Bogdan Bogdanović i Nikola Jović (©AFP)
Bogdan Bogdanović i Nikola Jović (©AFP)

Traže se poslednji putnici za plej-of na Istoku: Dva Srbina bi večeras mogla da igraju važne uloge

Vreme čitanja: 6min | sre. 17.04.24. | 16:46

Nikola Jović sa Majamijem ide na megdan Filadelfiji i oporavljenom Embidu (01.00), dok Bogdanović sa Atlantom gostuje Čikagu (03.00)

Šta možeš da napraviš danas, napravi i sutra. Jednom neuspešnom parafrazom narodne poslovice počeli smo jučerašnji tekst o NBA plej-inu, pa zašto da to ne ponovimo danas. Fata je Fata, ali dvaput je dvaput, kako to takođe kažu narodni mudraci.

Kada smo vam ostavili materijala da nam se smejete i smatrate nas neozbiljnim krećemo u najavu onoga što će da se događa noćas na NBA parketima. Nakon što su sinoć odigrane dve utakmice u plej-in turniru Zapadne konferencije, danas nas to isto očekuje na Istoku. U dvoboju za sedmu poziciju i plej-of seriju protiv Njujorka nalaze se Filadelfija i Majami dok će nakon njih na megdan Čikago i Atlanta. Pobednik tog meča će u petak da igra protiv poraženog iz susreta Siksersa i Hita za osmu poziciju i seriju protiv Bostona.

Izabrane vesti

FILADELFIJA SEVENTISIKSERS - MAJAMI HIT

(početak u 01.00)

Svaki meč u plej-inu donosi puno zanimljivosti, ali ovaj nam je nekako najintrigantniji. Realno, da je Džoel Embid bio zdrav ne bi se dogodilo da Filadelfija bude u plej-inu, ali na povrede nije moglo da se utiče. S druge strane smo očekivali da Majami ipak ima bolju regularnu sezonu, ali i oni su imali problema s zdravljem igrača, ali i nekim neispunjenim očekivanjima pa smo tu gde jesmo. Nekako nam se čini da u Njujork Niksima nisu baš zadovoljni što će im veliki uspeh u regularnom delu sezone doneti plej-of seriju prvu runde protiv Siksersa ili Hita.

Šta se tiče samog duela, treba reći da su u regularnom delu sezone ove ekipe podelile po dve pobede, 2-2, a da je u poslednjem meču koji se igrao pre desetak dana pobedila Filadelfija rezultatom 109:105.

Ono što je najvažnije za ovaj susret je koliko je zdrav Embid. Lanjski MVP nije igrao puna dva meseca i na parket se vratio par dana pre tog duela s Majamijem. Brojke u ovih pet mečeva su mu odlične – 30,4 poena, 9,2 skoka, 5,2 asistencije, 1,4 ukradene lopte i 1,2 blokade, a Siksersi su slavili u svim tim susretima. Te brojke jesu ohrabrenje za navijače Filadelfije, ali uvek treba biti oprezan s igračima koji se vraćaju nakon povreda i to pre vremena. Embida čeka veliki okršaj s Bemom Adebajom koji zna da iskoristi sve ono što mu se pruža.

Dok nije bilo Embida, Filadelfija je gubila dosta utakmica, ali je trener Nik Nurs dobro video s kime raspolaže i posložio rotaciju. Tajris Maksi je dodatno napredovao i nametnuo se kao Ol-Star igrač, svoju priliku je iskoristio Keli Ubre, od Tobajasa Herisa ćeš da dobiješ tih 17,2 poena po meču iako se ne čini da postiže toliko. Kajl Lauri se odlično uklopio nakon što ga je Majami trejdom poslao u Šarlot, a onda ga Hornetsi otpustili i Siksersi potpisali. Ima Fila i dobre igrače na klupi, Nikolas Batum se ističe kao neko ko može da odradi dobru rolu, pa sve to zajedno izgleda prilično dobro.

S druge strane, iza Džimija Batlera je čudna sezona u kojoj nije bio loš, ali u kojoj nije ni konstantno bio na visokom nivou, a nisu ga mazile ni povrede pa je odigrao 60 utakmica. Adebajo je napadački odlično krenuo u sezonu pa onda stao, a Tajler Hiro je zbog povrede propustio 40 mečeva. Ruki Haime Hakez je pomogao, ali on je ipak igrač rotacije, ne nosilac igre, a Teri Rozijer je dolaskom iz Šarlota izgubio nešto na brojkama koje je imao u prošlom klubu. Igrači su se u Hitu ove sezone uzdizali i padali, pojavljivali i gubili. Menjalo se sve iz dana u dan, a iako je teško otpisivati Majami jer je to tim koji nas je prošlih godina naučio da je uvek u stanju da napravi nešto nepredviđeno, ipak nam se čini da je ovo meč u kojem je Filadelfija favorit.

Ono što je važno da se istakne je činjenica da su ključni igrači Majamija Nikola Jović, Hakez i Kejleb Martin. Naravno da se od njih ne očekuje da budu najbolji strelci ili slično, ali oni moraju da iskoriste sve prilike koje će odbrana Siksersa da im ostavi jer će da se koncetrišu na Batlera, Adebaja i bekovski par Hiro – Rozijer. Jović igra vrlo dobro u poslednje vreme i mora da noćas bude na svom najboljem nivou, a mislimo da to može. S druge strane bi važnu ulogu mogao da igra Lauri koji se odlično snašao u Filadelfiji i sigurni smo da će hteti da pokaže Majamiju da su pogrešili što su ga se odrekli.

Mogao bi to da bude težak meč, a ono što raduje je činjenica da ćemo da gledamo dva sjajna trenera u duelu. Nik Nurs i Erik Spolstra će sigurno da naprave sve što mogu, videćemo možda i nelogične rotacije, a sigurno i zonsku odbranu i to u više varijanti. Isto tako smo sigurni da će Majami pokušavati što više da napada Maksija dok će Filadelfija to da radi s Hirom. Šahovska partija u kojoj bele figure, ali i pešaka više imaju Siksersi.

ČIKAGO BULS - ATLANTA HOKS

(početak u 03.00)

Ove dve ekipe nikako nisu zadovoljne sezonom, a plej-in je tu samo kao utešna nagrada. Teško je za očekivati da bilo koja od ovih ekipa napravi bilo šta ozbiljnije u plej-ofu ako tamo prođe. Neće im biti lako ni proći, ali večeras jedna od njih ipak mora da pobedi.

Petorka Lonzo Bol – Zek Lavin – Sadik Bej – Džejlen Džonson – Onjeka Okongvu uopšte ne izgleda loše. Možete da zamenite Beja s Patrikom Vilijamsom ako želite – po talentu bi igrač Čikaga trebalo da bude ispred Beja, ali taj talenat još nije pokazao. No, to nije ni važno - važno da je su povrede pošteno osakatile oba tima. Ali Bulsi su navikli da igraju bez Lavina, a posebno bez Bola, dok će Džonson i Bej jako da fale Atlanti. Stvar je jednostavna – Hoksi nemaju dovoljno igrača u rotaciji pa je zato i čudno da nisu potpisali Vita Krejčija na “pravi” ugovor nego su ga ostavili na onom “tu-vej”, a košarkaši s takvim ugovorima ne mogu da nastupe u plej-ofu.

Hoksi su puno menjali ove sezone, pokazalo se da Tre Jang nije garancija nekog velikog uspeha, a on je zbog povreda odigrao samo 54 utakmice. Nije u Atlanti mnogo toga funkcionisalo, pričalo se i o odlasku Dežontea Marija, ali on je ipak ostao pa će da pokuša da izbori plej-of s ovom ekipom. Na papiru to ne izgleda loše, ali u stvarnosti je Atlanta dosta podbacila. Jedine svetle tačke u celoj sezoni su povređeni Džonson i srpski košarkaš Bogdan Bogdanović koji bi trebalo da osvoji dosta bodova u trci za najboljeg šestog igrača sezone, ali bi isto tako mogao da počne u startnoj petorci večeras. Bogdanova dobra partija bi mogla da bude jako važna za ovaj meč.

Bulsi takođe imaju puno problema, a najveći je možda taj što igra njihovog najboljeg igrača ne odgovara igri kakvu voli ostatak ekipe. Demar Derozan je jedan od najboljih igrača u izolacijama, neverovatno je kako taj košarkaš uvek može da pronađe situaciju za koš ili da izbori faul, ali u takvoj igri tim pati. Bulsi nemaju puno uigranih akcija, dosta toga se oslanja na Derozana, a u trenutku kada se i on bio priključio Lavinu na listi povređenih, Bulsi su igrali dobru i brzu košarku. Kobi Vajt se nametnuo kao jedan od kandidata za nagradu igrača koji je najviše napredovao, Ajo Dosunmu je imao jako dobru sezonu, a tu je i najbolji odbrambeni bek lige, neverovatni Aleks Karuzo.

No, Karuzo ne može da pokrije sve rupe u odbrani koje ostave Nikola Vučević, Vajt, pa i Derozan, na poziciji visokog krila Bulsi nemaju pravu opciju, a ideja da u odbrani sve vreme preuzimaju protivnike ih često ostavi bez bilo kakvog odgovora na toj strani parketa. Imaju baš puno problema, ali nekako nam se čini da ih ipak imaju manje od Atlante. Ako Čikago bude iskoristio činjenicu da je Jang jako loš u odbrani i da ga tamo treba napadati i ako Karuzo zaustavi tog istog Janga u napadu, onda bi trebalo da dođu do pobede. Pa da gledamo reprizu plej-in “finala” od prošle godine, između Bulsa i Hita.


tagovi

Filadelfija SeventisiksersČikago BulsNikola JovićAtlanta HoksBogdan BogdanovićMajami Hit

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara