Zvanično: Milan će u špicu imati najopasnije džokere Premijer lige

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.07.22. | 16:37

Prvo letnje pojačanje u taboru Rosonera

Od sezone 2015/16, dvojica najefikasnijih džokera u Premijer ligi su (bili) Olivije Žiru i Divok Origi. Francuz je dao 17 golova ulazeći sa klupe, Belgijanac 11.

Od danas će njih dvojica se boriti za minutažu i golove u dresu Milana. Žiru je prošlog leta stigao na San Siro i bio jedan od ključnih igrača u osvajanju titule, a Origi je danas zvanično potvrđen kao novi igrač Rosonera.

Izabrane vesti

Šampion Italije je danas samo ozvaničio posao koji je ugovoren pre nekoliko meseci. Origiju je istekao ugovor sa Liverpulom i kao slobodan igrač se preselio u Milan. Imao je brojne ponude ali su Rosoneri bili najuporniji i direktor Paolo Maldini je ubedio Belgijanca da prihvati ponudu.

Origi je sa Milanom potpisao ugovor do 2026. po kojem će zarađivati 4.000.000 evra neto po sezoni. Na bruto nivou će klub koštati “samo” 5.240.000 evra godišnje. U pitanju su poreske olakšice za klubove koji dovode igrače iz inostranstva. Primera radi, kada bi Milan potpisao Paula Dibalu za 6.000.000 evra neto po sezoni, Argentinac bi ga na bruto nivou koštao čak 11.100.000 evra jer već godinama zarađuje platu u Italiji i ne potpada pod bilo kakve poreske olakšice. Jasno je onda zašto je Origi bio isplativa opcija za Milan. Koštaće ih tek 21.000.000 za četiri godine. Dibala bi ih za isti period koštao blizu 45.000.000 evra…

A osim finansijskih, Milan je imao i jake fudbalske motive da angažuje baš Origija. Istina je da se u Liverpulu nije naigrao u poslednje vreme ali je konkurencija u napadu Redsa zaista paklena. Uvek je i bila dok je Origi bio tu ali je i pored toga ostavio dubok trag na Enfildu.

Bio je strelac nekih kultnih golova kao što su ona dva u čuvenom preokretu (4:0) i eliminacije Barselone u polufinalu Lige šampiona. Postigao je i gol u finalu Lige šampiona protiv Totenhema kojim je Liverpul rešio pitanje prvaka Evrope. Pamte se i golove u 95. minutu protiv VBA, u 96. minutu za pobedu u gradskom derbiju protiv Evertona, u 94. minutu za ludih 5:5 protiv Arsenala… A interesantno je da je minule sezone bio strelac pobedonosnog gola u grupnoj fazi baš protiv Milana (2:1) kojim je Rosonere eliminisao iz Evrope.

Ni u Milanu mu neće biti zagarntovano mesto u prvoj postavi ali će se svakako naigrati više nego u Liverpulu. Žiru će verovatno biti starter ali je u godinama da ne može da iznese celu sezonu. Neizvesno je kakav će biti status Zlatana Ibrahimovića kojem je istekao ugovor. Plan Milana je da mu ponudi saradnju na još godinu dana i da Šveđanin igra po potrebi. Ako sva trojica budu u timu za narednu sezone, Stefano Pioli neće imati probleme kao prošle sezone kada je povremeno morao da pribegava prinudnim rešenjima na poziciji centarfora poput Leaa ili Rebića.

Origi je zvanično prvo pojačanje Milana ovog leta. A očekuje se da ih bude još. Traže se štoper, centrlani vezni i desno krilo.


tagovi

Divok OrigiLetnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara