Karl Entoni Tauns (©fiba.basketball)
Karl Entoni Tauns (©fiba.basketball)

Potencijalni rival Srbije na Mundobasketu koji se ne sme potceniti: Tauns predvodi nimalo naivan tim Dominikanske Republike

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.08.23. | 10:43

Selekcija koja je eliminisala Argentinu u kvalifikacijama objavila spisak za Svetsko prvenstvo

Dominikaska Republika je objavila spisak od 12 igrača koji će braniti njene boje na Svetskom prvenstvu u Indoneziji, Japanu i na Filipinima - i nije uopšte loš. Prva zvezda je bez dileme as Minesota Timbervulvsa Karl Entoni Tauns (27), ali on nije i jedini NBA igrač na kojeg će argentinski stručnjak Nestor Garsija računati na planetarnoj smotri.

Tu je i Lester Kinjones (22) iz Golden Stejt Voriorsa, a čak ovom timu nedostaju dva igrača iz najjače lige sveta: Bostonov Al Horford i Kris Duarte iz Sakramento Kingsa. I bez njih dvojice imaju više nego respektabilnu ekipu, što su dokazali pobedom nad Kanadom (94:88) tokom priprema, ali i dobrim izdanjima protiv Letonije (69:74) i Španije (77:86).

Izabrane vesti

Garsija na raspolaganju ima i nekoliko igrača koji su se odlično pokazali u evropskoj košarci prethodnih sezona, počevši od snažnog centra Bešiktaša Anhela Delgada (28), koji je već četiri godine u Evropi i nastupao je za Hapoel Holon, Estudijantes, Bilbao i Pinar Karšijaku, imao odličnu sezonu u Turskoj i prošle godine bio lider španskog prvenstva u skokovima.

Tu je još jedan relativno mladi igrač koji se dokazao u Evropi, bek Huventuda Andres Feliz (26), koji bi u narednoj sezoni trebalo da bude jedan od glavnih igrača ekipe iz Badalone. Talentovani Žan Montero (20) koji je profesionalnu karijeru počeo u Gran Kanariji, a od ove godine je i član Real Betisa. Navodno bi karijeru trebalo da nastavi u Anadolu Efesu, koji ga vidi kao zamenu za povređenog Doguša Ozdemiroglua.

El Džej Figeroa (25) je od ovog leta član Ulma, koji je prethodnih godina pokazao da ume da prepozna talente sa najrazličitijih krajeva sveta (prošle sezone Jago dos Santos i Bruno Kaboklo), Rigoberto Mendoza (31) je potpisao za Obradoiro, a tu su i dugogodišnji reprezentativci Viktor Liz (37), Antonio Penja (37), Iloj Vargas (34) i Herardo Suero (34) koji će pomoći mlađima i dati neophodnu injekciju iskustva ovoj selekciji.

Glavni cilj Dominikaske Republike će izvesno biti da budu najbliži pratilac SAD na putu ka Olimpijskim igrama, s obzirom da dve najbolje plasirane reprezentacije sa američkih kontinenata dobijaju mesta u Parizu. To ipak, neće biti lak zadatak, s ozbirom da je Kanada među kandidatima za medalju, a i Brazil ima odličan tim.

Garsijina četa će se na Svetskom prvenstvu najpre boriti u Grupi A sa Angolom, Italijom i Filipinima, te je uz Azure glavni favorit da obezbedi učešće u drugoj fazi. Tu bi tako potencijalno mogla da se ukrsti sa Srbijom, koja je veliki favorit da iz Grupe B izađe kao pobednik pored Južnog Sudana, Kine i Portorika.

SPISAK DOMINIKANSKE REPUBLIKE ZA SVETSKO PRVENSTVO

Bekovi: Žan Monter, 20 (Betis), Helvis Solano, 29 (Reales de la Vega), Viktor Liz, 37 (Kapitenes de Aresibo), Herardo Suero, 34 (Soles de Santo Domingo Este), Andres Feliz, 26 (Huventud), Lester Kinjones, 22(Golden Stejt/Santa Kruz Voriors)

Krila: Rigoberto Mendoza, 31 (Obradoiro), El Džej Figeroa, 25 (Ulm), Antonio Penja, 37 (Reales de la Vega)

Centri: Iloj Vargas, 34 (Klub Atletiko Agvada), Anhel Delgado, 28 (Bešiktaš), Karl Entoni Tauns, 27 (Minesota Timbervulvs)



tagovi

Karl Entoni TaunsDominikanska RepublikaAnhel DelgadoMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara