Detalj sa kraj prve utakmice u Burgu
Detalj sa kraj prve utakmice u Burgu

Druga runda polufinala: Bešiktaš traži rešenje za fizikalnost Burga, London za bekove Pariza

Vreme čitanja: 4min | pet. 29.03.24. | 08:30

Idemo li u majstorice ili je kraj?

Nisu se Dušan Alimpijević i Pera Božić dobro proveli sa svojim ekipama na otvaranju polufinala Evrokupa, prvi mečevi pripali su Burgu i Parizu koji večeras imaju šansu da završe serije i zakažu francusko finale.

Bešiktaš i London nalaze se na popravnom i zapravo su pod moranjem da dobiju pred svojim gledaocima, jer bi u suprotnom njihova evropska sezona bila okončana.

Izabrane vesti

Posle dvocifrenog zaostatka koji je jurio maltene od rane faze druge četvrtine, tim Dušana Alimpijevića propustio je solidnu šansu da se uključi u igru za pobedu kada je krajem treće deonice serijom 16:5 prišao na četiri poena zaostatka (56:60). Posle velike potrošnje da se stigne solidan minus i jako dobar Burg, osetilo se i da su gosti iz Istanbula ostali bez goriva na otvaranju poslednje deonice, kada je zapravo utakmica prelomljena. Poeni Bodijana Mase, zatim trojka raspoloženog Ajzee Majka i realizacija Brajsa Brauna vratili su Burg na velikih +13 (69:56) što je u kombinaciji sa gotovo trominutnim postom Bešiktaša, odnosno četvorominutnim periodom bez koša iz igre, doprineo da domaćin ipak završi prvi meč u svoju korist.

Borili su se crno-beli sa Bosfora, ali je proces aklimatizacije na Burgovu fizičku košarku i dosta 'seckanja' igre išao sporije i to je takođe uticalo da se utakmica završi sigurnim trijumfom domaćina.

Prvi susret uopšte nije bio lep za oko. Čak 50 faulova i 28 izgubljenih lopti, uz neverovatnih 24 promašaja sa linije slobodnih bacanja – 21/31 domaćin i 18/32 gosti! Na kraju je bilo baš kako se i najavljivalo, jer je šut za tri poena presudio. Oba tima ispalila su po 20 hitaca, s tim da je Burg ubacio devet, a Bešiktaš šest. Bešiktaš jeste dominirao u ofanzivnom skoku, ali ga je izdala realizacija pokušaja iz neposredne blizine koša... Čak je i Burg uspeo da minimalizuje očekivanu dominaciju gostiju na obruču. Sve su to sitnice koje su uticale da Burg sada ima meč loptu.

“Uradili smo posao kod kuće. Sada moramo da uradimo isto i u Istanbulu. Imali smo veliku razliku, a onda su nam oni prišli na četrii razlike i bili smo na konopcima nakratko. Ali, sve dok smo se borili i dok držimo takav mentalitet, siguran sam da pobeđujemo“, rekao je najbolji pojedinac Burga Ajzea Majk.

Dušan Alimpijević se uzda da će uz pomoć pune dvorane u Istanbulu moći da vrati seriju u Francusku gde će majstorica odlučivati pobednika.

“Igramo pred našim navijačima, pred 17.000 ljudi u Areni i definitivno moramo da budemo mnogo čvršći u duelima. Burg se očigledno dobro spremio za nas, zato mi sada moramo da ispravimo naše greške i uradimo sve da se vratimo“, poručio je srpski stručnjak.

London Pere Božića još jednom je osetio surovu moć bekovske linije Pariza. Ekipa Tuomasa Isala nastavila je tradiciju i ne samo što je ponovo dobila klub sa Ostrva, već je četvrti put u ukupno pet okršaja ubacila bar 93 poena što je gotovo apsurdno!

Ovo je po svim merilima sezona Pariza u Evrokupu. Da ne beše onog poraza od Bešiktaša baš u glavnom gradu Francuske, Parižani bi imali savršen učinak u Evrokupu i svih 20 pobeda. Znaju već kako se pobeđuje u svetskoj metropoli, ali očekuje se da će i Božićev tim da pokaže reakciju.

London je dobro otvorio utakmicu i u početku vršio jak pritisak na Ti Džej Šortsa, u čemu je veliki posao uradio Tarik Filip. Šorts je ostao bez poena u svojih uvodnih osam minuta i čak ga je Isalo izveo nakratko na klupu već sredinom prve deonice, kada su gosti vodili. Problem je nastao kada je Pariz prešao na Plan B, a to je bio Nadir Hifi. Kombo bek francuskog kluba zabeležio je devet poena već u prvoj deonici i postavio ton daljeg toka susreta. Kada je i Šorts proradio Pariz je preuzeo vođstvo i utakmica je počela da se okreće na njegovu vodenicu.

Do poluvremena rezultat je bio tesan, od treće deonice bekovski tandem Pariza preuzeo je potpunu kontrolu i praktično završio posao. Šorts je treći kvartal završio sa jedanaest poena, od čega devet u seriji 14:0 kojom je Pariz otišao na 66:49. London je probao da odgovori, ali je onda Hifi zabeležio osam poena u poslednja tri minuta utakmice i tako dao Parizu prvu od dve recke potrebne za finale.

Zaključak – London mora da nađe rešenje i za Šortsa i za Hifija što ni u teoriji, ni u praksi nije lako. Još kada se dogode padovi poput onog iz treće četvrtine kada je Božićev sastav ostao na samo 2/15 izigre, teško je dobiti i slabije rivale od verovatno glavnog kandidata za trofej. Ozbiljuno je podbacio i Met Morgan koji je ostao na samo dva poena za ceo meč, mada je on i četvrtfinale u Klužu odigrao ispod standarda.

Jasno je, da bi se dobio Pariz, Petar Božić mora da ima na raspolaganju sve snage. U suprotnom, ova serija mogla bi da se završi večeras...

EVROKUP - POLUFINALE

Prvi mečevi

Burg - Bešiktaš 86:74

/Majk 16 - Delgado 15/

Pariz - London 99:86

/Šorts 23 - Envaba 24/

Drugi mečevi - 29. mart

18.45: (1,55) Bešiktaš (14,5) Burg (2,70)

20.30: (2,30) London (14,5) Pariz (1,70)

Eventualne majstorice - 3. april

Burg - Bešiktaš

Pariz - London


tagovi

Dušan AlimpijevićPetar BožićKK BešiktašLondon LajonsKK ParizKK BurgEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara