(Shutterstock)
(Shutterstock)

Šved o povratku u CSKA: Trener Itudis i ja smo slični - ne podnosimo poraze

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.08.21. | 11:23

"Razgovarali smo o mom vremenu igranja i ulozi na terenu. Nije tajna da mogu da igram na pozicijama jedinice, dvojke, pa čak i trojke"

Aleksej Šved je odmah po informaciji da Himki neće imati novac da bude na evroligaškom i VTB nivou, postao jedan od glavnih meta velikih evropskih klubova, čak iz NBA i Kine. Odlučio je ipak da ne ide daleko, već da potopiše ugovor s CSKA. Još pre nego što je objavljena vest da se vratio u redove moskovskog giganta posle devet godina, počela je da se provlači sumnja kako će se jedan od najvećih košarkaških umetnika današnjice uklopiti u čvrst sistem trenera Dimitrisa Itudisa.

Izabrane vesti

"Nekoliko puta sam razgovarao sa Itudisom (glavnim trenerom CSKA). Imamo iste ciljeve, ne volimo da gubimo i razmišljamo samo o maksimalnom rezultatu. Naravno, razgovarali smo o mom vremenu igranja i ulozi na terenu. Nije tajna da mogu da igram na pozicijama jedinice, dvojke, pa čak i trojke. Za mene nema velike razlike. Nadam se da ću biti koristan na sve tri pozicije. Veoma mi je drago što se vraćam u CSKA", objasnio je Šved u razgovoru sa čitaocima Sport ekspresa.

Prvi put u karijeri nosiće dres s brojem 91. Ranije je nastupao sa jedinicom, "23" i "88" na leđima.

"S brojem 91 je igrao Denis Rodman. On je moj idol."

Po tradiciji ulazak u sezonu započeo je sa ocem.

"Ponovo sam se pripremao za sezonu sa ocem, kao poslednjih šest-sedam godina. Počnem da radim mesec dana pre prvog okupljanja u timu. Treniramo mnogo napolju: atletiku, istezanje, vežbe sa elastičnim trakama. Posle sledi ulazak u dvoranu: šutiranje, kretanje u odbrani..."

I danas se seća prvih časova velikih asova u pređašnjoj etapi u CSKA.

"Tada je u timu bilo mnogo zvezda. Od svih sam ponešto preuzeo. Dugo sam živeo u trening kampu, Dejvidom Vanterpulom. Mnogo smo pričali o košarci. Papalukas me je naučio kako da distribuiram pasove za asistencije, kako da imam bolji pregled terena. Od Holdena sam naučio kako da reagujem u odbrani..."

Odlučio je 2012. da se oproba u NBA gde je proveo tri sezone.

"U nekim periodima sam igrao mnogo, u nekima ne. Sećam se da sam treću sezonu završio u Njujorku, gde sam baš mnogo igrao, uživao u košarci. Sve domaće utakmice bile su u prepunom Madison Skver Gardenu. Mogao sam da ostanem u NBA još malo. Ali odlučio sam da se vratim u Evropu, da budem u glavnim ulogama."

Po povratku iz SAD ostao je čak šest sezona u Himkiju iako je bilo poziva sa svih strana

"Igrali smo četiri sezone zaredom u Evroligi, imali odličnu atmosferu u svlačionici. Uvek je bilo sjajnih momaka koji su želeli pobedu. Ako izuzmete prošlu godinu, koja je bila veoma teška, uključujući i psihološki, vreme u Himkiju je bilo odlično. Tamo imam mnogo prijatelja sa kojima sam i dalje u kontaktu. Mnogima je drago što sam prešao u CSKA. Osim toga, Himki ima superkul fanove koji su nas podržavali bez obzira na to da li smo pobeđivali ili gubili."

Nebrojeno puta u karijeri je Šved išao preko 30 poena. Rekord mu je 37 u pobedi Himkija nad CSK (73:72) u VTB ligi. Ipak, mnogi smatraju da je njegovo najbolje izdanje bilo u meču za treće mesto na Igrama u Londonu 2012. godine. Postigao je 25 poena, ali je trojkom u ranoj fazi napada, tipično za njega, manje od 40 sekundi pre kraja skinuo Argentincima bronzanu medalju s grudi.

"U tajmautu je (selektor) Dejvid Blat iscrtao akciju. Trebalo je da odigramo malo drugačije, ali video sam da je dobra suituacija. Bio sam siguran da ću postići koš. I uspeo sam."

Tokom prethodnih nedelja, pre nego što je potpisao ugovior sa CSKA pominjala se mogućnost da se preseli u Kinu.

"Zaista, više puta sam dobijao ponude iz Kine. Verovatno je prerano za odlazak tamo. Ali generalno, mogao bih da se preselim u Kinu ili Japan. Zanimalo bi me da naučim o novim kulturama iznutra", pričao je Šved.


tagovi

CSKA MoskvaAleksej ŠvedDimitris Itudis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara