Ekipa Hrvatske (© FIBA.com)
Ekipa Hrvatske (© FIBA.com)

EVROBASKET (11. dan) Hrvati spremaju revanš za Markanena, Janis se oštri za napad na medalju

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.09.22. | 08:24

Danas na programu šampionata Evrope u košarci još četiri meča osmine finala

Posle pobeda Francuske, Slovenije, Nemačke i Španije koje su se već plasirale u četvrtfinale Evrobasketa, danas nastavljamo sa drugim delom šampioanta kada su mečevi osmine finala u pitanju. Čeka nas četiri sjajna okršaja, najzanimljiviji će biti Srbija-Italija, ali nije to samo vredno pomena. Kvalitetna košarka se igra od samog starta prvenstva i bila bi velika šteta da se ne proprate i ostali mečevi.

Ukrajina - Poljska, 12.00

Izabrane vesti

Dan počinjemo okršajem Ukrajine i Poljske. Za ljubitelje košarke u Srbiji, najmanje atraktivan meč dana, jer svi čekamo 18 časova. Ipak, biće zanimljivo videti da li Ukrajinci mogu da nastave sa sjajim partijama. Nema dileme da je Ukrajina prijatno iznenadila mnoge posebno u prva tri kola grupne faze kada su nadigrali Veliku Britaniju, Estoniju i onda Italiju što je zaista veliko iznenađenje. Ipak, grupnu fazu su okončali sa dva poraza od moćnih Grka i Hrvata.

Protivnik je Poljska koja je takođe igrala soludnu košarku. Bili su u grupi sa Srbijom u Pragu. Pobedili su Čehe, Izraelce i Holanđane što im je obezbedilo prolaz u osminu finala.

Ukrajinci na svojoj strani imaju činjenicu da su več ove godine pobedili Poljake i to ubedljivo sa 88:60 u prijateljskom meču pred sam početak šampionata.

Finska - Hrvatska, 14.45

Još bride obrazi Hrvatske od poslednjem međusobnog okršaja protiv Finaca. Naime, baš su Finci ti koji su okončali nadanja Hrvata da mogu do plasmana na Svetsko prvenstvo naredne godine. U ludom meču Hrvati su tada prokockali sve, a Finska je trojkom dobila meč. Sada je idealna prilika da se Hrvatska žestoko revanšira.

Svi već znaju na čiji pogon Finska ide, sjajno igra Lauri Markanen, ali Hrvatska na papiru ima bolji sastav. Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac i Mario Hezonja. Sve imena koja bi morala da donesu pobedu Hrvatskoj za plasman u četvrtfinale.

Hrvati su solidno odigrali grupnu fazu. Imali su tri pobede protiv Velike Britanije, Etosnije i Ukrajine, ali su zato Italija i Grčka bile sigurne protiv tima Damira Mulaomerovića.

Srbija - Italija, 18.00

Za nas najuzbudljiviji meč dana. Srbija će ukrstiti koplja sa Italijom. Svi znamo koliko je boleo poraz u Beogradu kada smo izgubili priliku da se plasiramo na Olimpijske igre. Sada je međutim dosta toga drugačije u sastavu Srbije. Imamo novog slektroa, jaku ekipu koju predvode Nikola Jokić i Vasilije Micić. Ekipa je takođe u sjajnoj formi, svih pet mečeva u grupnoj fazi smo rešili u svoju korist. Uz sve navedeno nikada do sada nismo izgubili od Italijana na šampionatima Evrope.

"Znamo da nas čeka, teška utakmica, kao i sve ovde na šampionatu. Sve je moguće u jednoj utakmici. Mi se pripremamo da sve bude na našoj strani, znamo sa kim igramo. Sa uigranom ekipom koja ima novog trenera, sa motivisanim protivnikom. Imali smo sa njima jedno iskustvo u Hamburgu. Očekujemo nešto slično i sada. Pokazali su kvalitet tada, ali mi smo pobedili zahvaljujući velikom moralu. Nije nam to bila najbolja utakmica, ali smo od minus 15 uspeli da se vratimo. Zahvaljujući velikoj želji da pobedimo utakmicu. Odigrali smo odbranu na visokom nivou i onda je došao talenat u napadu do izražaja... Teško da mogu identične utakmice da se dese, ali se ja nadam da će biti rezultat biti kao u Hamburgu. Tražimo mirnoću u ekipi i tenziju koja povećava koncetraciju, to je za sada pod kontrolom", rekao je Pešić.

Italijani imaju borbeni karakter, koji im prenosi srčani trener Đanmarko Poceko, za kvalitet je zadužen Simone Fontekio. Ukoliko novi igrač Jute bude zaustavljen, veliki deo posla za Srbiju biće obavljen.

Grčka - Češka, 20.45

Za kraj dana moćni Janis. Grci nastavljaju sa jasnim ciljem, da se domognu medalje na Evrobasketu, a na tom putu imaju jednog neprikosnovenog vođu - Janisa Adetokunba. Nekadašnji šampion NBA lige i MVP igra sepktakularno. Na nivou je Luke Dončića i Nikole Jokića, i za sada sve u Grčkoj izgleda odlično. Ostatak tima se savršeno uklopio sa prvom zvezdom i nema razloga da Grke ne proglasimo velikim favoritima na ovom meču protiv Čeha koji su jedva uspeli da se domognu osmine finala.

Zanimljivo je međutim da su Česi ti koji su slavili na poslednjem međusobnom duelu. Bilo je to na Olimpijskim igrama, međutim Grci tada nisu bili ni blizu ovoliko moćni.

OSMINA FINALA EVROBASKETA

Subota

Turska - Francuska 86:87 pp (77:77)

Slovenija - Belgija 88:72

Nemačka - Crna Gora 85:79

20.45: (2,55) Španija (14,5) Litvanija (1,60)

Nedelja

12.00: (1,70) Ukrajina (14,5) Poljska (2,30)

14.45: (2,70) Finska (14,5) Hrvatska (1,55)

18.00: (1,25) Srbija (17,0) Italija (4,40)

20.45: (1,15) Grčka (20,0) Češka (6,00)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Košarkaška reprezentacija HrvatskeEvrobasket 2022košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara