(@AFP)
(@AFP)

Žuti zid uplašio PSV, Sančo kroz noge Tilu poslao Dortmund u četvrtfinale (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.03.24. | 23:00

Gosti imali nekoliko velikih prilika tokom meča, ali ih je loše otvaranje skupo koštalo

Pričao je Edin Terzić da u Borusiji Dortmund sa pozitivnim osećajem ulaze u revanš osmine finala Lige šampiona protiv PSV Ajndhovena i da očekuje sjajno veče sa navijačima svog tima. I, bio je u pravu. Nemački predstavnik pobedio je goste iz Holandije sa 2:0 i zbog 1:1 u prvom meču plasirao se među osam najboljih u Evropi jubilarni deseti put u svojoj istoriji (računajući i Kup šampiona).

Na krilima raspevane publike sjajno su domaćini otvorili utakmicu. Od starta su krenuli u juriš, što im se isplatilo u 3. minutu kada je Džejdon Sančo pogodio iz šuta sa 17 metara, poslavši loptu kroz noge Gusa Tila, a uz samu stativu gola Valtera Beniteza. Bio je ovo drugi uzastopni meč u kojem se Englez na pozajmici iz Mančester Junajteda upisao u strelce. Pre četiri dana je pogodio u pobedi nad Verderom (2:1), a sada potvrdio da mu baš prija kada igra pred čuvenim Žutim zidom (tribina sa navijačima Borusije). Uostalom, u dresu Borusije je i pružao najbolje partije u karijeri koje su mu leta 2021. donele transfer u Junajted za 85.000.000 evra.

Izabrane vesti

Navijači Borusije odradili su svoj posao onako kako se nadao nekadašnji pomoćnik Slavena Bilića i Lusijana Favra. Popunili su svoju tibinu više od pola sata pre utakmice i počeli pesmom da hrabre svoje fudbalere, a dekoncentrišu protivničke. Imao je i PSV brojnu podršku u Nemačkoj, ali nedovoljno da parira raspevanim domaćinima. U takvoj atmosferi Terzićevi izabranici dobili su dodatnu injekciju samopouzdanja, dok su Bošovi na teren istrčali u grču i tek nakon pola sata zaigrali nalik izdanju iz prvog meča, kada su bili bolji, ali nedovoljno da bi pobedili. Večeras nisu uspeli ni do remija za predoužetke, a nakon velikog promašaja kapitena Luka de Jonga u trećem minutu nadoknade konačan udarac zadao im je Marko Rojs kaznivši grešku 18-gošnjeg rezerviste Babadija koji se neočekivano našao u zadnjoj liniji svog tima, s obzirom na to da ima daleko ofanzivniju ulogu na terenu.

Tek nešto više od jednog minuta po početku utakmice trebalo je igračima Borusije Dortmund da dođu do dve velike šanse. Prvo je Brantu pobegla lopta, a onda u nastavku akcije Benitez sjajno odbranio Malenov šut. Bila je to najava vođstva domaćeg tima, pošto je nepunih 120 sekundi kasnije Džejdon Sančo pogodio za 1:0. Izuzetno lukavo šutirao je Englez - po zemlji, u bliži golmanov ugao. Možda je Valter Benitez mogao i bolje da reaguje, ali nije imao dobar pregled situacije od svojih saigrača koji su se nalazili između njega i Sanča.

Nova opasnost po gol PSV-a usledila je desetak minuta kasnije. Malen je sjajno sa desne strane iz prve poslao loptu za Filkruga, koji je takođe bez oklevanja šutirao gađajući dalji ugao, međutim, nedovoljno dobro.

U tim trenucima Dortmund je imao apsolutnu kontrolu nad dešavanjima na terenu. Lopta je uglavnom bila na polovini rivala, koji je prvi put, ali bez veće opasnosti, pred gol Borusije došao nakon 15 minuta.

Probudio se, ipak, PSV na isteku pola sata igre, podigao linije tima ka golu Borusije i u nekoliko navrata primorao Kobela na intervencije. Najopasnije bilo je posle oštrog šuta Bakajoka, kada je sa desne strane ušao u sredinu, ali je Švajcarac među stativama gola domaćeg tima bio odlično postavljen. Kao i u još nekoliko navrata tokom meča, posebno u drugom poluvremenu kada su gosti bili ti sa inicijativom, ali nisu uspeli da ju je iskoriste.

Strelac pogotka za Borusiju Dortmund u prvom meču, Doneli Malen, i u revanšu je bio inspirisan protiv svog bivšeg kluba. Često je predstavljao opasnost po Filipovce, a blizu pogotka bio je u finišu prvog poluvremena kada je snažno šutirao iskosa sa desne strane, ali pored gola.

I drugo poluvreme počelo je brzom šansom za BVB. Opet preko Malena, ovaj put je on bio taj koji je šutirao kroz noge protivničkom igraču (Destu), ali je u toj situaciji Benitez bio mnogo oprezniji nego u trećem minutu.

Iako su u drugom delu meča uspeli da budu dosta opasniji nego u prvom, u velikoj meri zahvaljujući ulasku Lozana umesto Tila nakon prvog poluvremena, gosti nisu uspeli da pronađu put do Kobelove mreže. U 53. minutu ih je u tome sprečila stativa nakon Lozanovog šuta sa dvadesetak metara, dok se u trećem minutu nadoknade obrukao Luk de Jong, prebacivši gol iz pozicije iz koje je morao da pogodi. Prethodno je veliku priliku imao i Bakajoko (71. minut), kada je majstorski okrenuo Humelsa i bacio ga na zadnjicu, ali mu je Kobel odlično odbranio šut.

Činilo se da su sav posao domaćini završili u 77. minutu nakon što je Niklas Filkrug po drugi put zatresao mrežu PSV-a, međutim, na asistenciju VAR sobe sudija Danijele Orsato je poništio gol. Morao je Žuti zid još neko vreme da se preznojava, strepeći da bi Terzićevi izabranici mogli da pokleknu pod sve češćim naletima gostiju.

Kaznu za propuštene šanse kolegama iz Ajndhovena Dortmundovi fudbaleri su, ipak, servirali u poslednjim trenucimam meča. Možda ukupno gledano nisu ostavili bolji utisak od rivala, ali su na najbolji način iskoristili prednost domaćeg terena i sada čekaju žreb četvrtfinalnih parova u petak.

LIGA ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE (REVANŠ)

Borusija Dortmund - PSV Ajndhoven 2:0 (1:0), prvi meč 1:1

/Sančo 3, Rojs 90+5/

Dortmund (Nemačka)

Stadion: Vestfalen

Sudija: Danijele Orsato (Italija)


LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

Arsenal - Porto 4:2 posle penala (1:0, 1:0), prvi meč 0:1

/Trosar 41/

Barselona - Napoli 3:1 (2:1), prvi meč 1:1

/Lopes 15, Kanselo 17, Levandovski 83 - Rahmani 30/

Sreda

Atletiko Madrid - Inter penalima 3:2 (2:1, 1:1), prvi meč 0:1

/Grizman 35, Depaj 87 - Dimarko 33/

Borusija Dortmund - PSV Ajndhoven 2:0 (1:0), prvi meč 1:1

/Sančo 3, Rojs 90+5/

Utorak (05.3.)

Bajern - Lacio 3:0 (2:0), prvi meč 0:1

/Kejn 38, 66, Miler 45+2/

Sosijedad – PSŽ 1:2 (0:1), prvi meč: 0:2

/Merino 89 – Embape 15, 56/

Sreda (06.3.)

Mančester Siti - Kopenhagen 3:1 (3:1), prvi meč 3:1

/Akanđi 5, Alvarez 9, Haland 45+3 - Eljunusi 29/

Real Madrid - RB Lajpcig 1:1 (0:0), prvi meč 1:0

/Vinisijus 65 - Orban 68/



tagovi

Borusija DortmundPSV AjndhovenDžejdon SančoLiga šampiona

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara