(©Starsport)
(©Starsport)

Živ je derbi, umro nije!

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.03.24. | 09:50

Sve što uvek želimo od duela Zvezde i Partizana – dobili smo

Bravo! I za crveno-bele i za crno-bele! I za fenomenalan ambijent na „Marakani“. Prošao je 172. večiti derbi (2:2) i bio je – za uživanje. Apsolutno uživanje, uz pritisak na 200 za navijače i jednog i drugog kluba gledajući tok meča. Ali, to je valjda i suština utakmice koja je odavno ponela naziv najveće svetkovine srpskog fudbala. I najzad je taj epitet opravdala.

Sve ono što smo oduvek želeli od duela naša dva najveća kluba – dobili smo. Godinama unazad, deceniju, uglavnom su išli komentari kako je derbi bio loš, bez šansi, bez golova, sa mnogo opreza i još više „tuče“ na terenu. Da prosto, nije imalo šta da se vidi. Komentari „vratite mi dva sata života“ su uglavnom dominirali nakon duela Zvezde i Partizana ili obrnuto u poslednjih desetak godina.

Izabrane vesti

Jesenji u Humskoj je bio dosta dobar. Ovaj u subotu veče na drugoj strani Topčiderskog brda – fenomenalan.

Najpre, atmosfera pre derbija je bila sjajna, podsetila je na neka stara vremena kada se za mečeve Partizana i Zvezde ili obrnuto tražila karta više, kada se nedelju dana pre utakmice samo o njoj pričalo. Nezapamćena euforija je drmala obe strane istog brda pred 172. sudar „večitih“. Dok je tradicionalno „Marakana“ puna pristalica crveno-belih boja, ovog puta su i fanovi crno-belih pravili redove da bi kupili kartu za jug ili istok. Ne pamti se kada ih je bilo više na komšijskom stadionu. Na koncu zvaničan podatak - 48.211 gledalaca!

Da, bilo je nemilih scena, kad bi mogao da se izbaci taj deo sa lomljenjem i paljenjem stolica, koji je postao deo repertoara i za jedne i za druge kad idu u goste. Taj deo je zaista suvišan.

A, na terenu – ludnica. Od prve sekunde. Da ne prepričavamo sad tok meča, ko ga je propustio, ima razloga da žali. Jer, sad je stvarno imalo šta da se vidi. Ma, ne da se vidi, nego nije bilo dva minuta praznog hoda na terenu. Zvezda je dominirala, stvorila pregršt šansi, a Partizan iz podređenog položaja uspeo da preokrene i da zapreti da će dobiti derbi. Četiri gola na derbiju nisu viđena od 2017. Onoliko šansi na derbiju nije viđeno verovatno od Bobeka i Mitića...

Jedini ko nije baš zablistao na svetkovini je sudija Pavle Ilić i Savez bi zaista mogao da prestane da izmišlja rupu na saksiji i da počne da delegira najbolje za derbi, a ne debitante. Šesti sudar „večitih“ zaredom, šesti debitant sa pištaljkom. Malo je mnogo.

Prošao je 172. i sad jedva čekamo 173. Tek na tom bi trebalo da grmi i seva, jer Partizan i Zvezda ili obrnuto nižu pobede u Mozzart Bet Superligi. Kako stvari stoje, tu će se rešavati pitanje prvaka. Samo da vidimo još na kojem stadionu, a to je, gledajući trend poslednjih godina – krucijalno.



tagovi

FK PartizanFK Crvena zvezda172. večiti derbigrobaridelijeMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara