Pero Antić (©MN Press)
Pero Antić (©MN Press)

Pero Antić: Zvezda kao porodica, nastaviće da osvaja, vidim je na Jadranskom tronu

Vreme čitanja: 5min | čet. 13.04.23. | 12:32

"Ima kvalitet. Kampaco je u timu, svi znaju koliko je nedostajao. Polako se uzdižu. Pokazali su karakter da mogu da igraju i utakmice koje nisu bitne. Dobijaju i sve je to celina na čelu trenerom - siguran sam da će biti pozitivan ishod na kraju sezone", dodaje bivši makedonski košarkaš

Kupio je Pero Antić kao igrač pristalice Crvene zvezde za sva vremena. Bio uz klub u teškim trenucima, uvek davao sve od sebe u crveno-belom, a koliko mu te boje znače dokazao je i time što je okončao igračku karijeru na Malom Kalemegdanu. Čest je gost u dvorani Aleksandar Nikolić na utakmicama Zvezde, pa je tako bio uz ekipu tokom susreta 33. kola Evrolige protiv još jednog njegovog bivšeg kluba, Olimpijakosa. Sa sinovima je uživao u sjajnom ambijentu i pobedi ekipe Duška Ivanovića koja je još jednom pokazala da je mogla daleko više ove sezone na evrosceni.

Izabrane vesti

"Suzdržavam se da ne skačem, ali to treba da se doživi na terenu. Ne može da se objasni kako je kad igraš pred Delijama. Daju ti dodatnu energiju i nisu samo šesti igrač. Svaka im čast kakvu atmosferu prave godinama unazad. Zvezda je imala šanse ove sezone, nadao sam se da će da prođe, ali važno je da do kraja pokaže da ima karakter. Sledi Jadranska liga i domaće prvenstvo i kao i uvek, Zvezda uvek cilja na najveće trofeje. Jedan je prošao, biće sledeća sezona za to", rekao je Pero Antić za klupsku televiziju.

Šta je dovelo do toga da se crveno-beli ne domognu plej-ofa uprkos nekim nezaboravnim nastupima I pobedama nad najvećim evropskim ekipama?

"To najbolje zna trener. Mnogo je loše komentarisati iz mog ugla, kao navijača. To mi je kao porodica i svi znaju moju ljubav prema Zvezdi. Uvek ima delova u sezoni kada može da krene nizbrdo. Desilo se to, ali Zvezda ima ciljeve i preostaju još dva."

Koliko je neizvesna tekuća sezona u Evroligi najbolje govori podatak da se pred poslednje kolo ne znaju svi putnici u plej-of. Čak i Olimpijakos, koji se dugo činio neprikosnovenim, mora da pobedi u poslednjoj rundi da bi ostao na čelu tabele.

"Svi igraju košarku. Čuvena sportska fraza, lopta je okrugla. Svi klubovi među osam su dobri, tu je i predstavnik Srbije i to je za pohvalu. Žalim što to nije Zvezda, ali idemo dalje, ali imamo još jedan crveno-beli klub u plej-ofu, nadamo se i na Fajnal foru, pa i četvrtoj tituli. Olimpijakos igra savršeno čitave sezone, imaju dobru hemiju, a Sašu Vezenkova znam kao klinca, od 2007. godine i u šta je izrastao, ponosan sam na njega".

Osvrnuo se Antić i na prvi mandata na Malom Kalemegdanu. Stigao je u Zvezdu 2005. i u periodu od dve godine osvojio Kup Radivoja Koraća.

"Bilo je krađe, da budemo iskreni. Još pamtim trojku Drobnjaka iz kornera. Osvojili smo Kup, nismo prvenstvo, ali znamo u kakvoj situaciji se igralo. Novac nije bio problem, nije ga bilo, dugovalo se i po pet meseci. Mnogo nas je to oprostilo zbog ljubavi prema Zvezdi i bili smo kao jedan. Svi smo se družili, bili kao porodica. Neviđeno iskustvo, koje predlažem svakom igraču."

Crveno-beli su ii ove sezone podigli Žućkovu levicu, savladali Partizan Mozzart Bet u polufinalu Kupa, ali za razliku od njih ekipa Željka Obradovića je uspela da se domogne mesta među osam najboljih.

"Zvezda će da nastavi da osvaja. Koliko god je Paritzan jači ili finansijski moćniji, ne interesuje me, iako imamo i tamo prijatelje koje mnogo poštujem. Zvezda je Zvezda i uvek će biti broj jedan za mene."

Džejms Feldin i Pero Antić iz perioda u Zvezdi (©MN Press)Džejms Feldin i Pero Antić iz perioda u Zvezdi (©MN Press)

Drugi put je Zvezdin dres obukao 2017. godine. Stigao je iz Fenerbahčea i osvojio još jedan Kup Koraća, kao i titulu u Srbiji. Jadranska liga mu je izmakla u čuvenoj finalnoj seriji protiv Budućnosti. Pamti se i njegova trojka za pobedu protiv madridskog Reala u Evroligi.

"Interesantna priča sa Miškom Ražnatovićem. Rekao sam mu da mi sredi da idem iz Fenerbahčea, da završim karijeru u Zvezdi. Obožavam te šuteve ili si tragičar ili pobednik, ali ne možeš da znaš ako ne šutneš. Timska pobeda. Izašlo je mnogo igrača iz te generacije, Dobrić, Davidovac, Matijas Lesor koji je krenuo iz Zvezde i izrastao u dobrog igrača. Nedostajala mi je Jadranska liga. Osvojila je Budućnost, Matijas nije ubacio taj alej-up".

Prisetio se i perioda u dresu Olimpijakosa, kada je dva puta pokorio Evropu.

"Zanimljiv period. Bio sam kao "bed boj". Imao sam talenat i igrački kvalitet, ali mnogo klubova nije želelo moj temperament. Obožavao sam da igram za Olimpijakos, pokojni Duda Ivković je rekao: 'Lafe, ima da dođeš i da budeš vojnik'. Bili smo vojnici i upropastili smo košarkaško tržište. Tada se mnogo investiralo, a Olimpijakos smanjio budžet i osvojio. Vrhunski deo moje karijere."

Uspeo je Pero da osvoji, pa i da odbrani titulu u Evroligi. Šta je teže?

"Ne mogu da kažem. Kada smo osvojili bilo je kao na sreću, taj šut Printezisa i svi su nas gledali kao autsajdere. Proradio je balkanski inat, zgazili smo sve. Vratili se i sa minus 19, pa dobili Real Madrid. Igra se košarka, ne tražiš 'bek tu bek', već igraš svaku utakmicu kao da je poslednja".

Posle podviga kojim retko koji košarkaši mogu da se pohvale, otisnuo se preko bare i okušao u najjačoj konkurenciji na svetu kao član Atlanta Hoksa.

"Imao sam dve šanse da odem u NBA, ali razmišljao sam da li da idem u 32. godini, da zakucavaju preko mene, prave šege. Ipak, nisam hteo da ne odem zbog toga. Al Horford se povredio, trener mi je rekao da počinjem. Isti je obruč, igra se košarka, samo malo treba psiha da se ojača."

Kako bi uporedio evropsku košarku sa NBA?

"Nema treninga, nema pritiska. Budenholzer je jednom rekao posle 14 poraza zaredom da smo uradili mnogo dobrih stvari i da ne gledamo loše. Ma ne zezaj čoveče, opsuj nas ako treba, reci nam nešto loše. Tamo je biznis i zabava. Ljudi dolaze sa decom, piju pića. Sve je urađeno da klub zaradi."

Kako je došlo do odlaska u Fenerbahče koji je usledio posle dve sezone u Americi?

"Željko me je pozvao, uvek sam hteo da sarađujem sa njim, jednim od najboljih trenera u Evropi svih vremena. Napravljen je miks Balkanaca, vojnika. Svako je znao svoju ulogu i cilj. Jeste da radimo za novac, ali ako se ne osvoji titula - džaba taj novac".

Pero Antić i Bogdan Bogdanović (©MN Press)Pero Antić i Bogdan Bogdanović (©MN Press)

Osvojio je i treću Evroligu kao košarkaš turskog tima, a u Istanbulu je imao prilike da sarađuje i sa Bogdanom Bogdanovićem.

"Grobarčina naša, ali poslao sam ga u crveni dres Atlanta Hoksa. Odličan je, ludak. Razmišlja stalno o košarci, do četiri ujutru gleda NBA. Pričao sam mu: 'Alo, Indijanac, idi spavaj, ti si lokomotiva našeg tima'. Nema on problem sa tim stvarima. Bogi zato ima kvalitet i tamo gde je."

Za kraj, šta očekuje od Crvene zvezde do kraja sezone? Sledi joj borba za titule u ABA ligi i Superligi Srbije.

"Vidim Zvezdu na tronu. Da ne ispadne kliše, ali Zvezda ima kvalitet, Kampaco je u timu, svi znaju koliko je nedostajao. Polako se uzdižu. Pokazali su karakter da mogu da igraju i utakmice koje nisu bitne. Dobijaju i sve je to celina na čelu trenerom i siguran sam da će biti pozitivan ishod na kraju sezone, " zaključio je Pero Antić.


tagovi

KK Crvena zvezdaPero AntićKK OlimpijakosKK FenerbahčeBogdan BogdanovićŽeljko Obradović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara