©Starsport
©Starsport

Železničar novi član Mozzart Bet Superlige: Posle Traktora i Dizelka stigla u elitu

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.05.23. | 19:14

Pančevci pobedom nad Radničkim (3:0) zaokružili sjajan trogadišnji period tokom kojeg su napredovali dva ranga

Nedelju dana posle IMT-a, svoje mesto u Mozzart Bet Superligi matematički je obezbadio i Železničar koji je pobedom nad novobeogradskim Radničkim (3:0) stekao nedostižnu prednost u odnosu na prvog pratioca Grafičar. Izabranici Vladimira Gaćinovića uspeli su na terenu preko puta Studentskog grada da već u prvom poluvremenu reše pitanje pobednika i pobedom posle tri vezana remija overe davno očelivanu kartu za elitu.

Ono što Pančevcima nije pošlo od ruke prethodne sezone kada su prvo ispustili direktan plasman u superligaško društvo, a potom i protiv Radničkog iz Kragujevca u baražu propustili popravni, ove sezone su postigli tri kola pre kraja takmičenja. Nagoveštaj velikog slavlja predstavljao je gol Saše Tomanovića u 11. minutu, a već u 25. Nikola Lainović je udvostručio prednost i trasirao utakmicu u željenom smeru. Dva gola prednosti ispostavila su se kao dovoljna za pobedu koju je ukrasio Strahinja Jovanović, a koja je bila dovoljan uslov za overu plasmana u Mozzart Bet Superligu pa se Dizelka sa 65 bodova na kontu (11 više od Grafičara) izborila za istorijski izlazak na elitnu domaću fudbalsku pozornicu.

Izabrane vesti

Tim koji je u sezoni 2020/21 prvi put stekao privilegiju izlaska na savezni nivo u trećoj godini na prvoligaškoj sceni uspeo je da napravi novi iskorak. Prethodne sezone Pančevci su se kao trećeplasirani izborili za baraž i već tada potvrdili superligaške ambicije i kvalitet, a posle neuspeha u dvomeču sa Radničkim 1923 usledila je dodatna reorganizacija.

Železničar je sezonu počeo sa Igorom Savićem na klupi, strategom koji je između dva duela sa Kragujevčanima preuzeo kormilo od Dragana Perišića, ali se doskorašnji strateg Rada u pančevu zadržao do šestog kola kada je komandnu palicu predao Tomisalvu Siviću.

Strateg koji je predvodio Dizelku tokom najvećeg dela aktuelne sezone posle tri vezana poraza u drugoj polovini marta rastao se klubom, a posao na putu do elite dovršio je Gaćinović od čijeg dolaska Pančevci ne znaju za poraz.

U timu čiji su nosioci na putu do uspeha bili igrači superligaškog kalibra i bogatih biografija poput kapitena Mladena Živkovića među stativama i defanzivca Saše Tomanovića, na putu do superligaške vize afirmisao se niz moladih igrača na čelu sa prvim strelcem Dariom Grgićem. Igrač koji je stigao iz Čukaričkog čak 13 puta je tresao mreže rivala i nametnuo se kao lider mladih fudbalera sa važnom ulogom u Pančevu među kojima su još i Aleksandar Đorđević, Marko Konatar, Bojan Balaž, Mirko Milikić, Mateja Zuvić, Stefan Obradović...

Na putu do overe superligaške vize Železničar je poneo i epitet tima sa najčvršćom odbranom uz samo 28 primljenih golova, dok je ofanziva sa 56 pogodaka druga u prvoligaškoj konkurenciji (iza Grafičara sa 62).

Istovremeno, u plej-ofu Mozzart Bet Prve lige svoje utakmice odigrali su i Grafičar i IMT. Traktoristi su očigledno opijeni plasmanom u elitu rasterećeno izašli na megdan Inđiji pa posle poraza 0:2 ostaju na samo bod prednosti u odnosu na Železničar, dok je Zvezdina filijala iza juga Marakane stigla samo do boda protiv Jedinstva (1:1).

MOZZART PRVA LIGA SRBIJE – 34. KOLO

PLEJ-OF

Petak

Radnički SM - RFK Novi Sad 4:2 (2:1)

/Obuja 15, 66, Čarapić 20, Ilić 64 - Mladenović 28, Balabanović 84/

Subota

Inđija - IMT 2:0 (1:0)

/Desančić 7, Radosavljević 83/

Grafičar - Jedinstvo UB 1:1 (1:1)

/Ivelja 22 - Mijatović 25ag/

Radnički NB - Železničar 0:2 (0:2)

/Tomanović 11, Lainović 25/

PLEJ-AUT

Petak

Zlatibor - Trajal 2:0 (1:0)

/Vrbić 26, Veličković 51/

Subota

Loznica - Rad 3:0 (2:0)

/Damnjanović 39, 41, Komarčević 57/

OFK Vršac - Mačva 2:2 (2:2)

Nedelja

17.00: Metalac - Sloboda



tagovi

Železničar PančevoMozzart Bet Prva liga SrbijeMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara