Dragušin, Galager, Filips, Todibo, Girasi (foto: AFP, Reuters)
Dragušin, Galager, Filips, Todibo, Girasi (foto: AFP, Reuters)

Zvezde januarske pijace koje to nisu: Ne očekujte egzibicije poput Enca i Kutinja

Vreme čitanja: 7min | uto. 02.01.24. | 07:42

Žan Kler Todibo, Radu Dragušin i Kalvin Filips u fokusu nekolicine zvučnijih klubova, šta će Čelsi uraditi sa Konorom Galagerom?

Januar, mesec zimskih čarolija na fudbalskom tržištu. Samo što ne šljašte svake godine izlozi jednakim intenzitetom, niti su klubovi voljni da rasprodaju najbolje fudbalere usred sezone. A ni mnoge mušterije poslovično dubokih džepova se ne odlučuju baš svake zime na šetnju fudbalskim Jelisejskim poljima, ili Petom avenijom.

Setićemo se januarskog dar-mara koji je pre tačno godinu dana napravio Čelsi kupovinom Enca Fernandeza za preko 120.000.000, te ukupnim izdacima od 330.000.000 evra. Nećemo zaboraviti ni Juventusovu kupovinu Dušana Vlahovića s početka 2022. za više od 80.000.000, ili recimo januar 2018. kada je Felipe Kutinjo otišao put Barselone za 135.000.000, a Virdžil Van Dajk stigao na Enfild za 84.650.000.

Izabrane vesti

Ne očekujte slične egzibicije na startu 2024. godine. U fokusu velikana i zvučnijih klubova iz liga petice mahom će biti krpljenje rupa nastalih usled težih povreda i ne deluje realno da ćemo do 31. Januara videte kupovinu skuplju od 50.000.000, 60.000.000 evra. Naravno, prostora za iznenađenja uvek ima.

Pa da krenemo od defanzivaca – oni su ove zime najtraženija roba.

ODBRANA: TODIBO, DRAGUŠIN, ITAKURA...

Veliko premijerligaško nadmetanje sprema se za Žan Klera Todiboa, momka koji ove sezone u tandemu sa vremešnim Danteom čini pravi bedem u zadnjoj liniji Nice. Todibo je jedan od glavnih razloga što Nica uz Inter slovi za najbolju odbranu elitnih evropskih fudbalskih liga, a to nije prošlo ispod radara članovima velike šestorke. Bio je nekadašnji član Barselone sa tržišnom vrednošću od 35.000.000 evra na listi želja Mančester Junajteda i letos i njegovo ime je još tu, ali u prvom planu su trenutno klubovi iz Londona. Totenhem je vrlo konkretno predočio Nici da želi 24-godišnjaka, a prema informacijama francuskog transfer eksperta Santija Aune, u trku se uključio i Čelsi. Stav Orlova sa Alijanc rivijere je da ne žele da rasformiraju duo koji im drži odbranu, ali videćemo hoće li ostati imuni na ponude koje će ima Čelsi i Totenhem predočiti.

Doduše, Sparsi na umu imaju i B opciju za koju je trener Ejndž Postekoglu takođe dao zeleno svetlo sportskom sektoru. Radu Dragušin je ove sezone hit serije A, naročito nakon što je u poslednjem meču 2023. godine pomogao Đenovi da zaustavi Inter na Marasiju. Rumun ima 21 godinu, a statistika pokazuje da ove sezone nema boljeg skakača u Seriji A. Ko je ispratio duel Đenove i Intera, mogao je da se uveri da je nekadašnji štoper Juventusa visokoletač – bio je permanentna opasnost u skoku, postigao gol glavom, stavio u džep jednog od najboljih napadača lige Markusa Tirama. Šuškalo se po italijanskoj i evropskoj štampi poslednjih dana kako je na Dragušina bacila oko i Barselona, interesantan je Rumun i Napoliju koji od prodaje Kima Bajernu nije pronašao novog komandanta odbrane, a navodno ga prati i Mančester junajted. Cena? Đenova ga neće pustiti ispod 30.000.000 evra iako ga je minulog leta platila Staroj dami 5.500.000.

KOGA VELIKANI JURE OVE ZIME?

Na glasu je ove zime i Ko Itakura, štoper Borusije Menhengladbah. Prema navodima Fabricija Romana, Liverpul je u više navrata ove sezone slao skaute da gledaju Japanca, na kojeg takođe motri i Totenhem budući da je Postekoglu svojevremeno želeo da ga dovede u Seltik.

Todibo i Dragušin deluju kao dvojica štopera sa najvećim šansama da promene sredinu i naprave iskorak u karijeri, ali nisu jedini oko kojih se poslednjih nedelja diže prašina. Kolaju priče o potencijalnom povratku Rafaela Varana u Real Madrid koji posle teških povreda Edera Militaa i Davida Alabe mora da reaguje. Jedan od Realovih pikova je i Sportingov Gonsalo Injasio, a pojedini engleski mediji spekulišu da je i Portugalac pod budnim okom Liverpula. Takođe, u Italiji se krije 20-godišnji biser koji igra za Atalantu, ali je već neko vreme u orbiti velikih klubova. Đorđo Skalvini blista u Bergamu, odavno Italija nije imala talentovanije dete. Letos ga je hteo Inter, ali je bio preskupa opcija, sada ga prate Real Madrid i Bajern, ali veća je verovatnoća da njegov potpis pojure na leto. Tržišna vrednost mu je već narasla na 40.000.000 evra.

SREDINA TERENA: GALAGER JE ŠANSA ZIME?

Za Kalvina Filipsa u timu Mančester Sitija nema mesta. Jasno je to bilo i letos kada je Pep Gvardiola doveo Mateusa Nunesa i Matea Kovačića. Defanzivni vezista kojeg su Građani leta 2022. platili Lidsu 49.000.000 evra dobio je zeleno svetlo da napusti Etihad. Danima je Juventus bio glavni interesent da Kalvina Filipsa preseli iz Mančestera, ali prema pisanju britanskog Telegrafa, u trku se uključio Pari Sen Žermen, a svoju poteru je intenzivirao i Njukasl. Imajući u vidu da je od dolaska u Siti (dobrim delom i zbog teže povrede) proveo manje od 900 minuta na terenu, teško je verovati da šampion Engleske može da povrati uloženi novac. Pritom je Filips pre mesec dana ušao u 29. godinu života.

Jedan od najvećih transfera ove zime mogao bi da bude odlazak Konora Galagera iz Čelsija. Standardno igra Galager kod Maurisija Poketina (19 od 20 mečeva u Premijer ligi) i jedini je igrač u ligama petice sa 20+ stvorenih šansi, 20+ uspešnih driblinga, 20+ dodira u kaznenom prostoru rivala, 20+ dobijenih duela, 20+ uspešnih startova i 20+ presečenih lopti. Devojka za sve koju bi Čelsi pustio za oko 55.000.000 do 60.000.000 evra.

Možda deluje nelogično imajući u vidu da Galager nosi kapitensku traku i počinje utakmice, ali Atletik uverava da je tako. Englez je ušao u poslednjih 18 meseci ugovra i trenutno nema niti pregovora, niti bilo kakvih naznaka o produžetku. Pritom, Plavci moraju da dovedu u red finansijske knjige, a Galager je igrač od kojeg bi klub mogao da dobije ozbiljnu novčanu injekciju. Prošlog januara odbio je Everton, letos nije želeo u Totenhem koji ga i dalje prati, kao i Njukasl.

U Premijer ligi, odnosno Londonu, stanuje još jedan fudbaler čiji bi transfer mogao da bude jedan od pompeznijih ove zime. Ipak, veća je verovatnoća da Žoao Paljinja ostane u Fulamu nego da napusti Krejven Kotidž. Doduše, rastanak Kotidžersa sa Portugalcem nije nemoguć. Bajern ga je želeo i u smiraj letnjeg prelaznog roka, ali nije uspeo da ga dovede. Potencijalni januarski transfer mogao bi da zavisti od toga hoće li Fulam potpisati Fluminenseovu radilicu Andrea. U tom slučaju, odlazak Paljinje na Alijanc arenu bio bi realniji. Arsenalu je Portugalac interesantan, ali ne razmišlja o kupovini pre leta, Liverpul trenutno nije u igri za njegov potpis.

NAPAD: SERU GIRASI - JEFTINA GARANCIJA GOLOVA

Nema igrača u najboljim evropskim ligama koji je ove sezone tako neočekivao eksplodirao kao Seru Girasi. Čuda pravi golgeter iz Gvineje u dresu Štutgarta, iz 14 ligaških mečeva ima 17 pogodaka, a kada je obelodanjeno da u ugovoru ima izlaznu klauzulu od 17.000.000 evra, Evropa se raspomamila. Jedan za drugim počeli su da staju u red Milan, Mančester junajted, Totenhem…

Rosoneri su do sada bili najkonkretniji u razgovorima sa bundesligašem, ali nisu ni oni sami presekli da li će nagaziti gas, ili povući ručnu. Mnoge dileme postoje u sportskom sektoru Milana koji je isprva planirao da malo i preplati Girasija kako bi privoleo Štutgart da mu omogući plaćanje u ratama. Ali jedan od problema je što Girasi tokom januara ide na Afrički kup nacija, a drugi detalj zbog kojeg na San Siru vagaju jesu sve plodonosnija izdanja Luke Jovića zbog kojih se Žofri Monkada i Đorđo Furlani pitaju da li im je uopšte neophodan novi špic ove zime. Neka imena potencijalnih interesenata za Girasija još nisu obelodanjena, ali budite sigurni da situaciju prati još sijaset klubova.

Početkom decembra sada već prošle godine, BILD je najavio trampu zime Džejdon Sančo iz Mančestera u Dortmund, Donjel Malen u suprotnom smeru. I dok je pitanje trenutka kada će jedno od najvećih razočaranja u istoriji Junajteda napustiti Old Traford, ipak nelogično zvuči da će Crveni Đavoli posegnuti za Malenom koji ne pravi veliku razliku ni u Bundesligi, poslovično vrlo plodonosnoj za napadače. Ipak, nekolicina premijerligaša prati Holanđanina, a njima cena od oko 30.000.000 evra nije papreno visoka.

GOLMANI: ARON RAMZDEJL NIJE SREĆAN

Prošle sezone standardan je bio Aron Ramzdejl među stativama Arsenala, branio je na svih 38 utakmica, u 14 navrata sačuvao mrežu netaktnutom pomogavši Tobdžijama da u završnici prvenstva budu konkurentni za titulu koju na kraju ipak nisu osvojili. A onda je letos Mikel Arteta doveo iz Brentforda zemljaka Davida Raju, stvorio nezdravu konkurenciju na Emiratima i bacio u senku nezadovoljnog Engleza koji uglavnom sedi na klupi. Ramzdejl želi da brani i ne bi bilo iznenađujuće da ovog januara promeni sredinu, makar to bila I pozajmica. Deluje da bi bio idealno rešenje za Njukasl koji je zbog teške povrede ostao bez Nika Poupa.

U centru pažnje ove zime mogao bi da bude i David De Hea koji nema posao već pola godine, otkako se letos rastao sa Mančester Junajtedom. On bi takođe mogao da bude rešenje za gol Njukasla, ali činjenica je da je golman takvog renomea iskustva, naročito kao slobodan agent interesantan mnogima.

KOGA OSTAVLJAMO ZA LETO?

Mnogo prašine trebalo bi da se digne oko Kilijana Embapea koji je s početkom 2024. godine ušao u poslednjih šest meseci ugovora i time zvanično dobio odrešene ruke da pregovara sa kime god želi i eventualno potpiše predugovor. Ali ni on, kao ni mnogi fudbaleri kojima ugovori ističu na leto poput Luke Modrića, Tonija Krosa, Pjotra Zjelinskog, Olivijea Žirua, Marka Rojsa ili Visama Ben Jedera, izvesno neće menjati sredinu pre kraja takmičarske 2023/24.


tagovi

TransferiZimski prelazni rok 2024Radu DragušinŽan Kler TodiboKalvin FilipsSeru GirasiKonor Galager

Obaveštavaj me

Čelsi
Totenhem
Man. Junajted
Arsenal
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara