Koga velikani jure ove zime: Štoperi će se plaćati suvim zlatom u januaru

Vreme čitanja: 16min | pon. 01.01.24. | 11:10

PSŽ već završio dva posla, Čelsi opet u potrazi za napadačem, Liverpul i Mančester Siti miruju...

Zimski prelazni rok nije vreme pompeznih transfera na fudbalskoj pijaci. Čak i najveći klubovi uglavnom joj pristupaju u slučaju nužde, međutim, usled sve brojnijih povreda – nažalost, onih težih – većina njih biće aktivniji januara 2024. godine sa posebnim fokusom na pronalazak kvalitetnog i po mogućstvu što jeftinijeg štopera. Jer oni će ove zime biti ubedljivo najtraženija roba na tržištu...

Prelazni rok ovog zvanično počinje ovog ponedeljka i zato hajde da bacimo pogled na liste želja najvećih evropskih klubova.

Izabrane vesti

LIVERPUL

Liverpulov prioritet letos bio je da rekonstruiše vezni red posle odlazaka do tada važnih članova tima (Fabinjo, Džordan Henderson, Nabi Keita) što je rezultiralo dovođenjem Aleksisa Makalistera, Dominika Soboslaja, Vatarua Enda i Rajana Gravenberha. I mada su pojedinci bili iznuđena rešenja, a ne primarne mete, na Enfildu su poprilično zadovoljni kako je sve ispalo na kraju, što uostalom potvrđuje i činjenica da je tim Jirgena Klopa je i dalje u igri za trofeje na svim frontovima.

Pred svoj tek drugi prelazni rok kao sportski direktor Redsa, Jorg Šmadke nije identifikovao nijednu poziciju koja zahteva 'operaciju' u januaru, pa će Liverpul zimski prelazni rok prespavati osim u slučaju da se, kao prošle sa Kodijem Gakpom, pojavi prilika vredna buđenja iz zimskog sna, pišu engleski mediji.

Zapravo, Šmadke će prvo morati da se pozabavi igračima kao što su Džoel Matip i Tijago Alkantara, čiji ugovori ističu u junu, i još bitnije Mohamedom Salahom, Trentom Aleksander Arnoldom i Virdžilom Van Dajkom, koji će po završetku sezone ući u poslednju godinu ugovora.

MANČESTER SITI

Prima više od gola u proseku po utakmici u Premijer ligi, mrežu je sačuvao na samo jednom od poslednjih devet prvenstvenih mečeva, samo četiri je u pomenutom periodu dobio... Kroz krizu koja ga je drmala i prethodne sezone u ovo vreme Mančester Siti prolazi i trenutno, ali je kao i prošle zime neće lečiti tokom januarskog prelaznog roka. I mada bi praksa Pepa Gvardiole da rezervne fudbalere retko kada uvodi u igru tokom utakmice - čak i onda kada gubi - možda ukazivala na manjak opcija u rosteru, engleski mediji najavljuju miran prelazni rok na Etihadu. Štaviše, engleski, evropski i od nedavno svetski prvak namerava da krupne poslove odloži za leto, između ostalog i zbog toga što se Kevin de Brujne vratio u tim, a uskoro će mu se pridružiti i Žeremi Doku i Erling Haland, te će Gvardiola imati veći arsenal na raspolaganju.

Na kraju krajeva, Siti generalno nema običaj da tokom zime bitnije menja fizionomiju tima, što potvrđuje podatak da je poslednji veliki posao koji je napravio u januaru bio dolazak Ajmerika Laporta pre šest godina. Istina, doveo je pre dve godine Hulijana Alvareza iz River Plejta, ali ga je potom još šest meseci ostavio da se kali u matičnom klubu. U Argentini bi mančesterski klub i ove zime trebalo da zabaci udicu, budući da mediji sa Ostrva pišu kako je blizu da angažuje još jednog Riverovog dragulja, Klaudija Ečeverija, 17-godišnjeg ofanzivnog vezistu čija otkupna klauzula iznosi oko 25.000.000 evra. Biće to vrlo verovatno jedini ulazni transfer u domu šampiona.

Kao i Liverpulov, Sitijev fokus u narednom periodu trebalo bi da bude na obnovi saradnje sa ključnim igračima, prvenstveno sa De Brujneom, kojem je ostalo još godinu i po dana do isteka ugovora, te će odgovor belgijskog veziste imati veliki uticaj na Sitijeve planove za budućnost.

ARSENAL

Kao i prethodne sezone, očekuje se da Arsenal ponovo bude aktivan na zimskoj pijaci. Koliko aktivan zavisiće od potreba i uslova koji su mu i prošlog januara krojili planove (povrede, pravila o profitabilnosti i održivosti, dostupnost na tržištu), ali je za očekivati da londonski klub angažuje makar jednog igrača.

"U ovom trenutku je vrlo teško. Zaista smo kratki, imamo pozicije na kojima smo bili veoma izloženi poslednjih šest nedelja i nadamo se da će nam se vratiti igrači. U kom stanju i kada znak je pitanja, a takođe i zato što još uvek imamo neke dugotrajne povrede kod određenih igrača koji nam donose svestranost, što je problem", izjavio je Mikel Arteta nepunih nedelju dana pre otvaranja zimske pijace.

Mikel Arteta i Takehiro Tomijasu (Foto: Reuters)Mikel Arteta i Takehiro Tomijasu (Foto: Reuters)

Dok je govorio o svestranosti i dugotrajnim povredama, španski stručnjak je prvenstveno mislio na Jurijena Timbera i Takehira Tomijasua. Timber se povredio u drugoj utakmici sezone, Tomijasu početkom decembra, a kako su i jedan i drugi sposobni da pokriju sve pozicije u defanzivi, njihovo odsustvo sa terena ostavilo je Artetu sa manjkom opcija u poslednjoj liniji, te je povremeno i Tomas Parti bio primoran da igra kao desni bek... Samim tim na Emiratima su prepoznali potrebu za pokrićem, ali kako računaju na obojicu pomenutih defanzivaca – Tomijasuu se sprema i novi ugovor – iz londonskog kluba će oprezno pristupiti tržištu ne bi li narušili ravnotežu u ekipi, kakav je slučaj bio posle dolaska Davida Raje. Pozajmice će s toga biti bezbolnije rešenje, mada će isto tako biti teško naći nekoga dovoljno kvalitetnog i dostupnog pod tim uslovima.

Arsenal ima dugoročne mete kao što su Matijs de Liht, Niko Šloterbek i Jorel Hato, ali cena i višegodišnji ugovori kojima su vezani za svoje klubove čine ih nedostupnim tokom januarskog prelaznog roka. Isti je slučaj i u veznom redu, gde Tobdžije već neko vreme motre na Daglasa Luiza i Martina Zubimendija, međutim, teško je za očekivati da će Aston Vila usred pohoda na Ligu šampiona, odnosno Sosijedad kao učesnik nokaut faze elitnog evropskog takmičenja, tek tako pustiti svoje igrače na polovini sezone. Dakle, očekujte pojačanja na Emiratima, ali ne i velike potrese. Zbog toga će uostalom potreba za novim napadačem kako stvari stoje biti zadovoljena tek na leto.

TOTENHEM

Ejndž Postekoglu je uz Edija Haua tokom prvog dela sezone u Premijer ligi najviše morao da se bori sa kadrovskim problemima, kako zbog povreda, tako i zbog čestih suspenzija, tako da će australijski stručnjak tokom januara nastaviti sa sklapanjem tima po svojoj meri. I mada ne preciziraju o kojoj je sumi reč, engleski mediji pišu da Totenhem neće imati bogzna koliki budžet za januarski prelazni rok, ali londonski klub to neće sprečiti u nameri da pojača ekipu.

Najveći udar tokom jeseni pretrpela je odbrana Pevaca, preciznije njen centralni deo. Miki van de Ven je početkom novembra doživeo povredu zadnje lože, Kristijan Romero je zbog crvenog kartona propustio tri utakmice, da bi nedavno i sam doživeo povredu zbog kojeg ga neće biti na terenu četiri do šest nedelja. Kako ne računa na Erika Dajera, Postekoglu je odsustvu pomenutog tandema u nekoliko navrata igrao bez ijednog štopera u startnoj postavi, što je uticalo i na krajnji rezultat u pojedinim utakmicama. Zbog toga će dovođenje novog štoperabiti prva tačka dnevnog reda u čije su se izvršenje čelnici Totenhema već bacili. Primarna meta dugo je bio Žan Kler Todibo, međutim, londonski klub nije uspeo da napravi pomak u pregovorima sa Nicom zbog čega se okrenuo Raduu Dragušinu, štoperu Đenove i jednom od otkrovenja Serije A.

Radu Dragušin (Foto: Reuters)Radu Dragušin (Foto: Reuters)

Dobro bi Postekogluu došao i još jedan vezista, s obzirom na to da će Iv Bisuma i Pape Matar Sar u januaru otići na Afrički kup nacija, a Džejms Medison i dalje je van stroja zbog povrede. Šuška se o interesovanju za Konora Galahera, mada je Čelsi navodno zacepio cenu od oko 40.000.000 evra, što bi značilo da Totenhem mora da se otarasi nekog od igrača na koje ne računa (Erik Dajer, Pjer Emil Hejbjerg), a koje letos nije uspeo da proda.

MANČESTER JUNAJTED

Trenutak u kojem je INEOS preuzeo četvrtinu akcija Mančester junajteda daleko je od idealnog, jer dok konglomerat u vlasništvu Džima Retklifa, koja će ubuduće biti zadužena za rešavanje sportskih pitanja, dobije odobrenje Premijer lige, proći će između četiri i šest nedelja. Dakle, imaće uticaj, ali ne i glavnu reč kada su u pitanju pojačanja. Ideja je da Junajted tokom januara pokuša da se pojača, prvenstveno na poziciji napadača i centralnog beka, ali će vrlo verovatno morati da traga za jeftinim rešenjima ili da se oslanja na pozajmice, osim ukoliko dolaske ne bude finansirala prodajama.

Primera radi, ukoliko se reši Antonija Marsijala na kojeg ne računa, Erik Ten Hag bi mogao da finansira dovođenje novog špica. Isti bi slučaj bio sa Rafaelom Varanom i pozicijom štopera. Mnogo važniji zadatak će pak biti rešiti pitanje Džejdona Sanča. Ukoliko holandski stručnjak odluči da ga ne vrati u tim, Junajted bi mogao da prihoduje pristojnu svotu novca od njegove prodaje i reinvestira je u jačanje neke od pomenutih pozicija. Postoje glasine da su dve strane čak pregovarale o raskidu saradnje, mada to deluje kao poslednja opcija, budući da ga je pre samo dve i po godine mančesterski tim platio Borusiji Dortmund 85.000.000 evra. 

ČELSI

Otkako je pao u ruke američkih vlasnika, Čelsi se nije smirivao na fudbalskoj pijaci, bilo da je u pitanju zimski ili prelazni rok. Međutim, i pored preko milijardu evra uloženih u novajlije, na Stamford Bridžu su i dalje u procesu stvaranja tima. To znači da u narednim nedeljama treba očekivati pojačanja. Špica pre svih, jer londonski klub se muči sa realizacijom i bilo da se radi o klasičnoj 'devetki' ili svestranijem napadaču kakvi su Kristofer Enkunku i Nikolas Džekson – skautiran Benjamin Šeško, šuška se o Viktoru Đekerešu - fokus sportskog sektora biće na rešavanju pomenutog problema.

Kako je Tijagu Silvi ostalo još šest meseci do isteka ugovora, koji po svemu sudeći ovog puta neće biti obnavljan, Plavci će probati da 'obore' prosek godina i na ovom terenu, a Roni Edvards, 20-godišnji štoper Piterbora, jedan je od onih kojeg već duže vreme prate u klubu. Budući da je Čelsi u neprestanoj potrazi za talentima, ne treba isključiti novi dolazak nekog golobradog momka iz Južne Amerike, ali ni po koji odlazak, s obzirom na to da Maurisio Poketino ne računa na nekolicinu igrača (Trevo Čaloba, Ijan Matsen, Malang Sar...). Na Konora Galahera pak računa, i to ozbiljno, u nekoliko navrata mu je dodelio i kapitensku traku, ali iako Englez uz Kola Palmera važi za najkonstantnijeg fudbalera Čelsija, uprava će ga i ovog januara staviti u izlog. Mada sa Čelsijem više ništa ne treba da čudi...

INTER

Samo je jedna pozicija problematična u ovom trenutku za Simonea Inzagija – ona kraj desne-aut linije. Huan Kvardado je operisao Ahilovu tetivu i neće ga biti na terenu oko tri meseca, a kako u poslednje vreme i Denzel Damfris često ima problema sa povredama, dovođenje novog ving-beka apsolutni je prioritet lidera Serije A. Jedan od razloga zbog kojeg Nerazuri planiraju da se pojačaju na pomenutoj poziciji su spori pregovori sa Holanđaninom oko produžetka saradnje, te Inzagi želi da na vreme dovede igrača sposobnog da ga nasledi u startnoj postavi. I procenili su da je to Tejdžon Bjukenen, još od Mundijala je na radaru milanskog kluba, a podatak da je propustio poslednje četiri utakmice ukazuje na to da se rastanak sa Klub Brižom nazire. Kanađanin bi navodno koštao manje od 10.000.000 evra.

Tejdžon Bjukenen (Foto: Reuters)Tejdžon Bjukenen (Foto: Reuters)

Bepe Marota će u narednih mesec dana Inzagiju pokušati da obezbedi još jednog napadača, s tim da bi ovaj stigao tek na leto. Trenutno ih Italijan ima četvoricu na raspolaganju, ali sa Aleksisom Sančezom saradnju neće nastavljati, pa bi njegovo mesto u rosteru od naredne sezone mogao da zauzme Mehdi Taremi ili Luis Murijel. Obojici za šest meseci ističu ugovori sa Portom, odnosno Atalantom, što znači da već sada mogu da pregovaraju sa zainteresovanim klubovima. Inter je definitivno jedan od njih.

JUVENTUS

Ozbiljan maler poterao je Juventus u oktobru. Početkom meseca Pol Pogba je suspendovan zbog pozitivnog doping testa, da bi zabranu igranja zbog nelegalnog klađenja dobio Nikolo Fađoli desetak dana kasnije. Pomenuta dešavanja napravila su krater u veznom redu Stare dame, pa je Masimilijano Alegri od Kristijana Đuntolija zatražio da se pozabavi istim.

Tomas Parti je tokom prethodnih prelaznih rokova bio u vrhu liste želja, ali je usled sve češćih povreda u poslednje vreme izgubio na popularnosti u kancelarijama kluba iz Torina. Trenutno su u otpicaju dvojica igrača, Pjer Emil Hojbjerg i Kalvin Filips, a Alegri navodno naginje više ka profilu fudbalera kakav je vezista Mančester Sitija. Kako bilo, Juve je u pregovorima sa oba kluba i formula njihovog dolaska bila bi pozajmica sa pravom ili obaveznim otkupom.

Italijanski mediji pišu i da je Juve kontaktirao Šahtjor kako bi se raspitao za talentovanog ofanzivnog vezistu Georgija Sudakova (21) za kojeg je tim iz Donjecka navodno već dobio ponudu od 35.000.000 evra. Na istoj poziciji Stara dama je, prema tvrdnjama medija sa Čizme, već dogovorila potpis Vasilija Adžića iz podgoričke Budućnosti, mada bi 17-godišnji Crnogorac pak predstavljao zalog za budućnost.

MILAN

Teško da je bilo tima koji je imao više povreda od Milana u prvom delu sezone. Preko trideset (!?) su ih imali fudbaleri milanskog tima, a na udaru su više od ostalih bili štoperi. Tako Stefano Pioli trenutno od seniorskih fudbalera u srcu odbrane na raspolaganju ima samo vremešnog Simona Kjera, takođe sklonog čestim povredama, odnosno nedovoljno iskusnog Jan Karla Simića. Zbog toga su Rosoneri blizu dogovora sa Viljarealom oko povratka Matea Gabije sa pozajmice, defanzivca koji je i otišao sa San Sira jer na njemu nije uspeo da se izbori za veću minutažu.

Pored Gabije, očekuje se dolazak još jednog štopera, a lista kandidata je poduža. Milanu su navodno ponuđeni Tilo Kerer i Klemon Lengle, opcija je navodno i Nordi Mukijele, a poslednjih dana pojavilo se i ime daleko manje poznatog Brestovog Lilijana Brasjea, koji je kao Mukijele i Kerer, sposoban da zaigra i kao bek. Značila bi ta polivalentnost Stefanu Pioliju, jer ideja je bila da Milan angažuje i levog beka tokom zime, štaviše, bio je na dobrom putu da obezbedi potpis Huana Mirande iz Betisa, ali prema poslednjim informacijama sa Čizme ne želi da isplati andaluškom klubu 3.000.000 evra na ime obeštećenja, već bi radije sačekao da mu istekne ugovor i na leto ga doveo kao slobodnog igrača.

Već neko vreme se priča i o dolasku novog napadača. Primarna meta Džonatan Dejvid je, čini se, preskup u ovom trenutku, pa se Milan u međuvremenu okrenuo ka Serhuu Girasiju, koji u ugovoru sa Štutgartom ima otkupnu klauzulu postavljenu na oko 17.000.000 evra, ali njegov zahtev za godišnjom platom od 5.000.000 evra – ponuđeno mu 3.000.000 – udaljava otkrovenje Bundeslige od San Sira. To, ali navodno i sve bolje partije Luke Jovića u poslednje vreme, koje su naterale čelnike Milana da promene mišljenje po pitanju angažovanja novog špica u januaru.

NAPOLI

Mnogo je problema trenutno u timu i teško će ih sve rešiti Aurelio De Laurentis tokom zime. Najveći pak leži u veznom redu, gde je Napoli napravio rupu prodajom Eljifa Elmasa Lajpcigu za 25.000.000 evra, koju će samo produbiti Zambo Angisa odlaskom na Afrički kup nacija tokom januara. Pomenutu sumu aktuelni šampion Italije spreman je da odmah preusmeri na dolazak Lazara Samardžića (kandidat je i Georgij Sudakov), koji ne samo da bi u drugom delu sezone produžio klupu Napolitanaca, već bi od naredne najverovatnije postao i starter, budući da će kako stvari stoje Pjotr Zjelinski napustiti klub na leto kao slobodan igrač.

Lazar Samardžić (Foto: Reuters)Lazar Samardžić (Foto: Reuters)

Uz Samardžića, Napoli planira da angažuje još jednog igrača sredine terena, doduše, defanzivnijih karakteristika, kako bi nadomestio jednomesečno odsustvo Zamba Angise, zbog čega je pikirao Pjera Emila Hejbjerga. Ipak, ideja da ga pozajmi uz opciju otkupa na kraju sezone nije se svidela Totenhemu, te će morati da pronađe drugu metu. Ili pak drugi način da dođe do danskog reprezentativca. Isto važi i o potrazi za štoperom koju je prouzrokovala povreda Natana (neće ga biti do februara), jer će Arsenal teško pustiti na zajam i Jakuba Kiviora i Takehira Tomijasua, koje je sportski sektor Napolitanaca identifikovao kao idealna kratkoročna rešenja, s obzirom na njihovo prethodno iskustvo igranja u Seriji A.

REAL MADRID

Tibo Kurtoa, Eder Militao početkom sezone, pa onda i David Alaba sredinom decembra. Neki drugi bi se verovatno raspali usled tolikih nedostataka, ali Real nije. Uprkos tome što je ostao bez trojice vrlo važnih članova odbrambene linije usled povreda prednjeg ukršenog ligamenta, madridski klub ne samo da je lider Primere već ima i daleko najbolji defanzivni učinak (11 primljenih golova). Ipak, igrati sa dvojicom zdravih štopera ostatak sezone – Naćo Fernandez i Antonio Ridiger, prinudno igrao i Oreljen Čuameni – ogroman je rizik i zato će se Madriđani ipak aktivirati tokom zime, iako je bilo naznaka da će mirovati.

"Ne možemo da kažemo 'ne', mi, stručni štab, razgovarali smo sa klubom i procenićemo koja je najbolja odluka u narednih nekoliko dana. Januarski prelazni rok se završava 31. januara i do tada ćemo potražiti najbolje moguće rešenje", izjavio je nedavno Karlo Ančeloti.

David Alaba, Eder Militao i Tibo Kurtoa (Foto: Reuters)David Alaba, Eder Militao i Tibo Kurtoa (Foto: Reuters)

Kurtoin izostanak Real je rešio još letos pozajmicom Kepe Arizabalage, a istom formulom pokušaće da zakrpi i rupu u srcu odbrane, jer u Kastilji rešenja nema. Marvel, 20-godišnji štoper kojeg stručni štab najviše ceni, takođe će zbog povrede biti van terena još tri meseca, dok Rafu Marina, kojeg su letos pozajmili Alavesu, ne mogu da vrate nazad jer tu opciju nisu ostavili pri sklapanju dogovora. Španski mediji nagađaju sa imenima (Rafael Varan, Pepe, Gonsalo Injasio, Antonio Silva, Leni Joro), ali pouzdani izvori kažu da Real nije kontaktirao klub nijednog od pomenutih fudbalera.

I da, nikako ne treba zaboraviti Kilijana Embapea. Ugovor sa Pari Sen Žermenom mu ističe kroz pola godine i već u januaru će moći da pregovara sa zainteresovanim klubovima. Čitaj sa Realom. Atletik piše da mu je Kraljevski klub dao rok do sredine meseca da se izjasni da li želi na Santijago Bernabeu i da će po poslednji put probati da ga se domogne. Nadamo se svi zaista po poslednji put.

BARSELONA

Jedno pojačanje Ćavi već je dobio. Barselona je u avgustu dogovorila kupovinu Vitora Rokea za 40.000.000 evra, ali ga je ostavila Atletiko Paranaenseu do kraja sezone u Brazilu, pa se 18-godišnji Brazilac uoči Nove godine pridružio novim saigračima na Nou Kampu. No, i pored toga, teško da bi La Liga dozvolila katalonskom klubu da ga registruje budući da bi tako prekršila pravilo o prekoračenju plata, ali je nedavna Gavijeva povreda promenila situaciju. Pravila La Lige o finansijskim kontrolama uključuju poseban odeljak koji klubovima daje fleksibilnost u slučaju da registrovani igrač doživi povredu koja će ga zadržati van terena duže od četiri meseca i prema članu 77 finansijskih propisa La Lige klub može da registruje zamenu pod uslovom da njegova plata ne prelazi 80 odsto plate povređenog igrača.

Gavijeva povreda ujedno je stvorila i potrebu za pojačanjem na sredini terena, "agresivnog vezistu koji naporno radi sa i bez lopte", kako je opisao jedan od članova sportskog sektora. Ćavi je i javno zatražio od uprave kluba da pokuša da dovede novog vezistu, ne samo zbog višemesečnog Gavijevog odsustva, već i zbog Pedrijevih problema sa kondicijom i činjenice da je letošnje pojačanje Oriol Romeu totalno razočarao. Para nema i jedini način kojim bi aktuelni prvak Španije mogao do pojačanja je putem pozajmice, idealno bi bilo kao što je Pjera Emerika Obamejana doveo iz Arsenala u januaru 2022. godine, kada je 'pokrio' samo njegovu platu.

Španski mediji povezuju Barsu sa Evertonovim Amaduom Onanom, Antverpenovim Arturom Vermerenom, Đironinim Aleišom Garsijom i Fluminenseovim Andreom, ali svi oni su u ovom trenutku nedostupni s obzirom na finansijsku situaciju na Nou Kampu, osim poslednjepomenutog čiji bi dolazak mogućim mogao da učini Deko zahvaljujući dobrom odnosu sa brazilskim klubom. Razume se, na zajam.

BAJERN

Prethodnih dana pouzdani engleski mediji pisali su o velikom interesovanju Arsenala za Matijsa de Lihta, međutim, kolege iz Nemačke tvrde da od tog posla neće biti ništa. Makar ne tokom zime, jer Tomas Tuhel uključujući i holandskog štopera u rosteru ima samo trojicu centralnih defanzivaca, i iz tog razloga minhenski klub će u januaru pokušati da dovede još jednog. U idealnom slučaju polivalentnog, sposobnog da pokrije i poziciju kraj desne aut-linije, pošto je na istoj povremeno prinudno igrao i Konrad Lajmer, a jedan od kandidata je Tilo Kerer, fudbaler Vest Hema sa kojim je Tuhel već sarađivao u Pari Sen Žermenu i sa kojim planira da obavi razgovor kako bi ispitao njegove namere, jer mu londonski klub navodno neće stajati na putu.

Tilo Kerer i Tomas Tuhel (Foto: AFP)Tilo Kerer i Tomas Tuhel (Foto: AFP)

Ono što je tokom jesenjeg dela sezone bilo evidentno jeste manjak opcija u manevru, a taj utisak nije se promenio ni naprasnim pojavljivanjem Aleksandra Pavlovića u prvom timu. Nemački mediji pišu da Jozua Kimih, Leon Gorecka i Konrad Lajmer ne mogu da koegzistiraju u veznom redu, što je navodno tokom sezone postalo i predmet spora između Tuhela i Kimiha. Kupovina nove 'šestice' zavedena je pod 'obavezno', a najveća želja je i ovog puta Žoao Paljinja, kojeg su letos minuti delili od dresa bavarskog giganta. Ipak, nemački šampion sada nema nameru da plati 65.000.000 evra, koliko je letos dogovorio sa Fulamom i pokušaće da spusti njegov zahtev, mada bi mu u ispunjenju istog pomoglo ukoliko bi uspeo da se reši Erika Maksima Šupo Motinga i Bune Sara.

PARI SEN ŽERMEN

Još ih nije ozvaničio, ali dva posla Pari Sen Žermen već je obaio tokom decembra. I već u prvim danima 2024. godine trebalo bi da predstavi Lukasa Beralda (20) i Gabrijela Moskarda (18), brazilski tandem velikog potencijala. Beraldo je doveden od Sao Paula za 20.000.000 evra (brazilskom klubu sleduje samo 60 odsto sume) i igra na poziciji štopera. Luisu Enrikeu je jedan takav bio potreban, jer forsira sistem sa trojicom štopera, pa je posle nove povrede Presnela Kimpembea, Danilo Pereira kao defanzivni vezista morao da uskače u pomoć Markinjosu, Milanu Škrinjaru i Lukasu Ernandezu.

Moskardo će biti još skuplji, pošto se PSŽ obavezao da na fiksnih 20.000.000 evra Korintijansu uplati i 2.000.000 kroz bonuse, a njegovim dovođenjem francuski šampion je oformio vezni red za čitavu narednu deceniju, s obzirom na to da je letos potpisao 22-godišnjeg Manuela Ugarte, sezonu ranije i godinu dana starijeg Vitinju, a u međuvremenu iz omladinskog pogona lansirao i Vorena Zair Emerija, momka sa verovatno najvećim potencijalom od sve četvorice.

Višemesečno odsustvo Nuna Mendeša – od aprila ga nije bilo na terenu – navelo je Luisa Kamposa da razmisli o angažovanju novog levog beka, ali kako poslednje prognoze kažu da bi Portugalac mogao da se vrati do kraja januara i samim tim bude spreman za okršaj osmine finala Lige šampiona sa Real Sosijedadom, uprava Parižana pratiće razvoj njegovog oporavka i u skladu sa time odlučiti da li da u finišu prelaznog roka angažuje pojačanje kraj leve aut-linije.

Na Parki prinčeva ne očekuju da ih Kilijan Embape napusti usred sezone, i sam je izjavio kako planira da takmičarsku godinu završi u rodnom gradu, pa će u narednih šest meseci Parižani moći da se pripremaju za život posle njega.


tagovi

Zimski prelazni rok 2024Transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara