NBA ZAPAD - Srpska strana najbolje košarke

Vreme čitanja: 13min | uto. 16.10.18. | 12:23

Pred vama je drugi deo vodiča kroz novu NBA sezonu koja počinje večeras

NBA sezona samo što nije počela! Večeras se igraju prve dve utakmice, a onda nas iz dana u dan očekuju velika uzbuđenja u najjačoj košarkaškoj na ligi na svetu. Kao i svake godine, na MOZZARTU vam donosimo opširnu najavu sezone podeljenu u dva dela – juče smo obradili Istočnu konferenciju, a danas su na redu ekipe sa Zapada.

Izabrane vesti

apadom godinama dominira Golden Stejt koji je i ove sezone najveći kandidat za osvajanje titule, a ove godine je ova konferencija obogaćena i Lebronom Džejmsom koji je još jednom "odneo svoje talente" izvan Klivlenda, ovaj put u Los Anđeles Lejkerse. Zapad nudi mnogo zanimljivih ekipa, a mi ćemo ih jednu po jednu proći podeljeno u pet kategorija. Uz one koje smo juče predstavili pišući o Istoku, izazivači, plejof ekipa, donji dom i samo dno, tu je i dodatna kategorija rezervisana za Voriorse – prvaci. Oni ipak ne mogu ići u istu rečenicu s bilo kojom ekipa.

Ali krećemo prvo od naših asova koji redom igraju na Zapadu. A tu je i Igor Kokoškov.

Srpski zaljubljenici u košarku sigurno će ove sezone dosta pratiti Sakramento iako se, na žalost, radi o jednog od najgorih franšiza u NBA ligi. Vlade Divac i ekipa oko njega koja vodi klub jednostavno vuče neshvatljive poteze, a i ovog su leta uspeli da “uguše” svoj roster. Recimo, na draftu su preskočili Luku Dončića, a izabrali Marsina Beglija iako su na poziciji "četvorke" itekako bili puni – tu je iskusni Zek Rendolf, još jedan mladi potentni igrač Skal Labizije, a došao je i Nemanja Bjelica koji će, po svemu sudeći, u Kingsima morati da igra na trojci jer jednostavno minuta za njega na četvorci neće biti. To je prava šteta jer je njegova uloga  u NBA ligi da bude "stretch" četvorka. Problem je što se ni jedno visoko krilo ne može da se "pomeri" sa pozicije centra jer su tu Vili Koli Stajn, prošlogodišnji ruki Heri Džajls koji je celu prošlu sezonu propustio zbog povrede, te iskusni Kosta Kufos. Ni na spoljnim pozicijama nije idealna situacija – nominalni starteri su Diron Foks, Badi Hild i Bogdan Bogdanović, ali tu su još Džastin Džekson, Jogi Ferel, Iman Šampert, pa i Ben Meklemor. Sve to izgleda prilično disfunkcionalno, a iako Kingsi imaju talentovane igrače, ipak tu nema niti jednog klasnog koji bi mogao nositi klub u budućnosti. Što se tiče srpskih igrača, Bogdanović je lani pokazao da ima što da traži u NBA ligi, sigurno je da će i ove igrati dosta, a od njega se očekuje kvalitetan šut i kreacija sa pozicije 2-3. O Bjelici smo već rekli par reči – biće mu teško do pozicija na "četvorci”, a pitanje je koliko se može snaći na “trojci” gde se u NBA ligi ipak traži puno veći atleticizam od onoga kojeg Beli ima. Sve u svemu, još jedna sezona u kojoj će Kingsi biti pri dnu NBA lige.

Nikola Jokić je ovog leta potpisao maksimalni ugovor, a to dovoljno govori o tome koliko ga Denver ceni. Iako je trener Majkl Maloun u prošlosti imao nekih poteza kojim je sputavao srpskog centra, ove godine to jednostavno ne sme i neće napraviti. Jokić će biti nositelj igre Nagetsa koji imaju jako dobru momčad, pre svega startnu petorku, i pucaju na plasman u četiri najbolje ekipe Zapada.

Ovo će na neki način biti sezona odluke za srpski dvojac u Klipersima, barem što se (ozbiljne) NBA karijere tiče. Boban Marjanović može u NBA ligi ostati do penzije, biti bek up centar i usput graditi filmsku karijeru, ali je pitanje da li to njega zadovoljava. Ove sezone će dobiti više prilike nego prošle jer nema više Deandrea Džordana, a Marsin Gortat nije igrač kojem je pored Bobija u potpunosti zacementirano mesto u petorci, pogotovo ako Marjanović nastavi da igra dobro kao što je to radio u predsezoni.

Teodosić bi vrlo lako mogao biti zamenjen tekom sezone, nakon što je preživeo predsezonsku seču u Gradu anđela. Ako svi igrači Klipersa budu zdravi, a rezultati ne budu dobri, što treba očekivati da se dogodi, tim iz Los Anđelesa nema potrebu za njim. Startni plejmaker je Patrik Beverli, draftovan je Shaj Gildus Aleksander u kojeg svi u klubu veruju kao veliki projekt za budućnost, a poziciju “jedinice” mogu da pokriju i Ejveri Bredli i Lu Vilijams. Daleko od toga da Teo neće dobiti priliku, ali klubovi koji ne mogu u plaejof radije razvijaju talente nego što daju minute veteranima koji im mogu doneti tri, četiri pobede, ali ne i puno više od toga. Za Teodosića bi bilo sjajno kada bi ga, recimo, uzeli u San Antonio gde bi igrač njegovog profila itekako imao sjajnih prilika.

PRVACI

U Golden Stejtu ništa novo. Ovog leta novi ugovor je potpisao Kevin Durant, opet na dve godine, a iako se sramežljivo spominjala opcija da bi Klej Tompson mogao da potraži novi klub, od toga na kraju nije bilo ništa. Šta više, Klej je pokazao želju da potpiše novi ugovor s Voriorsima kada mu sledećeg leta istekne ovaj aktuelni. Kvartetu ol star igrača, uz navedene tu su, naravno, Stefon Kari i Drejmond Grin, kao i već uhodanoj pomoći sa klupe (Andre Igudala, Šon Livingston), ove sezone se priključio Demarkus Kazins koji će, doduše, dugo pauzirati, ali jednom kada se vrati na parket biće dodtni razlog za paniku protivnika Golden Stejta. U njegovom odsustvu za poziciju startnog centra bore se Džordan Bel, Damijan Džons i Kevon Luni, Jonas Jerebko je došao kao "stretch" opcija na krilnom centru, a zamene za bekove su Džejkob Ivans i Kvin Kuk.

Nedostaje tu još jedan igrač, ali to je ipak nevažno jer je Golden Stejt uistinu priča za sebe – sve osim odbrane titule bilo bi veliko iznenađenje, pogotovo kada se zna da su oni sa Kazinsom dobili pojačanje, a ostali konkurenti su oslabljeni.

IZAZIVAČI

Hjuston je lani bio prilično blizu “skidanja” Golden Stejta. Voriorsi su tek u sedmoj utakmici rešili pitanje osvajača Zapadne konferencije, a Roketsi i dalje žale za povredom Krisa Pola u toj seriji. Uprava kluba je bila svesna da se za podvig nad Golden Stejtom ekipa treba pojačati, ali dojam je da to ipak nisu uspeli. Pre svega, otišao je Trevor Ariza, izuzetno važan igrač koji je povezivao redove. Umesto njega na krilu će obrambenu ulogu dobiti Džejms Enis koji bi sa Pi Džej Takerom trebao da igra važnu ulogu u obrani. Klint Kapela je potpisao novi ugovor, ostali su Erik Gordon, Nene i Džerald Grin, a stigli Brendon Najt, Majkl Karter Vilijams i Markiz Krajs. Niti jedan od njih trojice nije toliko važan, ali svi bi mogli biti korisni u rotaciji.

Tu je i Karmelo Entoni za koga ne znamo kako može pomoći ovoj ekipi. I bez njega su bili opasni u napadu, a sada su samo dobili čoveka koji mora da dobije svoju kvotu lopti, a u obrani ne mora i ne želi ništa da radi. Pored Džejmsa Hardena takav igrač nije bio potreban Majku Dantoniju.

Svakako jedna od ekipa koja je ovog leta odradila sjajan posao je Oklahoma. Prvu stvar su napravili već početkom postsezone – potpisali su novi ugovor sa Polom Džordžom, a kada je bilo jasno da imaju esenciju sa Raselom Vestbrukom, Džoržom i Stivenom Adamsom, krenuli su u dalje slaganje ekipe. U tome su im zbog velikog iznosa plata na "salary capu" bile vezane ruke, ali onda se pojavila Atlanta koja je velikodušno uzela ugovor Karmela Entonija te zauzvrat poslala Denisa Šredera. Nemački plejmejker će se tako pobrinuti da ritam napada ne padne kada Vestbruk bude na klupi, a on je doneo i jednu dimenziju više, barem u fazi napada. U obrani trener Bili Donovan računa na Džordža i Andrea Robersona, koji u sezonu ulazi povređen, a Tander ima još dosta korisnih “tela” – tu su Patrik Paterson, Nerlens Noel, Džerami Grant, Aleks Abrines, Timoti Luvavu Kabaro, te ruki Hamidu Dialo koji je u predsezoni izgledao sasvim dobro.

PLEJ-OF EKIPA

Sjajan posao odradio je Denver odmah na početku leta – nove ugovore su potpisali Nikola Jokić i Vil Barton te je tako osigurana srž za budućnost. Nakon toga upravi je ostalo samo da se reši balasta, a to su napravili poslavši Vilsona Čendlera u Filu, a Keneta Farida u Brooklyn. Pol Millsap je zdrav, Džamal Mari i Geri Heris sada već dokazani igrači, a Nagetsi su odlučili rizikovati draftom Majkla Portera juniora, igrača velikog potencijala, ali i s velikim problemima sa povredama. Doveden je i Ajzea Tomas koji će tako dobiti novu šansu za barem delimični povratakm na staru slavu, a u rotaciji će biti i Mejson Plamli, Trej Lajls, Malik Bizli, Huan Ernangomes i Tori Krejg. Doigravanje ove sezone, za razliku od prošle, Denveru ne bi smelo da pobegne bez obzira što na klupi imaju Majkla Malouna, trenera koji često zna da povlači u najmanju ruku čudne poteze.

U Salt Lejk Sitiju nisu previše menjali ekipu u odnosu na lani. Zapravo, da nije dolaska rukija Grejsona Alena, mogli bismo napisati kako je uopšte nisu menjali. Nove ugovore je Džez dao Deriku Fejvorsu, Danteu Egzamu, Raulu Netu i Džordžu Nijangu, a očigledno trener Kvin Snajder i uprava računaju na rast ekipe. To je i logično s obzirom da Donovan Mičel ulazi tek u drugu sezonu, a prošle godine ga je samo činjenica da postoji i Ben Simons udaljila od naslova za ruki igrača godine. Rudi Gober praktično tek ulazi u najbolje igračke godine, Džo Ingles je u predsezoni pokazao da “ne želi” da spusti šutersku formu, a Riki Rubio se odlično uklopio u ekipu. Džo Krauder, Alek Burks, Tabo Sefološa, Rojs Onil, pa i Ekpe Judo garantuju veliku dubinu ekipe, a novi napredak Jute zavisi o tri faktora – može li Fejvors nastaviti da bude opasan u napadu, je li Egzam potpuni promašaj ili će se ovih letnih 33 miliona dolara isplatiti te može li Alen da pomogne već u svojoj prvoj sezoni. Ako su odgovori na ova tri pitanja potvrdni, u Salt Lejk Sitiju imaju razloga da se vesele novoj sezoni. Iako su već i lani igrali odličnu košarku, ali je tada Igor Kokoškov pomagao Kvinu Snajderu koji je sada ostao bez "desne ruke".

Portland već godinama igra dobru košarku, ali nikako ne može napraviti iskorak, a dojma smo kako neće ni ove sezone. Dapače, Blejzersi izgledaju kao ekipa kojoj se može dogoditi da se raspadne, bilo zbog poneke povrede ili loše hemije u ekipa koja je sve vidljivija, posebno između dvojca Damijan Lilard – Si Džej Mekalum. Blejzersi su ovog leta zadržali Jusufa Nurkića za sasvim pristojnih 48 miliona dolara za četiri godine, a krvnu sliku na bekovskim pozicijama pokušali su da poprave dolascima Seta Karija i Nika Stauskasa. No, niti jedan od njih dvojice nije kalibar za velike stvari pa ćemo, na žalost, i dalje gledati Ivana Tarnera u važnoj ulozi, a jako je važno za Portland hoće li Moris Harknes i Al Faruk Amin biti zdravi tokom cele sezone. Za njih nemaju previše dobrih zamena na krilnim pozicijama osim ako tu ne računamo spomenutog Tarnera i Mejersa Lionarda. Spomenimo još kako će trener Teri Stots kao zamenu za Nurkića koristiti Zeka Kolinsa.

Lagano dolazimo do ekipa sa velikim upitnicima. Počeli smo s Portlandom, a nastavljamo s Minesotom koja te upitnike ne bi imala da se Džimi Batler nije odlučio da zatraži trejd. Uprava još uvek nije našla destinaciju u koju bi poslala jednog od najboljih igrača lige, ali će se to sigurno dogoditi bez obzira koliko trener Tom Tibodo nije sklon takvoj opciji. Jedan od najvažnijih razloga zbog čega je Batler zatražio odlazak je neslaganje sa mladim zvezdama, Karl  Entonijem Taunsom i Endrjuom Viginsom koji bi sada mogli zapeti da pokažu kako su optužbe na njihov račun neutemeljene. Iako bez Batlera to nije ekipa koja može konkurisati za vrh Zapada, a teško je uraditi kalkulacije s obzirom da ne znamo što će dobiti zauzvrat, i ovako Vulfsi imaju dovoljno materijala da budu u prilično dobroj poziciji da izbore plejof. Tu su Džef Tigue, Taj Gibson, došao je Entoni Toliver, a solidne partije je u predsezoni pružao i Derik Rouz. Došao je još jedan bivši igrač Čikaga, Luol Deng, ali nema više Džamala Kroforda i Nemanje Bjelice koji su lani znali itekako da pomognu.

Nakon lanjskog nastupa u plejofu, kada je Nju Orleans izgledao sasvim solidno bez Demarkusa Kazinsa, očekivalo se da mu Pelikansi neće ponuditi novi ugovor. Demarkus se trenutno od povrede oporavlja u Golden Stejtu, a Enthoni Dejvis je pod košem dobio društvo u liku Džulijusa Randla koji bi mogao da se pokaže jednim od najvećih pojačanja ovog leta. Rendl može da igra u paru i sa Dejvisom i sa Nikolom Mirotićem pa Pelikansi ne moraju da se brinu za rotaciju na visokim pozicijama gdje je još i Džalil Okafor kao osigurač. Veći je problem Nju Orleansu odlazak Redžona Ronda koji je prošle godine odlično dirigovao napadom i koji je omogućio Džru Holideju da igra više bez lopte što je uloga koja mu odgovara. Rondovu ulogu sada bi trebalo da preuzme Elfrid Pejton, ali pitanje je koliko je on u stanju za to. Ajton Mjur se potvrdio prethodnih sezona kao koristan igrač, a Nju Orleans očekuje dosta i od Solomona Hila čije su im dobre igre nužne žele li do ozbiljnijeg uspeha. Tu su i Jan Klark te Darius Miler, a trener Alvin Džentri je sigurno pod pritiskom zbog mogućnosti da Dejvis ode iz kluba nakon ove sezone o čemu se u NBA krugovima naveliko priča.

Teško bi Los Anđeles Lejkerse stavili u krug ekipa koje bi mogle u plejof da tamo nema Lebrona Džejmsa. Kralj je, kako se najavljivalo duže vremena, iz Klivlenda otišao u Lejkerse, a zanimljivo je kako uprava kluba nije po svaku cenu dovela još poneku superzvezdu. Jednogodišnje ugovore su potpisali Kentavijus Koldvel Poup, Javal Makgi, Redžon Rondo, Lens Stivenson i Majkl Bizli, sve redom dokazani sumnjivci, ali oni su ionako nebitni u široj slici jer Lejkersi sledećeg leta kreću u kompletiranje ekipe. Do tada će Lebron videti kako funkcioniše sa mladim saigračima koji će ove sezone dobiti priliku da se školuju uz jednog od najvećih košarkaša svih vremena. Sudeći prema pripremnim utakmicama, priliku je najbolje iskoristio Brendon Ingram koji bi mogao da ima sjajnu sezonu, a puno očekujemo i od Kajla Kuzme i Džoša Harta, a nešto manje od Lonza Bola. Hrvat Ivica Zubac je u teškoj situaciji jer trener Luk Volton veći deo utakmice neće igrati sa teškim centrom. Zamena za Makgija uglavnom će biti Kuzma, a postoji čak i opcija da će se na centru menjati Džejms i Ingram.

Hoće li se ove godine završiti jedna neverovatna priča, ona o 21. uzastopnoj sezoni San Antonija u plejofu? Vrlo lako bi moglo da se dogodi. Traženje trejda i odlazak Kavaija Lenarda je nešto čemu se nismo nadali, a Sparsi zauzvrat nisu dobili puno – Demar Derozan je dobar igrač, ali s velikim ograničenjima, a Jakob Peltl bi tek trebao da se dokaže kao potencijal. Napustili su ih i Deni Grin i Toni Parker, Manu Đinobili je otišao u penziju, ali San Antonio svejedno izgleda kao ekipa koja može u plejof. Lamarkus Oldridž konstantno drži dobru formu, veterani Rudi Gej i Pau Gasol su se uklopili u mentalitet Sparsa, a mladi Dežonte Mari i ruki Loni Voker su trebali da donesu svežinu. No, u predsezoni su se obojica povredila – za Marija je izgubljena sezona, Voker će se vratiti za nekoliko sedmica, ali njihovo zdravstveno stanje smanjilo je očekivanja od Sparsa. Međutim, ako iko može ovu ekipu dovesti do doigravanja, to je Greg Popović koji ipak ima solidnu ekipu – uz sve nabrojene došli su Marko Belineli, Dante Kaningem i Kvinsi Poindekster, a Peti Mils i Davis Bertans bi mogli da imaju odličnu sezone.

Možda se neko neće složiti s time da su Klipersi nešto ispod Sparsa i Lejkersa, ali dojam je da su oni ipak nešto slabiji od ovih ekipa. Lovili su Klipersi Kavaija Lenarda, ali na kraju su se zadovoljili Luk Mbah a Muteom i Majkom Skotom, dok je Marsin Gortat zamena za Deandrea Džordana. Otišao je i Ostin Rivers, a dosta toga zavisi od zdravlja povredama sklonim Patriku Beverliju, Ejveriju Bredliju i Danilu GalinarijuTobijas Heris je prvi igrač ekipe, a Dok Rivers ima zadatak da razvije mlade igrače Šaja Džajlgus Aleksandera i Džeroma Robinsona. Važnu ulogu u rotaciji će imati Lu Vilijams, te naravno i Boban Marjanović koji je bio odličan u predsezoni.

DONJI DOM

Sjajno su leto odradili u Dalasu. Uspeli su da dođu do Luke Dončića, a Deandrea Džordana su doveli na samo jednu godinu pa će sledećeg leta imati priliku da odluče hoće li na njemu graditi budućnost. Slovenac u NBA ligi neće igrati na poziciji pleja, trener Rik Karlajl namenio mu je ulogu pakera sa krilne pozicije, a mogao bi da se odlično dopunjuje sa Denisom Smitom. Njih dvojica su garancija svetle budućnosti Maveriksa, a u sadašnjosti će im pomoći Herison Barns, Vesli Metjuz, Džej Džej Barea i, naravno, Dirk Novicki koji je odlučio da odigra još jednu sezonu. U rotaciji su još Devin Heris, Maksimilijan Kleber, Dvajt Pauel i Dorijan Fajni Smit.

Koliko mogu Grizlisi? Ekipa koja u svojim redovima ima Majka Konlija i Marka Gasola u teoriji ne sme da bude pri samom dnu Zapada, ali njih dvojica poslednjih godina imaju problema sa povredama, a pravu pomoć nisu dobili. Čendler Parsons je više povređen nego zdrav, a lanjsku ulogu Tajrika Ivansa sada bi trebao da preuze Kajl Anderson. Solidni roster Džej Kej Bikerstaf popunjava solidni Džamajkal Grin, četvrti pik drafta Džaren Džekson, kao i Vejn Selden, Šelvin Mek, Garet Templ, Maršon Bruks i Omri Kaspi. Puno igrača koji se nikada nisu definisali u NBA ligi.

SAMO DNO

U Arizoni se nadaju podizanju sa dna lige. Na mesto trenera postavljen je Igor Kokoškov, a vlasnik Robert Sarver je sve ovoletne u najmanju ruku solidne poteze poništio otkazom generalnom menadžeru Rajanu Makonahu 10-ak dana pre početka sezone. Koliko je stanje u Finiksu teško pokazuje činjenica da se niko previše ne bori da preuzme taj posao bez obzira što Sansi imaju dobru ekipu. Diandre Ajton je u predsezoni opravdao izbor prvog pika na draftu, Devin Buker je već dokazani rasni strelac, a dosta se može očekivati od Ti Džej Vorena, pa i Džoša Džeksona. Veteransku pomoć će doneti novajlije Trevor Ariza i Rajan Anderson, te starosedelac Tajson Čendler, a tu su i još jedan ruki Mikl Bridžes te Hrvat Dragan Bender. Kada bi još Sansi pronašli solidnog plaejmejkera, trenutno su na rosteru samo Eli Okobo, Dientoni Melton i Ajzea Kanan, bila bi to sasvim pristojna ekipa.

Bilo bi lepo znati što rade u Sakramentu... Svake godine nas oduševe nekim svojim potezom, a ovog leta su odlučili da naprave haos pod košem. Od ranije su imali Vilija Koli Stajna, Zeka Rendolfa, Skala Lebizijea i Kostu Kufosa, a onda su uzeli Marvina Beglija i doveli Nemanju Bjelicu. Tako će Dejvid Džerger imati muku da pronađe minute za sve, a neće mu biti lako ni na spoljnim pozicijama gde ima Dierona Foksa, Badija Hilda, Imana Šamperta, Bogdana Bogdanovića, Džastina Džeksona, Bena Maklemora i Jogija Ferella.

ZAKLJUČAK

Dajte prstenje Voriorsima! To je mantra koju ponavljamo već godinama, a i ove sezone je Golden Stejt uverljivi favorit. No, situacija na Zapadu je daleko od nezanimljive – mnogi klubovi su ušli u promene, odnosi snaga se menjanju, a neki novi narativi se pišu. NBA liga je najuzbudljivije takmičenje na svetu, a i nova sezona će to potvrditi.

Piše: Emir Fulurija. Germanijak.hr

(foto: Action Images)


tagovi

Bogdan BogdanovićVlade DivacNemanja BjelicaNikola JokićMiloš TeodosićBobi MarjanovićIgor KokoškovSakramento KingsFiniks SansLos Anđeles KlipersLos Anđeles LejkersMinesota TimbervulvsPortland TrejlblejzersSan Antonio Spars

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara