Nikola Tanasković i Majk Tobi (©ABA League/Igokea/Marija Vuruna)
Nikola Tanasković i Majk Tobi (©ABA League/Igokea/Marija Vuruna)

Majk Tobi slomio otpor tvrde Igokee za trijumf Zvezde na premijeri u Laktašima

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.09.23. | 21:57

Slovenački reprezentativac već na startu pokazao da bi mogao da bude jedno od najvećih pojačanja crveno-belih, odlične role Rokasa Giedraitisa i Dalibora Ilića

Stigao je poslednji na pripreme, ali to mu nije smetalo da bude najbolji na prvom meču Crvene zvezde u novoj sezoni. Upalio je Majk Tobi motore u trećoj četvrtini, povukao ekipu posle ne baš blistavog prvog poluvremena i slomio otpor tvrde Igokee za trijumfalan start sezone ekipe Duška Ivanovića - 63:81 (17:20, 15:20, 13:26, 18:14).

Amerikanac koji već dve godine kao naturalizovani igrač nastupa za reprezentaciju Slovenije je debi u crveno-belom okončao nadomak dabl-dabla, sa 19 poena i osam skokova za indeks korisnosti 24. Drugi najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je još jedan novajlija, Rokas Giedraitis, ali je Litvanac gotovo sve poene ubacio u prvom poluvremenu (11). Držao je Zvezdu u uvodnih 20 minuta, dok se još tražila, a onda u nastavku dodao samo pola koša. Ipak, izgledao je veoma dobro na parketu, sa distance gađao 3/4, uhvatio i pet skokova za indeks 19.

Izabrane vesti

Ivanovića, ali i navijače, može da raduje i sasvim solidno izdanje Dalibora Ilića, koji je usled nekoliko povreda u ekipi dobio prostora za igru. Zasenio je novajliju Marka Simonovića i pokazao mu da će morati dobro da stisne zube u borbi za minute, okončao susret sa 11 poena i šest uhvaćenih lopti. Dvocifren je bio još Luka Mitrović sa 10 poena, ali je uhvatio i četiri skoka, podelio dve asistencije za treći najveći indeks u ekipi (18), dok je Miloš Teodosić uglavnom dirigovao na debiju u crveno-belom, pa je u sedam navrata spojio saigrače sa poenima (četiri poena).

Najvažnija stvar je da je Crvena zvezda pobedom otpočela sezonu, jer nije pružila bogzna kako briljatnu partiju u Laktašima. Zasluge za to idu i na račun borbene Igokee, ali je evidentno da je zbog određenih povreda, ali i postepenog priključivanja igrača ekipi, Ivanoviću potrebno još vremena da utegne ekipu koju je preko leta sastavio. Ovaj trijumf će definitivno pomoći u građenju atmosfere i podizanju samopouzdanja. Pritom, podsetimo da u Banja Luku nisu doputovala četiri prvotimca zbog problema sa povredama i zdravljem: Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Šabaz Nejpir i Adam Hanga.

-----------------

IGOKEA - CRVENA ZVEZDA 63:81 (17:20, 15:20, 13:26, 18:14).

Dvorana: J.U. Sportska dvorana Laktaši

Sudije: Damir Javor, Miloš Koljenšić, Mario Majkić

Igokea: Bošković, Atić 4, Delalić, Tanasković 16 (9 sk), Jošilo 2, Nakić, Nikolić 5, Gordić 9, Milosavljević 9, Karmajkl, Jeremić 15, Mudi 3

Crvena zvezda: Lazarević 3, Teodosić 4 (7 as), Mitrović 10, Lazić 7, Simonović 2, Tobi 19 (8 sk), Bolomboj 1, Ilić 11, Nedović 7, Giedraitis 12, Kuzmić, Dos Santos 5

-----------------

Bilo je problema u prvom poluvremenu, teško su crveno-beli dolazili do realizacije, par puta su i jeftino prodali loptu rivalu, ali Rokas Giedraitis se postarao da na odmor odu sa solidnim viškom poena. Ubacio je dve trojke sa zvukom sirene, drugu na isteku poluvremena, pa je posle 20 minuta bio najbolji pojedinac u redovima srpskog šampiona sa 11 poena i indeksom korisnosti 18. Odlično je izgledao, a onda je predao palicu Tobiju.

Zvezda je u treću četvrtinu ušla sa osam poena prednosti (40:32), a onda je krenuo Majkov šou. Vezao je bivši igrač Valensije i Barselone sedam poena i crveno-beli su počeli da grade ozbiljniju prednost. Dve trojke je pogodio i Branko Lazić, bitnu za samopouzdanje dodao i Jago dos Santos, pa je na semaforu stajalo 43:62. Mitrović i Nedović su pomogli da se četvrtine uspešno privede kraju, pa je posle pola sata igre Ivanovićev sastav imao 21 poen prednosti.

Bilo je jasno da će se Igokea teško vratiti, Nikola Tanasković je nestao posle odličnog prvog poluvremena, a Marko Jeremić nije imao pravu podršku, iako je fantastično šutirao tokom većeg dela utakmice (do poslednjih nekoliko minuta 5/5 za tri). Čuvala je Zvezda prednost bez većih problema i na kraju upisala zadovoljavajuću pobedu. Tako je napravila i dobru uvertiru pred premijeru u Evroligi sa Asvelom i pred svojim navijačima (05. oktobar), kada bi trebalo da dobije i pomoć od makar Nejpira i Hange, koji se ubrzo očekuju na terenu.

Igokea je dala sve od sebe, ali jednostavno je razlika u kvalitetu bila prevelika. Dobro se držala ekipa Vladimira Jovanovića u prvom poluvremenu, posebno se isticala u odbrani, ali je u nastavku vrlo brzo ostala bez goriva, te je na kraju pretrpela ubedljiv poraz.

Izdvojili su se u ekipi iz Laktaša Tanasković sa 16 poena i devet skokova, kao i Jeremić sa 15 poena (5/8 za tri). Po devet su dodali Nemanja Gordić i Dragan Milosavljević.

ABA LIGA - 1. kolo

Petak

Split - SC Derbi 72:76

/Stivenson 18 - Drobnjak 15/

Subota

Cedevita - Mega 89:87

/Kobs 19 - Topić 25/

Budućnost - Zadar 103:73

/Mihailović 24 - Božić 22/

Igokea - Crvena zvezda 63:81

/Tanasković 16 - Tobi 19/

Nedelja

18.00 Borac Mozzart - Cibona

Ponedeljak

17.00 FMP - Krka

19.00 Partizan Mozzart Bet - Mornar



tagovi

KK Crvena zvezdaMajk TobiDuško IvanovićRokas GiedraitisMiloš TeodosićNemanja NedovićDalibor IlićJago dos SantosLuka MitrovićNikola TanaskovićMarko JeremićIgokea

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara