Foto: KK Mega / Ivica Veselinov
Foto: KK Mega / Ivica Veselinov

Petrušev na vrhu Evrope, preti rekorderu Milojeviću

Vreme čitanja: 2min | uto. 19.01.21. | 17:00

Srpski centar trenutno ima najviši indeks korisnosti računajući sva najveća takmičenja na Starom kontinentu

Odigrao je Filip Petrušev u Zadru još jednu maestralnu utakmicu. Sa 32 poena, 9 skokova, 4 asistencije... bio je glavni graditelj jubilarne desete pobede Mege u ovosezonskoj Jadranskoj ligi. Sa indeksom korisnosti od 41 učvrstio se na vrhu tabele za najkorisnijeg igrača regionalnog takmičenja, s prosekom od čak 29,31.

Ukoliko nastavi u istom ritmu, mladi centar beogradskog tima bi na kraju ligaškog dela sezone mogao da uđe u istoriju kao igrač sa najvišim prosekom od osnivanja regionalnog takmičenja, bilo ono po starom ili sadašnjom upravom.

Izabrane vesti

Trenutno je na čelu, još od 2004. godine, Dejan Milojević koji je prvo u dresu Budućnosti postavio jadranski rekord (29,35) da bi ga sezonu kasnije, kao član Partizana pomerio na nestvarna 30,83 indeksna poena... Gledajući statistiku, osim samog rekordera koji je i poslednje godine u Humskoj imao fantastične brojke koje su dale zbir od 27,12 indeksnih poena, samo je još bivši kapiten Crvene zvezde Milan Gurović u sezoni 2006-2007 "leteo" preko kote 25 kada je u pitanju ovaj statistički parametar, računajući "puni" deo regularnog dela, odnosno da se nije tokom sezone priključivao klubu, ili pre kraja odlazio.


Priliku da to učini, odnosno da na kraju sakupi prosečno više od 25 indeksnih poena ili čak obori Milojevićev rekord izgradio je Petrušev.

Takođe, glavna uzdanica tima Vlade Jovanovića bi kada se budu svodili računi pred plej-of, mogao da bude i najkorisniji igrač u svim najkvalitetnijim kontinentalnim, regionalnim i nacionalnim šampionatima.

Zapravo, ispred njega je trenutno samo Alen Vilijams (Lokomotiva Kubanj). Ali, Amerikanac neće konkurisati za nagradu MVP VTB lige (neophodno je da odigra bar polovinu mečeva), jer je prerano završio sezonu, posle samo šest utakmica, zbog povrede ligamenata kolena.

Ostatak Evrope, bar za sada gleda Petruševu u leđa. Naravno, neko će, s pravom reći da je teško povući paralele između svih tih takmičenjima, s obzirom na različitost kvaliteta timova i samih šampionata. Ipak, teško da bi ko iz Srbije zamerio mladom reprezentativcu ako na kraju bude bio na vrhu ove liste, posebno što, ne samo statistički igra izuzetno, već i za tim koje je mnoge prijatno iznenadio borbom za plej-of ABA lige.

Piše: Đorđe Matić


tagovi

KK MegaFilip PetruševDejan MilojevićMilan Gurović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara