Janis Sferopulos i košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Janis Sferopulos i košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Da li je vreme da Sferopulos ponovo izdeli uloge?

Vreme čitanja: 4min | pet. 29.03.24. | 11:09

Bez obzira na izostanak takmičarskog karaktera, crveno-beli treba da iskoriste svaki trenutak da urade nešto korisno zarad timskog rezultata na kraju sezone

Ako bi u jednoj reči trebalo da se opiše dosadašnja sezona Crvene zvezde, onda bi najprikladnija bila 'improvizacija'. Zbog svega što se desilo od momenta kada se počelo sa realizacijom planova na tržištu, do ostanka bez matematičke šanse za odlazak u narednu fazu Evrolige i nedavnog poraza od Mege u Jadranskoj ligi, Janis Sferopulos se kao čovek sa etiketom spasioca po odlasku Duška Ivanovića mahom bavio nekom vrstom improvizacije kako bi se sa neskladno sastavljenim timom napravilo nešto vredno pomena.

U Nišu jeste odbranjena Žućkova levica, ali osvajanje prvog trofeja u sezoni imalo je skupu cenu zbog jednomesečnog izostanka Miloša Teodosića. U momentu kada je već nedostajao Nikola Topić koji je posle skoro tri meseca pauze u 'poslednjoj fazi oporavka' i sa povredom Jaga dos Santosa, grčki stručnjak je nevoljno morao najviše da improvizuje na najzahtevnijoj poziciji, što je za svaku ekipu dvosekli mač.

Izabrane vesti

Eksperimenti sa Adamom Hangom i Nemanjom Nedovićem kao primarnim kreatorima bili su prinudno izvedeni, ali sa povremenim željenim efektom. Ako se srpski bek kroz karijeru susretao sa takvim zadacima, mađarski as to kroz karijeru nije radio, mada je izostanak organizatorskih karakteristika dosad uspevao da nadoknadi velikim iskustvom i individualnim kvalitetom.

Za Hangu i ostatak ekipe putovanje u Madrid sa rezultatskog aspekta ima fakultativni karakter i susret sa braniocem evropske krune (TV Sportklub, 20.30) u njegovom hramu verovatno sada ne budi naboj kakav bi se inače očekivao u nekim drugim okolnostima. To ipak ne znači da Crvena zvezda nema za šta da igra i ciljeve koje treba da ostvari.

Posle haotične utakmice i poraza od Mege, čime je odloženo overavanje prvog mesta na tabeli Jadranske lige, Janis Sferopulos je odlučio da igračima oduzme slobodan dan i zakaže novi trening kao vid kaznene mere. Imao je na čemu da zameri ekipi, pogotovo na igri od kraja treće, pa tokom cele poslednje deonice u kojoj je viđeno suviše jeftinih grešaka za tako iskusnu ekipu. Ima i do pada forme pojedinaca, ali pre svega u opširnom traženju petorki koje bi donele određenu čvrstinu i sigurnost.

Sve je to u neku ruku direktna posledica nedostatka timske hemije na parketu i lidera bar u liku Miloša Teodosića - koga ni večeras neće biti na parketu Vizink Centra pošto se osetio loše pred put za Madrid - što je uticalo i na to da se rotacija uveća, a uloge izmešaju. Da li je baš zato došlo vreme da, pred ulazak u ciljnu ravninu sezone, Janis Sferopulos ponovo izdeli uloge i smanji broj igrača na koje zaista može da računa u borbama za preostala dva trofeja? Da iskoristi naredni period kako bi odradio svojevrsnu audiciju za plej-of regionalnog takmičenja i kasnije Superligu sa kojom pada zavesa.

Govorio je Sferopulos nedavno baš o podeli uloga, kada se poteglo pitanje izgleda rostera kada se oporave Jago dos Santos, Nikola Topić i debituje Trej Tompkins za koga se takođe očekuje da zaigra u sledećih nekoliko sedmica. Jago i Topić će sigurno imati svoje minute i uloge, Tompkinsa Sferopulos tek treba da vide na delu posle duže pauze zbog povreda. Dugogodišnji košarkaš Reala je plenio individualnim kvalitetom i važio za jednog od najboljih košarkaša na svojoj poziciji, a ako i po povratku na terenu bude doneo bar deo istog repertoara, trebalo bi da bude i te kako važan za Crvenu zvezdu. Pod uslovom da brzo uhvati takmičarski ritam, jer su do kraja sezone ostala oko dva i po meseca.

Ko će u tom slučaju ostati bez mesta u timu, na koga grčki stručnjak može ozbiljno da računa za finiš sezone i koja petorka će da 'zatvara' utakmice? Sve su to pitanja za koja će stručni štab verovatno da potraži odgovore u narednim danima i sedmicama. Utakmice sa Realom, potom Olimpijakosom i na kraju Efesom u Istanbulu, kao i dueli sa Studentskim Centrom kada bi trebalo očekivati da se zvanično obezbedi prvo mesto i putovanje u Split za kraj prve faze ABA lige treba da posluže da se bar delimično dobiju odgovori.

Godinama je važilo nepisano pravilo da je rotacija sa osam-devet igrača optimalna da bi se drži tonus i takmičarski intenzitet. Sa usložnjavanjem kalendara takmičenja i utakmicama na svaka tri dana u proseku slika se značajno promenila i platni spisak sa 15 igrača postao je obaveza. Kako je najveći deo sezone prošao, odnosno pošto je ostao najbitniji period, otvara se prostor da se promešaju karte i izabere tim sa kojim se ide u napad na još jednu triplu krunu.

Realu se u Madridu ne preti, a Crvena zvezda bez Miloša Teodosića nema baš ni rezultate kojim može da gradi optimizam u eventualni brejk čak ni kada će Blankosi verovatno da smanje broj obrtaja jer su već obezbedili prvo mesto na tabeli Evrolige.

Da se pred vladarom Evrope ostavi dobar utisak, pa okret ka mnogo važnijoj utakmici sa Studentskim Centrom. Plej-of je iza ugla...

EVROLIGA - 32. KOLO

Sreda

Makabi - Valensija 95:80

/Boldvin 17 - Odželeje 15/

Četvrtak

Žalgiris - Olimpija Milano 87:73

/Evans 20 - Mirotić 19/

Bajern - Barselona 79:87

/Vajler Beb, Ibaka 17 - Parker 15/

Baskonija - Efes 76:97

/Hauard 15 - Larkin 28/

Partizan Mozzart Bet - Olimpijakos 69:74

/Panter 19 - Vilijams Gos 17/

Asvel - Monako 77:87

/Luvavu 23 - Okobo 16/

Petak

18.45: (1,90) Fenerbahče (hendikep -17,5) Alba (1,90)

20.30: (1,10) Real Madrid (23,0) Crvena zvezda (8,00)

20.30: (2,40) Virtus (15,0) Panatinaikos (1,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaJanis SferopulosEvroligaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara