Kevin Panter, Lorenzo Braun, Čarls Dženkins i Bili Beron (©Star Sport)
Kevin Panter, Lorenzo Braun, Čarls Dženkins i Bili Beron (©Star Sport)

Milioni posle Zvezde: Koliko su para dobili Braun, Beron, Panter i Dženkins

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.07.20. | 09:39

Neki od najvažnijih igrača crveno-belih iz prošle sezone imaju razlog za zadovoljstvo

Odavno važi ona priča da strancima dolazak u jadranski region služi kao odskočna daska za nešto bolje, veće i nadasve finansijski isplativije. Da bi se nadoknadio taj veliki ekonomski jaz naspram ostatka Evrope, Crvena zvezda i Partizan su godinama nudili proces kvalitetnog rada iz kojeg su izrasli mnogi igrači NBA kalibra ili samog krema evropske košarke. Verovatno bismo potrošili nekoliko sati dok bismo nabrojali sve slučajeve...

Crvena zvezda je posle sezona koja se nije završila na terenu napravila veliki rez, a novi šef stručnog štaba Saša Obradović ozbiljno je izmešao karte i doveo nosioce igre po svojoj želji. Odnosno, igrače čije finansijske apetite je klub mogao da isprati u vreme pandemijske krize. Oni koji su tokom proteklih godinu dana nosili verovatno i najveći teret očekivanja na svojim leđima uspeli su lepo da se opare u novim sredinama. Preciznije, prema saznanjima MOZZART Sporta, Lorenzo Braun u Fenerbahčeu, Kevin Panter u milanskoj Olimpiji, Bili Beron u Zenitu i Čarls Dženkins u Olimpijakosu potpisali su jako dobre ugovore, što je donekle i pokazatelj zašto Crvena zvezda nikog od njih nije ni mogla da zadrži.

Izabrane vesti

Lorenzo Braun (©Star Sport)Lorenzo Braun (©Star Sport)

Lorenzo Braun je najbolje prošao i od Fenerbahčea dobio okruglo 1.000.000 dolara za jednogodišnji ugovor! Braun je od prekida sezone imao jasan cilj da se vrati u NBA ligu, ali kako je situacija u najjačem košarkaškom takmičenju na planeti i dalje neizvesna u smislu iznosa seleri kepa u klubovima za narednu godinu, iskusni organizator igre odlučio je da se zadrži još godinu dana u Evropi. Osim toga, Fenerova ponuda bila je više nego dobra, više nego duplo jača od onoga što je Braun dobijao na Malom Kalemegdanu. Fenerbahče uprkos značajnom smanjenju budžeta pokušava da izađe u susret Igoru Kokoškovu i ispuni svaku njegovu želju, a posle odlične sezone u Crvenoj zvezdi Braun je napravio možda i najbolji sledeći korak u karijeri.

O slučaju Kevina Pantera bilo je mnogo priče u poslednje vreme. Američki šuter javno je priznao da je imao veliku želju da ostane u Crvenoj zvezdi, ali da ga je agent odvratio od te ideje pričom da je vreme da uzme ozbiljan novac u sledećem ugovor. Isti je dobio upravo od Armanija, koji će mu za godinu dana saradnje isplatiti 750.000 dolara.

„Bio sam oduševljen Zvezdom, a posebno Beogradom, živeo sam punim plućima. Preporodio sam se u Srbiji. Žao mi je što se sezona završila u aprilu. Pozvao sam agenta i otvoreno ga pitao da li postoji šansa da ostanem u Zvezdi. On mi je poručio da je sledeća sezona neizvesna, da niko ne zna šta će se desiti i da je sada trenutak da uzmem najveći mogući ugovor i tako sam došao u Milano“, otkrio je Panter u nedavnoj izjavi.

Panterov ostanak u Crvenoj zvezdi bio je donekle uslovljen i statusom Dragana Šakote. Nije tajna da je Panter možda i najbolje igre u dosadašnjoj evropskoj karijeri pružao baš kod Šakote u AEK-u svojevremeno i onda u Zvezdi tokom poslednjih nekoliko meseci i to posle, za njega, traumatičnog iskustva u Pireju. Kako je prekaljeni stručnjak rešio da se po isteku ugovora povuče u Grčku i kormilo prepusti Saši Obradoviću, tako je i Panter ipak prelomio u smeru odlaska za Milano.

Bili Beron (©Star Sport)Bili Beron (©Star Sport)

Navijačima Crvene zvezde možda je i najteže pao odlazak Bilija Berona u Zenit iz Sankt Peterburga. Najlepši izbačaj Evrope, kako su mnogi videli Beronovu mehaniku šuta, nije mogao da odoli pozivu iz jednog od najlepših gradova Starog kontinenta, gde će provesti naredne dve godine. Podsetimo, Beron je dugo bio u kombinaciji da pređe u Valensiju, koja ga je jako želela u svojim redovima, ali je na kraju uleteo Zenit s finansijski boljom ponudom koja je jednostavno bila tas prevage... Beron će u Zenitu inkasirati okruglo 1.000.000 dolara za dvogodišnju saradnju (500.000 po sezoni, ne računamo tu bonuse koji su lako dostižni, što bi ukupan iznos trebalo da poveća na 1.200.000 dolara), što je takođe odličan posao za dojučerašnju Zvezdinu haubicu i dosta više od onoga što je imao u Beogradu. Osim toga, zbog svega što je Beron uradio za crveno-bele tokom prethodne dve godine i ostvarenog napretka, te više nego dobre debitantske sezone u Evroligi, morao je da naplati sve.

Na kraju je ostao Čarls Dženkins. Ne može se za popularnog Đenku reći da je nosio teret kao već pomenuti triling, niti da je pružao kvalitetne role, ali miljenik publike bar je uspeo da nađe svoju mirnu luku u Pireju. I to najviše zahvaljujući Jorgosu Barcokasu s kojim je Dženkins imao dobru saradnju u Himkiju svojevremeno. Upravo je Barcokas insistirao na dolasku nekadašnjeg diplomca univerziteta Hofstra, a Dženkins je na konto dvogodišnje saradnje dobio 800.000 dolara. Odnosno, dva puta po 400.000. S obzirom da je iza sebe imao daleko najlošiju godinu u crveno-beloj opremi beogradskog tima, Dženkins je finansijski dobro prošao u Pireju.

Dakle, baš kao nekada Boban Marjanović u San Antoniju, Majk Cirbes ili Kvinsi Miler u Makabiju iz Tel Aviva, ili Marko Simonović u Zenitu, te Marko Gudurić i Nikola Kalinić u Fenerbahčeu, kao i mnogi drugi, Crvena zvezda se još jednom pokazala kao idealna sredina za razvoj i prava odskočna daska za neke sledeće avanture po Evropi i svetu...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (@nikolaS_msport)


tagovi

Kevin PanterČarls DženkinsBili BeronLorenzo BraunZenit Sankt PeterburgFenerbahče BekoOlimpijakosOlimpija MilanoArmani Milano

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara