(Star sport)
(Star sport)

Iks faktor kojeg je Partizan lansirao i koji Partizan uništava svake godine po jednom

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.03.24. | 10:46

Bivši plejmejker crno-belih je odigrao još jednu partiju za pamćenje protiv biveg kluba

Kada je Olimpijakos bio pred ponorom, stegao je odbranu, unervozio Partizan i počeo da topi prednost što je rezultiralo velikim preokretom i trijumfom pirejskih crveno-belih u Beogradskoj areni. Ključnu ulogu u velikom povratku Olimpijakosa je odigrao Partizanov bivši igrač Najdžel Vilijams Gos.

Američki plejmejker je uz Tomasa Vokapa bio lider Olimpijakosove čelične odbrane u poslednjoj četvrtini, ali i strelac nekih od ključnih koševa koji su lomili utakmicu. Kakvu je odbranu igrao, najbolje govori lični evroligaški rekord od pet ukradenih lopti. A sve to je nadopunio ofanzvnim učinkom na drugom kraju parketa. Pogađao je trojke, probijao kroz reket, bio siguran sa linije penala... Na kraju je zabeležio 17 poena što mu je najbolji poenterski učinak u Evroligi ove szeone. Za dva poena je šutirao 4/6, za tri 2/4, a sa linije slobodnih bacanja 3/4. Dodao je i po tri skoka i asistencije. Sve to za 23 minuta na parketu.

Izabrane vesti

Nije prvi put da je Vilijams Gos bio „X faktor“ koji je presudio Partizanu. I prošle godine u famoznoj plej-of seriji sa Realom, upravo je Vilijams Gos u trećoj utakmici bio iznenađenje za crno-bele. Iako je Valter Tavares bio najefikasniji sa 26 poena, Vilijams Gos je naneo veliku štetu crno-belima i ubacio 22 poena za 23 minuta na parketu.

„Igrali smo u veoma teškoj atmosferi i znali smo šta nas očekuje. Protivnik je sjajan tim sa odličnim trenerom i igračima. Znali smo da će biti borba do samog kraja. Uspeli smo da preokrenemo i sada nas čekaju dve mnogo važne utakmice“, rekao je Vilijams Gos posle meča u Areni.

Upravo je Partizan bio odskočna daska u karijeri sada već iskusnog plejmejkera. Iako je mnogo obećavao u koledž danima, momak iz Oregona je karijeru morao da pravi u Evropi. Studirajući na čuvenoj Gonzagi je bio jedan od najtalentovanijih igrača generacije koja je igrala finale NCAA lige i izgubila ga od Severne Karoline. Očekivalo se da Vilijams Gos posle toga ima bolju prohodnost ka NBA ligi ali je draftovan tek sa 55. pozicije. Uzela ga je Juta u kojoj ipak nije potpisao profesionalni ugovor jer nije mogao da se izbori za mesto u konkurenciji Rikija Rubija i Dantea Egzuima.

I morao je u Evropu...

Tog leta se Crvena zvezda prva raspitivala za njega, ali je otišao u Partizan koji je tada bio daleko od ovoga što je danas i nije mogao da priušti atraktivna pojačanja. Na bekovskim pozicijama su crno-beli tada imali Patrika Milera, Vanju Marinkovića, Mihajla Andrića, Aleksandra Aranitovića...

Odmah pod dolasku, Amerikanac se pokazao kao igrač koji pravi razliku i postao lider Partizana. Bio je prvi strelac crno-belih te sezone i junak osvajanja trofeja u Kupu Radivoja Koraća kada je vodio Partizan od pehara kao MVP turnira i najbolji igrač finala protiv Crvene zvezde. Mnogo je odskočio i bilo je jasno da će ga Partizan teško zadržati...

Hteli su ga CSKA, Fenerbahče, Olimpijakos, a upravo je grčki velikan platio Partizanu obeštećenje od 100.000 evra i potpisao sa njim ugovor na tri godine. Beogradski klub je tada praktično izvukao sve što je uložio u Vilijams Gosa jer je njegova tadašnja godišnja plata iznosila oko 100.000 evra. Ali je Olimpijakos izvukao mnogo više. Desetostruko!

Vilijams Gos je posle godinu dana u Pireju platio 1.000.000 dolara da ode u Jutu koja je polagala prava na njega. I opet nije bilo dovoljno prostora za njega u državi Mormona. Juta je imala Klarksona, Konlija, Mičela, Mudiaja... Vilijams Gos je igrao samo na 11 mečeva i opet se vratio u Evropu. Ovog puta u Lokomotivu Kubanj. I opet pokazao da je sjajan igrač za evropsku košarku. Samo šest meseci u Rusiji mu je doneo ugovor u Real Madridu u kojem je proveo dve godine, osvoji titulu prvaka Evrope i letos se vratio u Olimpijakos pored ponuda još nekih evroligaša. A protiv Partizana je sinoć opet bio posebno inspirisan.

„Barcokas me je zvao još pre nego što sam potpisao za Real. Tada nije bilo moguće, ali ovog puta sam odmah rekao ’da’ i nisam ni hteo da slušam ostale ponude“, rekao je letos po potpisu za Olimpijakos.


tagovi

Najdžel Vilijams Gos

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara