Košarkaši Uniksa (©Star Sport)
Košarkaši Uniksa (©Star Sport)

Uniks sa 15 trojki izbombardovao Moskvu, CSKA devet godina niko nije ovako ponizio

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.12.21. | 19:42

Kaznena ekspedicija iz Kazanja pokosila Armiju koja je ubacila samo sedam poena u drugoj četvrtini

Istorijska blamaža na delu. CSKA niko nije ovako ponizio u Moskvi već devet godina, a kada se pogleda maksimalna razlika, ovakav debakl kod kuće Armejci nisu pretrpeli nikada! Uniks je izbombardovao Moskvu sa 15 trojki i naneo ekipi Dimitrisa Itudisa istorijski poraz razlikom od 21 poena - 88:67 (27:21, 19:7, 26:23, 16:16).

Uniks je večerašnjom šuterskom klinikom priredio CSKA poraz identičnom razlikom kao pre devet godina, kada je Barselona usred Moskve slavila rezultatom 81:60 vođena Huanom Karlosom Navarom i Erazemom Lorbekom. Tog novembra 2012. Barsa je imala maksimalnu prednost od 23 poena, dok je večeras Uniks bio nadomak razlike veće od 30 poena jer je posle 26 minuta igre bilo gotovo šokantnih 67:38 za goste!

Izabrane vesti

Pravi debakl, ovako nešto se zaista ne pamti u Moskvi gde nisu znali šta ih je snašlo... Da bi Uniks mogao da priredi istorijski rezultat moglo je da se oseti već u drugoj četvrtini koja je završena rezultatom 19:7! O Džej Mejo, Ajzea Kenan, Mario Hezonja i Džon Braun “vozali“ su odbranu Armejaca i rasturili je na sastavne delove. Domaćin je delovao istrošeno, na momente pogubljeno i krajnje anemično, što su rastrčani i raspucani košarkaši Uniksa maksimalno kažnjavali i koristili svaku situaciju da uvećaju distancu. Pokušavao je Dimitris Itudis čestim rotacijama da pogura svoju ekipu, ali situacija je postajala sve lošija kako je vreme prolazila. Do poluvremena razlika je iznosila 18, a do pomenutog 26. minuta ludih 29 poena!

Poslednji veliki nalet CSKA je imao u finišu treće deonice, upravo pošto je Uniks otišao na maksimalnih 29 razlike. Moskovski gigant uspeo je preko Vila Klajburna, Alekseja Šveda i Toka Šengelije da naniže 10 poena i spusti se ispod 20 razlike, ali to je bilo sve. Nalet domaćina prekinuo je Mejo svojom trećom trojkom na utakmici – prve dve ubacio u drugoj četvrtini – i od tada je praktično jedino pitanje bilo sa kolikom će razlikom Uniks da slavi. Mogla je da bude i najveća u istoriji CSKA, jer je do pred sam kraj tim Velimira Perasovića imao i 23 poena viška, ali je Ife Lundberg na šest sekundi pre kraja ubacio sa poludistance i ostavio rezultat u ravni sa onim od pre devet godina...

Uniks je treći put ove sezone ubacio bar 14 trojki na jednoj evroligaškoj utakmici! Protiv milanske Olimpije postavljen je prvi klupski rekord sa 14, protiv Zvezde je taj učinak podignut za jednu lestvicu više, a večeras je isti izjednačen uz krajnje respektabilnih 60 odsto preciznosti (15/25)!

Ajzea Kenan pogodio je četiri dalekometna hica i imao 16 poena, Mejo je imao dva poena manje uz identičan broj hitaca van linije 6,75 metara, Mario Hezonja je bio najefikasniji sa 18 poena (8/14 iz igre, 2/6 za tri). Dvocifreni su još bili Džon i Lorenzo Braun sa po 10 poena, s tim što je nekadašnji plejmejker Crvene zvezde imao još osam asistencija i četiri izgubljene lopte. Hrvatski as je upisao dabl-dabl učinak sa još 10 skokova, uz tri asistencije i dve ukradene lopte. Kod domaćina Toko Šengelija je bio jedini raspoložen za nadmetanje sa 20 poena, uz šest uhvaćenih lopti. Ife Lundberg je dodao 12, a Aleksej Šved 13 poena. Nikola Milutinov je na parketu proveo skoro 20 minuta i imao po šest poena i skokova.

Zanimljivo, CSKA je za celu utakmicu izveo tek sedam slobodnih bacanja uz samo dva pogotka!? Doduše, Uniks je izveo četiri i realizovao jedan penal...

EVROLIGA – 15. kolo

Utorak

Efes - Baskonija 87:72

/Micić 24 - Grejndžer, Fontekio 17/

Fenerbahče - Makabi Tel Aviv 90:79

/Buker 22 – Naneli 18/

Crvena zvezda - Barselona 69:76

/Kalinić 15 - Hejs 14/

Olimpija Milano - Panatinaikos 75:64

/Hol 19 - Mejkon 14/

Real Madrid - Alba 87:64

/Tavares 17 - Timan 11/

Sreda

CSKA Moskva - Uniks Kazanj 67:88

/Šengelija 20 - Hezonja 18/

Žalgiris - Monako (U TOKU)

Olimpijakos - Bajern Minhen (U TOKU)

21.00: (1,90) Asvel (13,5) Zenit Sankt Peterburg (2,05)

*** Kvote su podložne promena



tagovi

KK CSKA MoskvaUNIKS KazanjMario HezonjaTornike ŠengelijaEvroligaNikola MilutinovAleksej ŠvedLorenzo Braun

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara