Kevin Panter i Džoel Bolomboj (©MN Press)
Kevin Panter i Džoel Bolomboj (©MN Press)

Šta čeka vlasnike specijalnih pozivnica Evrolige i kakve su šanse večitih?

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.03.24. | 13:44

Monako najbliži tome da zagarantuje učešće u takmičenju i naredne sezone, Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda imaju svoje argumente...

Evroliga je ušla u ciljnu ravninu i još četiri kola ostala su do kraja prve faze, posle čega nas čeka plej-in i zatim četvrtfinalne serije.

Dok svi čekaju da vide ko će se naći među osam najboljih, nedeljama i mesecima se spekuliše o proširenju Evrolige, što bi trebalo suštinski da znači i uručivanje novih višegodišnjih licenci kojim naravno teže Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda.

Izabrane vesti

Sve to naravno dovodi i razmišljanja o tome kako će Evroliga da izgleda za takmičarsku 2024/25, odnosno ko će uz ekipe sa licencama igrati elitno takmičenje. U ovom trenutku šest sadašnjih evroligaša nema jasnu viziju budućnosti po zavrđšetku ove sezone.

Najbolju poziciju ima Monako koji je i dalje član takmičenja sa etiketom osvajača Evrokupa. Po slovu pravilnika, ako bi obezbedili plasman u četvrtfinale, Kneževi bi automatski osigurali učešće u Evroligi i naredne jeseni. A, šta je sa ostalima?

Specijalizovani portal BasketNews i njegov urednik Donatas Urbonas bavili su se ovom tematikom i došao do zaključka da je situacija daleko kompleksnija za ostalih pet klubova, nego za Monako koji je blizu toga da ispuni prvi cilj.

Naravno, u fokusu su upravo beogradski večiti rivali. Jadranska liga je inače jedino tržište bez makar jednog tima sa ugovorom i po trenutnim regulativama Evroliga garantuje prednost u odnosu na druge za jednu specijalnu pozivnicu. I to šampionu.

Čelnici oba kluba mesecima temeljno rade kako bi pripremili svoje argumente za dobijanje višegodišnje licence. Večiti su dva najgledanija tima u takmičenju, sa prosecima od 19.932 kada je Partizan Mozzart Bet domaćin i 18.716 gledalaca kada je Zvezda u Areni.

BasketNews piše da Željko Obradović iz svog džepa plaća 30.000 evra godišnje za karte, pošto klub ne distribuira besplatne ulaznice. Takođe, ističe se da klubovi prave velike pomake napred u delovima koji su za Evroligu godinama bili označeni kao 'crvene zastave' odnosno sporni. Pre svega se misli na finansije koje su sada nešto stabilnije nego ranije.

Mnoge naravno zanima šta bi se desilo ako bi Crvena zvezda osvojila ABA ligu i da li bi Evroliga 'smela' da izostavi tim u kojem je najtrofejniji evropski stručnjak svih vremena? Osim toga, Partizan Mozzart Bet nije samo najgledaniji tim Evrope, već po mnogim algoritmima na društvenim mrežama je neprikosnoven u elitnom društvu.

BasketNews je kao Partizanove argumente za ostanak u Evroligi izdvojio 16.124 prodatih sezonskih karata, što garantuje prihod od gotovo 6.000.000 evra, najveću gledanost, budžet koji je u rangu Top 10 timova Evrolige sa oko, kako stoji, 20.000.000 evra. Takođe, daleko je manje incidenata na utakmicama crno-belih, a osim toga Partizan Mozzart Bet je svetski prepoznat brend zbog kojeg dolaze mnogi gledaoci iz inostranstva.

Isti sajt kao Zvezdine argumente navodi planove za novu Arenu od 15.000 mesta, dalje unapređenje samostalnosti kluba u finansiranju, 11.666 prodatih sezonskih karata što je generisalo oko 5.600.000 evra prihoda, kao i drugu najveću prosečnu gledanost u takmičenju. Takođe, utakmice Crvene zvezde su takođe prepoznate globalno...

Što se tiče ostala tri kluba, tu su Virtus Bolonja, Alba i Valensija. Prvi se vratio u Evroligu sa visokim ambicijama i vlasnikom spremnim da uloži ozbiljan novac u gradu košarke. Klub namerava da se preseli u novu dvoranu do leta 2026. godine, mada su cene karata navodno među najvišim, ako ne i najviše u Evropi sa oko 65 evra.

Svakako, Virtus kao svoje adute ima dvoranu od 10.000 mesta u izgradnji, veliki značaj po pitanju televizijskih i marketinških prava, mogućnost da privuče igrače top klase, kao i istorijski momenat.

Alba je dugo figurirala kao ozbiljan kandidat da dobije višegodišnji ugovor, ali su česte promene u samom vrhu Evrolige to doveel u pitanje. To što se nalazi na začelju tabele ne pomaže Nemcima, mada Alba kao klub funkcioniše jako stabilno i čak je njen model uzor drugima.

Valensija ne bi sada bila u Evroligi da je Gran Kanarija odlučila da posle osvajanja Evrokupa bude u eliti. Klub sa istoka Španije takođe ima svoje ambicije, pre svega u izgradnji je nova dvorana sa 15.400 mesta koji bi trebalo da se završi tokom sezone 2025/26 i prema brojnim najavama biće među najmodernijim u Evropi, ako ne i iznad svih drugih.

Valensija ulaže mnogo u razvoj mlađih kategorija i ima najveću bazu za rad sa decom u Evropi, kao i dugu istoriju u Evrokupu. Budžet je dosad uvek bio stabilan i finansiranje teče nezavisno od novca koji daje većinski vlasnik.

Iako je 13 klubova sa ugovorima i trenutno je samo pet slobodnih mesta, situacija je dosta kompleksna. Pre svega iz razloga što se i dalje ne zna šta će biti sa moskovskim CSKA koji ima desetogodišnji ugovor, mada od povratka u takmičenje neće biti ništa dokle god traje rat u Ukrajini. U evroligaškim krugovima se spekuliše da bi, kada se jednom završi taj sukob, vrata bila otvorena za bar jedan ruski tim.

Osim toga, ne treba zaboraviti ni da je Dubai pred vratima Evrope. Ovaj ambiciozni projekat će verovatno prvu sezonu igrati u Evrokupu, a zatim će se preseliti u Evroligu, kada se takmičenje bude proširilo. I to verovatno sa 18 na 20 učesnika.

Na kraju, dugogodišnja želja ljudi iz Evrolige je da vide Pariz i London, zbog čega je sama organizacija pod velikim pritiskom da udeli više ugovora i poveća prostor...



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Crvena zvezdaEvroligaKK ValensijaAlba BerlinVirtus BolonjaKK Monako

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara