Foto: Zvanični sajt/Đorđe Đoković
Foto: Zvanični sajt/Đorđe Đoković

Metalac posle šest godina ponovo sanja Žućkovu levicu

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.02.23. | 09:24

Klub iz Valjeva večeras igra protiv FMP Železnika od 21 čas u Nišu

Sredina februara u košarci uvek bude obeležena kup takmičenjima. Tradicionalno Niš je grad u kojem ćemo dobiti pobednika, uglavnom su to Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet, ali ljubitelji košarke mogu da vide mnogo više od večitih rivala koji su na TV ekranima na svaka dva ili tri dana. Kup Koraća je prilika da pogledamo šta ostali klubovi imaju da ponude, kao što su Spartak iz Subotice i Metalac iz Valjeva.

Nekada član ABA lige će imati priliku da se bori za Žućkovu levicu posle šest godina pauze.

Izabrane vesti

"Lepa prilika da pokažemo ljubiteljima košarke kako smo radili. Posle nekoliko godina je Metalac u prilici da se bori za Žućkovu levicu što je još jedna lepa potvrda da klub ide u pravom smeru. Vratili smo publiku u Valjevo, mislim da niko u Srbiji nema publiku kao mi u KLS ligi, što je možda i naš najveći uspeh", rekao je trener Metalca, Branislav Ratkovica.

Košarkaši Metalca će se u čevrtfinalu Kupa Radivoja Koraća sastati sa ekipom FMP. Ovaj susret, odigraće se večeras od 21 čas, nakon utakmice Crvene zvezde i Borac Mozzarta. U slučaju da savladaju favorizovanu ekipu iz Železnika, njihov naredni protivnik biće bolji iz duela Vojvodina – Mega.

"Ne gledamo unapred. Želimo da budemo kompletni i da se pokažemo u najboljem mogućem svetlu. Ekipa je tokom ove sezone pokazala kvalitet, a želim da to pokažu i na terenu u Nišu. Da se borimo protiv tima koji igra izvanrednu košarku u ABA ligi što pokazuje njihova pozicija na tabeli"-

U poslednjoj deceniji i po Metalac je redovan član KLS, a u pojedinim sezonama izboren je plasman u Superligu. Klub je u sezoni 2009/10. zauzeo šestu poziciju u Superligi, dok je identičan rezultat ponovljen i naredne sezone. U to vreme dvorana je ponovo bila mala da primi sve ljubitelje košarke. Na čelu kluba tih godina bio je Duško Đukanović, a Metalac je nakon pozivnice koju je dobio prihvatio da zaigra i ABA ligu u sezoni 2014/15 U regionalnom takmičenju klub je u prvoj sezoni zauzeo šestu poziciju i prema tadašnjim propozicijama izborio plasman i u međunarodno takmičenje, odnosno Evrokup koji nije igran zbog finansijskih problema i neodstatka dvorane koja bi ispunila zahteve ULEB-a.

Uspesi nisu izostali ni u Superligi, međutim dugovi su rasli pa je klub na početku sezone 2016/17 bio na ivici gašenja. Ipak, zahvaljujući povratku Duška Đukanovića na čelo kolektiva Metalac je uspeo da se stabilizuje i startovao novu sezonu u KLS-u, kada se na klupu nakon boravka u inostranstvu vratio Mihailo Poček. Upravo Poček je kasnije postao i predsednik kluba, dok ga je pred sezonu 2019/20 na tom mestu zamenio Jovan Teodosić, aktuelni prvi čovek valjevskog kolektiva. U ne tako sjajnoj finansijskoj situaciji najvažnije je bilo da Valjevci sačuvaju status u KLS-u što su uspeli i u prethodnoj sezoni kada je Vladimira Đokića na klupi zamenio Branislav Ratkovica.

Trenersku karijeru počeo je kao deo stručnog štaba Dejana Milojevića, ali onda je stigao poziv iz Valjeva.

Razgovarao sam sa Jovanom Teodosićem, svideo mi se projekat. Krenuli smo da gradimo lepu priču. Klub se stabilizovao, prvobitni cilj je da se borimo za vrh KLS, a posle što da ne i ta ABA liga. Valjevo je sportski grad i zaslužuje da gleda lepu košarku”.

Stanje na tabeli Košarkaške lige Srbije kaže da je Metalac trenutno na učinku od 17 pobeda i pet poraza. Samo je Zlatibor trenutno ispred tima iz Valjeva.

Što se tiče borbe za vrh trenutno se nalazimo u dobroj poziciji, međutim zaista ima još mnogo da se igra. Prvenstvo je dugačko i teško je održati isti nivo igre, nekada je to izgledalo dobro, nekada loše, ali neophodno je da se ide korak po korak do konačnog cilja”.

Četiri su udarne igle u sistemu trenera Ratkovice. Ibrahim Durmo i Rendal Džorden su najbolji strelci ekipe sa po 14 poena po utakmici ove sezone. Odmah iza njih je Moris Mening sa 12, a isti prosek poena ima i Uroš Luković. Dobro poznato lice ljubiteljima košarke, nekadašnji centar Partizana, Uroš Luković, je sada sidro Metalca, a uz poene dominira u skoku s obzirom na to da ih ima preko devet po meču.

Tu su još igrači poput Marka Bajića, Altina Islamovića, Marka Ilića i Radoša Šešlije koji imaju ozbiljnu ulogu na parketu.

Naravno, FMP je veliki favorit u ovom meču. Panteri su pokazali zavidan kvalitet i posle Zvezde i Partizana su bili najkonstantniji, a Metalac bi mogao energijom da parira i da eventualno iskoristi činjenicu da su Panteri pretrpeli promene u sasstavu. Otišao je najbolji igrač Trent Frejžer, koji je sada novi član Zenita, a umesto njega na poziciju plejmejkera stigao je Čarli Mur.

KUP RADIVOJA KORAĆA - ČETVRTFINALA

Sreda:

Partizan Mozzart Bet - Spartak Subotica 91:69

/Lesor 17 - Bojić 17/

Mega - Vojvodina 75:62

/Rori 13 - Beslać 23/

Četvrtak:

18.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -28,5) Borac Mozzart (1,85)

21.00: (1,85) FMP Železnik (hendikep -23,5) Metalac Valjevo (1,85)

POLUFINALE

Petak u 17.00 i 21.00

FINALE

Subota u 21.00


tagovi

Kup KoraćaKK MetalacFMP Železnik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara