"Kao da nikad nije ni odlazio - Ivan Paunić"
"Kao da nikad nije ni odlazio - Ivan Paunić"

Srbija položila test! Paunić kao da nije ni odlazio, Todorović je pravi!

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.11.17. | 21:58

Marko Simonović zatrpavao koš Austrije na prepoznatljiv način, Miroslav Raduljica pokazao koliko mu je nedostajala oprema Srbije

Kao da nikad nije ni odlazio - Ivan Paunić

Košarkaški hor Srbije otpevao je najlepšu pesmu i položio test! Glavni cilj je ispunjen, što je i bilo najvažnije, iako ima još dosta prostora za napredak. Orlovi su pobedili Austriju i probili led na startu kvalifikacija za Mundobasket - 85:64 (17:12, 27:17, 15:13, 26:21).

Izabrane vesti

Nije Austrija protivnik na osnovu kojeg treba izvlačiti zaključke koliko je ova generacija Srbije moćna, ali je prvi utisak vrlo dobar. Evidentno je da je ovim momcima trebalo još nekoliko treninga kako bi na terenu izgledali još bolje, odnosno kako bi akcije poprimile željenu formu. I pored toga Orlovi su uspeli da podele čak 21 asistenciju, ali i da izgube 17 lopti. Nedostajao je dodir organizatorske ruke Stefana Jovića, u pojedinim trenucima i poletnost Vladimira Lučića, ali momci koje je Aleksandar Đorđević imao na raspolaganju pokazali su da mogu da iznesu ovaj deo kvalifikacija bez problema. 

Ono što je ponajviše ostavilo jak utisak jeste velika želja svakog pojedinca u dresu Srbije da pokaže ono najbolje pred negde oko 4.000 gledalaca. Nisu štedeli energiju, uprkos imenu protivnika, a gotovo svaku akciju ili odbranu odradili s mnogo energije i emocija. Pokazali su ko u ovom trenutku ima srebrnu medalju na tri najveća reprezentativna takmičenja. 

Debi na pravi način - Dejan Todorović

Dejan Todorović je ispunio velika očekivanja javnosti i pokazao da bi mogao da bude pravo osveženje u redovima aktuelnog evropskog, svetskog i olimpijskog vicešampiona. Plenio je pozitivnim duhom i hrabrošću, nije se libio da uđe u dvokorak pored dvojice protivničkih igrača, a kada je dobijao šansu znao je i da kazni slabu austrijsku odbranu hicem pravo kroz sredinu obruča. Na kraju je skupio osam poena, sve u prvom delu, uz tri skoka. 

Ivan Paunić je na parketu izgledao kao da je godinama u sistemu Aleksandra Đorđevića, zbog čega je dobio selektorovo veliko poverenje. Unosio je mnogo energije u igru Srbije i to se osetilo svaki put kada je u igri. Neretko je bio prva napadačka opcija ekipe, a osim prepoznatljivo agresivne odbrane uneo je u igru i elemente koje nije tako često koristio u svom prethodnom reprezentativnom mandatu - dvokoraci s dosta samopouzdanja i autoriteta, ali i praćku kojom se poslužio kada je Srbija lomila otpor Austrije. Nije se libio čak ni da uzme loptu u svoje ruke i organizuje napade, kada na parketu nije bilo talentovanog Stefana Pena.

Zato i jeste imao najveću minutažu (preko 25 minuta), ali bio i najefikasniji strelac u timu sa 16 poena, četiri skoka, tri asistencije i dve ukradene lopte.

Upravo su Paunić i Todorović zajedno sa starosedeocima Markom Simonovićem i Miroslavom Raduljicem pokrenuli Orlove ka serji koja je u završnoj fazi drugog kvartala donela čak 21 poen prednosti! Rafalna paljba van linije 6,75, tri hica nadovezana na nekoliko iskusnih Raduljičinih poteza ispod koša i Srbija je stekla komotnu razliku. 

Budućnost je pred njim - Stefan Peno

Doduše, uljuljkani u sigurnost velike prednosti, Orlovi su oborili tempo u završna dva minuta druge i početkom treće deonice, što to je Austriji omogućilo samo da umanji razliku na pristojniju distancu, ne i da opasnije zapreti Srbiji. 

Đorđević je, shodno situaciji na terenu, često mešao karte u špilu i tražio petorku koja bi na parketu trebalo da iznese najveći teret. I svako je uneo nešto svoje. 

Milenko Tepić je pokušao svojim iskustvom da pripomogne debitantima Stefanu Penu i Iliji Đokoviću i s njima podeli teret organizacije igre, Đoković će svoj prvi meč u dresu nacionalnog tima pamtiti i po solidnoj minutaži i po trojci kojom je razgalio beogradski hram košarke, dok je Peno najveću pažnju posvetio upravo razigravanju saigrača. Kod obojice se osetio momenat ponosa zbog cele situacije u kojoj su se našli, ali i prevelike želje da udele neko atraktivno dodavanje i tako dodatno ulepšaju utakmicu. 

Milan Mačvan i Stefan Birčević su naizmenično koristili vreme na parketu svoj posao odradili su rutinski. Po četiri poena iz drugog plana, uz dobro odrađene zadatke u odbrani, s tim da je Đorđević često tražio brža rešenja u oba polja, pa je neretko igrao samo sa Raduljicom ili Gagićem kao centrima, gde je Simonović bio „lažna četvorka“. Krilnom igraču Zenita ni to nije smetalo, pošto je uspeo da iskoristi svoj prostor, napuni koš Austrije i pošalje svima poruku da se vraća u formu karijere iz prošle sezone. Zato i jeste skupio 15 poena (4/6 za tri). 

Centarski tandem Gagić - Raduljica

Tokom svakog sekunda provedenog na parketu Raduljica je iskazivao koliko mu je nedostajala oprema reprezentacije. Bio je konstantno nasmejan, željan lopte i duela pod košem, čega je i bilo u značajnoj meri i to protiv dvojca Jozo Radoš - Rašid Mahalbašić. I baš kada je on bio pod komandom reketa, Srbija je napravila i najveći pomak napred ka pobedi, a njegov doprinos u napadu sa 15 poena, ali i sedam skokova i te kako su imali svoj uticaj.

Njega je znao sasvim solidno da odmeni prvog centra, a osim toga što je vodio velike bitke sa Radošem i Mahalbašićem, znao je da koristi svoju atipičnu građu i reši nekoliko akcija u korist Orlova. U finišu utakmice na parket su istrčali i Aleksa Radanov i Vanja Marinković, s tim što je Partizanov biser u prvom poluvremenu upisao još tri sekunde. Supertalentovani košarkaš FMP je ubacio i trojku za kraj.

Kod Austrije dvocifreni su bili Mahalbašić sa 15 i kapiten Tomas Šrajner sa 11 poena. 

Srbiju u ponedeljak čeka duel sa Gruzijom, a utakmica je na programu od 20.00. 


SRBIJA - AUSTRIJA 85:64 (17:12, 27:17, 15:13, 26:22)

Beograd - Dvorana: Aleksandar Nikolić;
Gledalaca: 4.278;
Sudije: Oskars Lucis (Letonija), Sergej Beljakov (Rusija), Ozlem Jalman (Turska);

SRBIJA: Radanov 3, Tepić 2, Simonović 15, Mačvan 6, Paunić 16, Marinković, Raduljica 15, Birčević 8, Todorović 8, Peno 1, Đoković 3, Gagić 8. Selektor: Aleksandar Đorđević.

AUSTRIJA: Šrajner 11, Lamešić 1, Murati 8, Ogunsipe, Radoš 7, Mahalbašić 15, Danek 1, Laneger 4, Koh 7, Klepeš 8, Kramer, Novas Mateo 2. Selektor: Matijas Zolner Josef.


KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO

Grupa A

Crna Gora - Španija 66:79
/Ivanović 10 - Kolom 15/
Slovenija - Belorusija 87:74
/Čančar 20 - Vejns 14/

Grupa B

Turska - Letonija 85:73
/Melih 24 - Pejners 25/

Švedska - Ukrajina 86:74
/Cerapovic 26 - Kravcov 17/

Grupa C

Poljska - Mađarska 70:60
/Ponitka 17 - Perl 18/
Kosovo - Litvanija 61:99
/Beriša 19 - Juskevičijus 16/

Grupa D

Holandija - Hrvatska 68:61
/Janke 24 - Šakić 24/
Italija - Rumunija 75:70
/Aradori 16 - Votson 14/

Grupa E

Bosna i Hercegovina - Rusija 81:76
/Musa 18 - Fridzon 25/ 
Belgija - Francuska 59:70
/Obasohan 16 - Džekson 14/

Grupa F

18.00: Bugarska - Finska 80:82
/Marinov 18 - Vilson 20/

18.00: Češka - Island 89:69
/Bohačik 20 - Hermanson 29/

Grupa G

Nemačka - Gruzija 79:70
/Bencing 25 - Dikson 23/
Srbija - Austrija 85:64
/Paunić 16 - Mahalbašić 15/

Grupa H

Izrael - Estonija 88:68
/Hauvel 19 - Vajdeman 14/

Velika Britanija - Grčka 92:95 (produžetak)
/Klark 17 - Burusis 32/

(FOTO: Star Sport, FIBA)


tagovi

Dejan TodorovićIvan Paunićkošarkaška reprezentacija SrbijeMarko SimonovićMiroslav Raduljica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara