseci u Novom Pazaru je brzo prošlo. Dosta se radi, pogotovo s moje strane. Mlad sam trener, došao sam ovde da se razvijam i učim. Od svakog može nešto da se nauči. Imao sam sreću da radim sa Dobrašinovićem, kojeg sam poznavao sa Kipra. Potom je došao Matić i odmah smo 'kliknuli' što se tiče poimanja fudbala. Nekako su mi emocije pomešane, pogotovo što sam sa igračima stekao jako dobar odnos. Moja prvenstvena želja je da pokušam da im pomognem koliko god mogu, što sam im i rekao. Ne kažem da to nije radio Matić. Naprotiv, ostavio im je sve. Isto i Siniša. Nekada moraš imati sreće, kako je govorio moj bivši trener Simo Krunić. Ta sreća je neophodna. Milion faktora, o kojima sad ne bih da pričam, uticalo je da smo tu gde se trenutno nalazimo".

Kao igrač je mnogo puta osetio gorčinu položaja u kojem su trenutno fudbaleri u plavo-belim dresovima. U trenucima kada dizgine plej-ofa polako klize iz ruku, potrebno je pronaći izlaz."Počeo sam ovim poslom da se bavim kako bih pokušao da promenim sve ono što mi se kao igraču nije svidelo. Stvarno je drugačije sa aspekta trenera nego igrača, a ja nemam puno trenerskog iskustva. Imam neku ideju. Momci su za svaku utakmicu motivisani, grupa je jako dobra. Oni su najmanje krivi. Možda nekima sa strane momci izgledaju drugačije, deluje im da neki od njih neće da pruže maksimum, ali to nije tako. Verovatno smo ih za neke utakmice nešto malo lošije spremili, a deo tog stručnog štaba sam bio i ja. Polazim od nas, iako je bilo i drugih faktora. Gol Voždovca u poslednjem minutu na našem stadionu nas je dotukao. Da ne širim dalje priču u tom pravcu, nije ni mesto ni vreme".

Locirao je mogući problem:

"Osim nekolicine iskusnijih prvotimaca, ostali nisu bili u prilici da se bore za nešto, a onda se suoče sa pritiskom da moraju da budu gore i izbore Evropu na krilima Adema Ljajića, Marka Šćepovića i Sejdube Sume. Možda je za igrače, takođe i za nas u stručnom štabu, to bio veliki zalogaj. Jedna pobeda, jedan pozitivan rezultat bi nam mnogo značio. Tako se najbolje prevazilaze ovakve situacije. Daćemo sve od sebe da se iz ovoga izvučemo", kaže Žarković.

----

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Milan na San Siru, Barsu na Nou Kampu, PSŽ na Parku prinčeva?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

----

TSC u strahovitom naletu možda i nije najidealniji rival za nekoga na superligaškom početku.

"Za trenera nikad nije idealan trenutak, ali mora uvek da bude spreman. Ja sam spreman i nadam se najboljem. Sledi nam jako kompleksna utakmica. Oni su dobri kao pojedinci, ali ih posmatram isključivo kao tim. Ne mogu da se pomirim da je neki njihov igrač kvalitetniji od našeg. Takav pristup sam imao i dok sam igrao. S druge strane, nemam dilemu da je TSC, uz Voždovac, najorganizovanija ekipa u ligi. Dobro organizovan klub zahteva organizovanog trenera u svim fazama igre. Nemoguće je da TSC vodi trener bez jasne vizije. Kad kažem organizovan, ne mislim loš ili dobar. Imate dobre trenere, poput Marka Neđića, što vole kontrolisani haos. Lazetića smatram za jednog od najboljih trenera u ligi i potrebno nam je što više takvih, ali i klubova spremnih da istrpe trenere. Ima ih dosta talentovanih, o igračima već da ne govorim. Za neki uspeh u životu treba vreme, a i u fudbalu. Pogotovo se to osnosi na fudbal kakav igra TSC. Kompleksno je i zahtevno, treba ozbiljan stručni štab. Ako nastavimo ovako da menjamo trenere, nećemo izaći na dobar put. Ni u Evropi nije bajno. U elitnoj diviziji Francuske imate 13 odsto više smena nego prošle godine, a da ne pričamo o manjim ligama. Nema se strpljenja", stavlja tačku Dragan Žarković.

Ide mu na ruku što računa na kompletan kadar, izuzev defanzivca Luke Čermelja. Istina, lucidni Sejduba Suma na poluvremenu je napustio Banovo brdo zbog lakše povrede, dok je štoper Omar Fajed nešto duže ostao u Egiptu nakon obaveza u nacionalnoj selekciji do 23 godine.

NOVI PAZAR (4-3-3): Mirković – Bojat, Sise, Azemović, Anan – Islamović, Momčilović, Ljajić – Adešina, Šćepović, Karaklajić.

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, 28. KOLO

Utorak

16.30: (3,25) Novi Pazar (3,35) TSC (2,25)

18:30: (2,20) Vojvodina (3,40) Čukarički (3,30)

19:00: (1,55) Železničar (4,00) Radik (6,50)

Sreda

16.30: (2,50) Mladost Lučani (3,30) Radnički 1923 (2,85)

16.55: (7,50) Voždovac (4,40) Partizan (1,45)

18.30: (2,45) Spartak ŽK (3,15) Radnički Niš (3,05)

19.00: (1,10) Crvena zvezda (11,0) IMT (18,0)

Četvrtak

17.30:(1,90) Napredak (3,40) Javor (4,30)


     



tagovi

FK Novi PazarDragan ŽarkovićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara