""
""

Srbija igra atomsku košarku, strah se kao virus širi Evropom

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.09.15. | 16:10

Turci će nam još dugo plaćati za onu krađu...

Moćni smo! Izuzetno. Toliko da je utakmica protiv Islanda izgledala kao lakši trening, a osmi duel sa Turskom u poslednje četiri godine kao nadgradnja pred najveće duele koji ekspediciju Srbije čekaju u Lilu i nokaut fazi! Visoka očekivanja imali su igrači Turske, zajedno sa selektorom Erginom Atamanom, ali kako kaže ona stara - ko visoko poleti, nisko pada! I upravo tako su se stari dužnici proveli u duelu sa mađioničarima u crvenim dresovima srpske košarkaške reprezentacije - kao bosi po trnju. Učenici Aleksandra Đorđevića nisu igrali košarku, nego su se igrali košarke u Mercedes Benc Areni, Turskoj pokazali kako stoje stvari i ko je zaista gazda u Grupi B - 91:72 (30:14, 23:21, 18:24, 20.13).

Izabrane vesti

Čak i kada su srpski košarkaši spustili tempo i incijativu prepustili protivniku, Turska je i dalje bila kilometrima daleko od ozbiljnog takmac ekipi koja se kao brzi voz zahuktala i ustremila ka najvišem plasmanu na Evropskom prvenstvu. 

Radulja, polako, otkinućeš obruč! (VIDEO)

Prvih 20 minuta - za čistu desetku! Uostalom, kao i gotovo cela utakmica. Ekspedicija aktuelnog vicešampiona planete odigrala je možda i najbolje poluvreme na prvenstvu, u kojem je kompletna ekipa eksplodirala i Tursku dovela do tačke očaja. Strašna srpska odbrana naterala je Turske igrače da već u prvom delu igre imaju gotovo celih devet minuta „praznog hoda“, u kojem su Orlovi napravili čak 21 poen razlike (43:22), ali i furioznu seriju 15:0, posle koje je praktično bilo jasno - Srbija će imati četiri pobede iz četiri utakmice!

Ako su u prva tri kola bili ispod svojih očekivanja, kapiten Miloš Teodosić i prvi centar Miroslav Raduljica doživeli su svojevrsnu eksploziju, u kojoj su deblji kraj izvukli igrači Turske. Ponovo su Teo i (B)Raduljica predstavljali savršeni spoj, onaj koji je izneo najveći teret na prošlogodišnjem Svetskom kupu u Španiji. Igrali su kao „navijeni“ najiskusniji igrači reprezentacije Srbije, što je dovelo do toga da Raduljica upiše najefikasniju partiju u nacionalnom dresu, a Teodosić da izjednači rekord kontinentalnih šampionata po broju ostvarenih asistencija u jednoj utakmici, zajedno sa litvanskim asom Mantasom KalnijetisomRaduljica - 20 poena, šest skokova; Teodosić - 17 poena, 13 asistencija, tri skoka, jedna ukradena lopta. Daleko najbolji i najefikasniji u srpskom nacionalnom timu. 

FOTO: U Berlinu se pevao Đurđevdan i letele novčanice!

Bez trunke sumnje, novi trijumf Srbije je uknjižila zahvaljujući izuzetno agresivnoj i neverovatno raznovrsnoj odbrani! Ono na čemu je selektor Đorđević najviše forsirao doveo je do savršenstva u utakmici koja je možda i odlučila pitanje prvoplasirane ekipe na kraju prve faze. 

----------------------------------

TURSKA – SRBIJA 72:91 (14:30, 21:23, 24:18, 13:20)

Dvorana: Mercedes Benc Arena

TURSKA: Ozmizrak, Guler 8 (6as), Osman 11 (9sk), Hersek, Iljasova 11 (4sk), Erden 14 (3sk), Mahmutoglu 2, Savaš 10, Korkmaz, Dikson 16 (4as, 2sk), Koksal, Aldemir.

SRBIJA: Teodosić 17 (13as, 3sk), Simonović 1, Kuzmić 6 (6sk), Bogdanović 5 (4sk), Bjelica 8, Marković 6, Kalinić 15 (4as, 2sk), Nedović 7, Milosavljević, Raduljica 20 (6sk), Erceg 4, Milutinov 2.

----------------------------------

Izabranici Ergina Atamana bili su potpuno šokirani, gotovo paralizovani onim što je protivnik pripremio za njih od samog starta. Više nije bilo dobro poznate saradnje Bobija Diksona i Semiha Erdena, Ersan Iljasova bio je gotovo pa potpuno isključen iz igre, dok je Čedi Osman spreči pravi raspad sistema u prvom poluvremenu. To što su kasnije Erden i Muhamed ubacili nije bilo dovoljno ni da se posadi zrno sumnje u eventualni trijumf Srbije. Pobeda je bila zagarantovana odavno, a kompletna ekipa potrudila se da Turska dobije zasluženu kaznu posle najava da bi mogli da iznenade Orlove. Kod Turske Dikson je ubacio 16, a Erden 14 poena, dok su Iljasova i Osman dodali po 11 koševa. 

I ovog puta Srbija je imala napadačku raznovrsnost - čak 11 igrača upisalo se u listu strelaca, tačnije svi osim Dragana Milosavljevića, koji je svoje minute iskoristio da odradi dobar posao u odbrani, dok su fantastični Kalinić, Nedović, Kuzmić i Marković odmenili Nemanju Bjelicu i pomogli mu da sačuva energiju za susret sa Italijom (četvrtak, 14.30).

Brojke koje zasigurno mogu da raduju – 28 asistencija, samo osam izgubljenih lopti i čak 14 ofanzivnih skokova! Srbija je nastavila put šampionskom trasom i nema nameru da se sa nje skloni. 

Ovakva igra Orlova i te kako može da raduje!

Ovom pobedom džekpot na MOZZART aparatima uvećan je za 100.000 dinara! Diamond Jackpot može da naraste i do 1.200.000 u zavisnosti od rezultata Orlova.

GRUPA B - REZULTATI:

Turska - Srbija 72:91 (14:30, 21:23, 24:18, 13:20)

17.45 Italija – Nemačka
21.00 Island - Španija

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Miroslav RaduljicaMiloš Teodosićkošarkaška reprezentacija Turskekošarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2015Čedi OsmanBobi Dikson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara